Ako imate povišenu temperaturu, kašalj, čulo mirisa ili ukusa vam je oslabljeno, postoji mogućnost da su kod vas prisutni simptomi COVID-19. Kod većine osoba, bolest se manifestuje u blagoj formi i moguć je oporavak kod kuće. Ipak, ako mislite da ste bili izloženi virusu, obratite se svom lekaru. Pratite svoje simptome. Ukoliko su to neki od simptoma upozorenja za hitne slučajeve (temperatura iznad 38°C, problemi sa disanjem, uporan bol ili pritisak u grudima...), odmah potražite medicinsku pomoć.

Aktuelne informacije o uticaju infekcije i vakcine na trudnice preuzimajte iz pouzdanih izvora, kao što su WHO (SZO) i CDC. Statističke podatke o COVID-19 u zemlji pratite na zvaničnoj prezentaciji.

Ostanite kod kuće

Ukoliko znate ili sumnjate da ste zaraženi, preduzmite mere kako biste zaštitili osobe iz bliske okoline.

  • Ostanite kod kuće, osim ako morate da posetite lekara. Odmarajte se i pijte dosta tečnosti. Uzimajte lek u dogovoru sa lekarom.
  • Izolujte se, koliko je to moguće, od ostalih članova vašeg domaćinstva. Ukoliko morate da budete u blizini ostalih članova domaćinstva ili kućnih ljubimaca, nosite masku.
  • Pratite svoje simptome, posebno temperaturu i kašalj. Ukoliko se simptomi bolesti pogoršaju, javite se svom lekaru najpre telefonom.
  • Nosite masku, osim kada ste sami. Deci mlađoj od dve godine nemojte stavljati masku.
  • Pokrijte usta i nos maramicom kada kašljate ili kijate. Bacite maramice odmah posle upotrebe. Operite ruke vodom i sapunom ili očistite ruke dezinficijensom za ruke koji sadrži najmanje 60% alkohola.
  • Predmete za svakodnevnu upotrebu (posuđe, čaše, peškire) koristite odvojeno od drugih članova domaćinstva. Nakon upotrebe, dezinfikujte površine koje mogu biti kontaminirane tečnostima iz vašeg tela.

COVID-19 vakcina

Rusija je prva država koja je izdala regulatorno odobrenje za vakcinu protiv COVID-19. Sputnik V je prva registrovana vakcina protiv COVID-19 (simbolično nazvana po prvom satelitu koji je lansiran u orbitu i inicirao istraživanje svemira, kao što je tehnika primnjena u Rusiji inicirala razvoj vakcina drugih proizvođaća). Vakcinu je razvio Državni centar za istraživanja u oblasti Epidemiologije i Mikrobiologije i tehnika koja se primenjuje (tzv. vakcina "dva vektora") je originalna tehnika ovog instituta. Vektori su "transportna sredstva" pomoću kojih se genetskih matertijal drugih virusa može preneti u ćeliju. Gen adenovirusa koji se koristi kao vektor, i koji inače izaziva akutne respiratorne infekcije, je odstranjen, a ubačen je gen sa informacijom o S-proteinu koji gradi tzv. spike (šiljak, klin) na površini virusa SARS-COV-2. Virus koristi ove šiljke kako bi ušao u ćeliju i delovao (šiljci formiraju krunu, po čemu je virus i dobio naziv Corona). Prvim vektorom (prvom vakcinacijom) gen proteina SARS-COV-2 se ubacuje u telo i izaziva autoimunu reakciju. Druga vakcinacija adenovirusnim vektorom (za 21 dan) pospešuje imuni odgovor i obezbeđuje dugotrajni imunitet.

U međuvremenu, u SAD i drugim zemljama se primenjuje vakcinacija Pfizer-BioNTech i ModernaTX COVID-19 mRNA vakcinama. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC) izdao je saopštenje o merama sigurnosti koje su preuzete kada je u pitanju vakcina koja se koristi u SAD. Vakcina ne ubacuje u telo primaoca virus, već koristi fragmente genetskog materijala virusa - informacijsku RNK. Ona funkcioniše tako što telu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini korona virusa. Imuni sistem potom nauči da prepoznaje i proizvodi antitela protiv tog proteina. Tvrdi se da ubrizgavanje RNK materijala koji potiče iz virusa ne utiče na DNK ljudske ćelije. Nakon generisanja proteina, ćelija razara i oslobađa se informacijske RNK.

Kod trudnica se mogu razviti teži oblici bolesti, a postoji i mogućnost prevremenog porođaja.

Zaštitite se

Ako ste trudni, preduzmite mere kako biste zaštitili sebe i svoju bebu.

Sledite preporuke

Preporučuje se vakcinacija Tdap (DTaP) kombinovanom vakcinom protiv velikog kašlja (acellular pertussis), tokom svake trudnoće između 27. i 36. nedelje (izvor).

Laurence Gagné

Pratite svoje simptome

Bez oklevanja se obratite svom lekaru ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa zdravljem.

Ako pokušavate da zatrudnite ili želite da zatrudnite u budućnosti, važno je znati da trenutno nema dokaza da vakcinacija protiv COVID-19 izaziva bilo kakve probleme sa trudnoćom, uključujući razvoj placente. Pored toga, nema dokaza da su problemi sa plodnošću sporedni efekat bilo koje vakcine, uključujući COVID-19 vakcinu. Za trudnice je najvažnije u ovom trenutku da slede smernice za prevenciju infekcije korona virusom koje se ne razlikuju od već preporučenih, ali i slušaju isključivo savete svog lekara.

Imaš pitanje ili komentar?

Pandemija, čije su posledice po svakodnevni život i zdravlje ljudi praktično nesagledive, izvor je mnogobrojnih nedoumica, kontroverzi. Vaš ginekolog ne donosi preporuke, ne nudi konačna rešenja u vezi sa ovom temom. Naš cilj je pružanje osnovnih aktuelnih informacija koje su preuzete iz proverenih izvora.

Više informacija :

Vakcina protiv COVID-19 tokom trudnoće i dojenja

COVID-19 infekcija u trudnoći

Pandemija COVID-19 – Trudnoća, dojenje i briga o novorođenčetu i majci

COVID-19 i plodnost

Pandemija COVID-19 – Trudnoća, dojenje i briga o novorođenčetu i majci

COVID-19 i vakcinacije trudnica i dojilja – Naučni stav CDC i SZO

COVID-19 vakcina — pitanja i odgovori

COVID-19 i trudnoća — pitanja i odgovori

SZO COVID-19 regionalna statistika

11/05/2022