Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) i nezavisni Savetodavni komitet za imunizaciju (ACIP – Advisory Committee on Immunization Practices) pružili su informacije kako bi pomogli trudnicama u odluci da prime vakcinu COVID-19.

Napomena: Podaci se odnose na vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna. Ostali proizvođači vakcina (uključujući one koje su registrovane u Srbiji) nisu u upotrebi u SAD, te se informacije u vezi sa ovom temom mogu dobiti od proizvođača.

Trenutno, preporuka ACIP je da se određenim grupama (npr. zdravstvenom osoblju, a zatim i ostalim radnicima od osnovne važnosti) nudi vakcinacija tokom prvih meseci programa vakcinacije protiv COVID-19. Trudnice i deo grupe koja se preporučuje za primanje COVID-19 vakcine mogu se odlučiti za vakcinaciju. Ako imaju pitanja u vezi sa vakcinisanjem, razgovor sa zdravstvenim radnikom može im pomoći da donesu odluku na osnovu trenutnih informacija o bezbednosti vakcine (nove informacije stižu gotovo svakodnevno).

Trudnice su u povećanom riziku

Podaci pokazuju da, iako su šanse za ove ozbiljne zdravstvene posledice male, trudnice sa COVID-19 su, u poređenju sa ne-trudnim ženama u reproduktivnom dobu, u povećanom riziku od:

 • razvijanja teže forme bolesti,
 • završavanja u jedinici intezivnog lečenja,
 • potrebe za mehaničkom ventilacijom, i
 • smrti.

Pored toga, trudnice sa COVID-19 mogu biti izložene povećanom riziku od negativnih ishoda trudnoće, poput prevremenog porođaja, u poređenju sa trudnicama bez COVID-19.

Podaci o bezbednosti COVID-19 vakcina za trudnice su ograničeni. Dok ne budu dostupni nalazi iz kliničkih ispitivanja i dodatnih studija, dostupni su samo ograničeni podaci o sigurnosti COVID-19 vakcina, uključujući mRNK vakcine (Pfizer-BioNTech), primenjenih tokom trudnoće.

Trenutno su dostupni ograničeni podaci iz studija toksičnosti za razvoj i reprodukciju kod životinja. Nisu zabeležene nikakve bezbednosne zabrinutosti kod pacova koji su primali vakcinu Moderna COVID-19, pre ili tokom trudnoće. Studije vakcine Pfizer-BioNTech su u toku.

U planu su studije na trudnicama. CDC i FDA (Agencija za hranu i lekove – Food and Drug Administration) imaju uspostavljene sisteme za nadzor bezbednosti kako bi prikupili informacije o vakcinaciji tokom trudnoće i pažljivo će nadgledati izveštaje.

mRNK vakcine ne sadrže živi virus koji uzrokuje COVID-19 i, prema tome, ne mogu nekome izazvati COVID-19. Pored toga, mRNK vakcine ne stupaju u interakciju sa DNK osobe jer mRNK ne ulazi u jezgro ćelije. Ćelije brzo razgrađuju mRNK. Na osnovu načina na koji mRNK vakcine deluju, stručnjaci veruju da verovatno neće predstavljati poseban rizik za žene koji su trudne. Međutim, stvarni rizici primene mRNK vakcina po trudnicu i njen fetus su nepoznati jer ove vakcine nisu proučavane na trudnicama.

Svetska zdravstvena organizacija  je objavila preporuke u vezi sa vakcinama koje nude Pfizer-BioNTech i Moderna i, za sada, ne savetuje vakcinaciju trudnica. Razlog leži u nedostatku podataka, a ne zato što postoje bilo kakvi dokazi da su vakcine štetne. Ali, ako trudnica ima neizbežno visoki rizik od izlaganja virusu, kao u slučaju zdravstvenih radnica, ili ima neke komorbiditete, tada je stav SZO da "vakcinacija sme da se uzme u razmatranje, uz konsultaciju se lekarom".

Vakcinacija je lični izbor trudnice

Trudnice i deo grupe koja se preporučuje za primanje COVID-19 vakcine, poput zdravstvenog osoblja, mogu se odlučiti za vakcinaciju. Razgovor između trudnica i njihovih izabranih lekara može im pomoći da odluče da li će se vakcinisati vakcinom koja je odobrena za upotrebu, a na osnovu odobrenja za hitnu upotrebu (EUA - Emergency Use Authorization). Iako razgovor sa zdravstvenim radnikom može biti koristan, nije potreban pre vakcinacije.

Ključna razmatranja o kojima trudnice mogu razgovarati sa svojim zdravstvenim radnicima uključuju teme:

 • Verovatnoća izlaganja SARS-CoV-2, virusu koji uzrokuje COVID-19;
 • Rizici od COVID-19 po njih i potencijalni rizici po fetus;
 • Šta je poznato o vakcini, tj. koliko dobro deluje na razvijanju zaštite;
 • Koji su poznati neželjeni efekti vakcine;
 • Nedostatak podataka o delovanju tokom trudnoće.

Trudne pacijentkinje koje se odluče za vakcinaciju treba da nastave da se pridržavaju važećih smernica za sprečavanje širenja COVID-19 nakon vakcinacije. Ove preporuke uključuju:

 • Nošenje maske;
 • Najmanje šest metara distance od drugih ljudi;
 • Izbegavanje gužve;
 • Pranje ruku sapunom i vodom bar 20 sekundi ili korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku sa najmanje 60% alkohola;
 • Pridržavanje CDC uputstva za putovanje;
 • Pridržavanje uputstva o karantinu nakon izlaganja virusu;
 • Pridržavanje bilo kog primenjivog uputstva na radnom mestu.

Neželjeni efekti vakcine

Neželjeni efekti se mogu javiti nakon prijema bilo koje od trenutno tri dostupne vakcine protiv COVID-19 (u SAD), posebno nakon druge doze. Ne očekuje se da se ovi neželjeni efekti razlikuju kod trudnica u odnosu na žene koje nisu u drugom stanju. Trudnice koje dobiju povišenu temperaturu nakon vakcinacije, mogu se savetovati da uzimaju Paracetamol, s obzirom da je temperatura povezana sa lošim ishodima trudnoće. Paracetamol se može ponuditi kao opcija za trudnice koje imaju i druge simptome nakon vakcinacije.

Zabeležene su alergijske reakcije nakon prijema vakcine. CDC preporučuje da svi primaoci vakcine, uključujući trudnice, razgovaraju sa svojim zdravstvenim radnicima ako imaju istoriju teške alergijske reakcije (npr. anafilaktički šok) na bilo koju drugu vakcinu ili injekcionu terapiju (npr. intramuskularnu, intravensku ili potkožnu).

Rutinsko testiranje i trudnoća

Rutinsko ispitivanje trudnoće pre vakcinacije protiv COVID-19 se ne preporučuje. Žene koje pokušavaju da zatrudne, ne moraju da izbegavaju trudnoću nakon primanja vakcine protiv COVID-19.

Pitanje vakcinacije za dojilje

Nema podataka o bezbednosti COVID-19 vakcina kod žena u laktaciji ili o efektima mRNK vakcina na dojeno dete, kao i na proizvodnju/izlučivanje mleka. Smatra se da mRNK vakcine ne predstavljaju rizik po dete. Žene koje doje i deo su grupe koja se preporučuje za primanje COVID-19 vakcine, poput zdravstvenog osoblja, mogu odabrati da se vakcinišu.

Više informacija :

Pandemija COVID-19 – Trudnoća, dojenje i briga o novorođenčetu i majci

FIGO: Statement on vaccination in pregnant and breastfeeding women

Prilozi iz iste kategorije

 • COVID-19 i trudnoća — pitanja i odgovori
  • Da li su trudnice u povećanom riziku od COVID-19?
   Na osnovu dosadašnjih saznanja, trudnice su sklonije razvoju teških oblika bolesti u slučaju zaraze, u poređenju sa ne-trudnicama (izvor CDC - Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD). Pored toga, trudnice sa COVID-19 mogu biti izložene povećanom riziku od drugih neželjenih ishoda, poput prevremenog porođaja. Ne postoji način da se osigura potpuna zaštita od zaraze. Zato je važno razumeti rizike i poznavati mere za prevenciju, kako biste bili što sigurniji. Generalno, što više i bliskije komunicirate sa drugim osobama, i što je ta interakcija duža, to je veći rizik od dobijanja i širenja COVID-19. Trenutno su u toku istraživanja kako bi se razumeli uticaji infekcije COVID-19 na trudnice. Ipak, trudnice bi trebalo smatrati populacijom visokog rizika na temelju iskustava sa dva prethodna koronavirusa (SARS-Cov i MERS-CoV i virus gripa H1N1). To znači da treba posvetiti dodatnu pažnju u nadzoru i kontroli trudnoće, ako se sumnja da su se osobe zarazile virusom. Zbog promena u telu i imunom sistemu, znamo da respiratorne infekcije mogu loše uticati na trudnice. Zato je važno da preduzmu mere kako bi se zaštitile od COVID-19 i da svom lekaru prijave moguće simptome (uključujući povišenu temperaturu, kašalj i otežano disanje). Čini se da trudnice ili žene koje su starije, a koje su se nedavno porodile, žene koje pate od prekomerne težine ili boluju od hipertenzije ili dijabetesa, imaju povećan rizik od razvoja teškog COVID-19. Kada se kod trudnica razvije ozbiljna bolest, čini se da im je češće potrebna intenzivna nega nego ne-trudnicama u reproduktivnom dobu.
  • Trudna sam. Kako mogu da se zaštitim od COVID-19?
   Trudnice bi trebalo da preduzmu iste mere predostrožnosti za izbegavanje infekcije COVID-19 kao i druge osobe. Možete se zaštititi na sledeći način:
   • Često perite ruke sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola ili sapunom i vodom.
   • Držite rastojanje od drugih ljudi.
   • Nemojte dodirivati oči, nos i usta.
   • Praktikujte respiratornu higijenu. To znači da treba da pokrijete usta i nos savijenim laktom ili maramicom kada kašljete ili kijate. Nakon toga odmah bacite korišćenu maramicu.
  • Da li žena može preneti COVID-19 svojoj nerođenoj ili novorođenoj bebi?
   I dalje ne znamo da li trudnica koja ima COVID-19 može preneti virus plodu ili bebi tokom trudnoće ili porođaja. Do sada virus nije pronađen u uzorcima plodove vode ili majčinog mleka.
   • Zabeleženi su slučajevi da novorođenčad imaju pozitivan test na virus koji uzrokuje COVID-19 ubrzo nakon rođenja. Nepoznato je da li su ova novorođenčad virus dobila pre, tokom ili nakon rođenja u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.
   • Većina novorođenčadi koja su imala pozitivan test na virus, imala je blage ili nikakve simptome i oporavila se. Međutim, postoji nekoliko izveštaja o razvoju teških oblika bolesti kod novorođenčadi sa COVID-19.
   • Zabeležen je prevremeni porođaj (manje od 37 nedelja trudnoće) i drugi problemi sa trudnoćom i porođajem kod žena koje su tokom trudnoće imale pozitivan test na COVID-19. Nepoznato je da li su ovi problemi povezani sa virusom koji uzrokuje COVID-19.
  • Da li trudnice kod kojih postoji sumnja ili kojima je potvrđen COVID-19 moraju da se porode carskim rezom?
   Ne. SZO savetuje da se carski rez izvodi samo kada je to medicinski opravdano. Način porođaja bi trebalo da bude prilagođen svakoj pojedinačnoj ženi i da se pored akušerskih indikacija zasniva i na željama žene.
  • Da li žene koje imaju COVID-19 mogu da doje?
   Da. Žene koje imaju COVID-19 mogu da doje ako to žele. Bliski kontakt i rano, isključivo dojenje pomažu bebi da napreduje. Trebalo bi da:
   • Dojite bezbedno. Praktikujte respiratornu higijenu tokom hranjenja, nosite masku kada je to moguće;
   • Operete ruke pre i posle kontakta sa vašom bebom;
   • Uspostavite kontakt koža na kožu sa vašim novorođenčetom;
   • Redovno čistite i dezinfikujete površine koje dodirujete;
   • Budete u istoj sobi sa vašom bebom.
   Preduzmite mere predostrožnosti kada novorođenče boravi u istoj sobi sa vama, ako ste u izolaciji zbog COVID-19. Ukoliko ste imali simptome, period izolacije se završava:
   • nakon 10 dana od prvog pojavljivanja simptoma, i
   • 24 sata bez temperature (bez uzimanja lekova za sniženje temperature), i
   • ako se ostali simptomi COVID-19 povlače.
   Ako nikada niste imali simptome, period izolacije se završava nakon 10 dana od datuma vašeg pozitivnog COVID-19 testa.
  • Imam COVID-19 i osećam se nelagodno da direktno dojim svoju bebu. Šta mogu da uradim?
   Ako se osećate nelagodno da dojite svoju bebu zbog bolesti COVID-19 ili drugih komplikacija, trebalo bi da vam se pruži podrška da vaša beba bezbedno dobije majčino mleko na bilo koji način koji je dostupan i vama prihvatljiv. To obuhvata:
   • Izmlazanje mleka;
   • Relaktaciju;
   • Donirano majčino mleko.
   Ispumpavanje mleka treba ponavljati svaka 2-3 sata (najmanje 8-10 puta u 24 sata, uključujući i noću), posebno u prvih nekoliko dana. Ovo signalizira dojkama da proizvode mleko i sprečava začepljene mlečnih kanala i infekcije dojke. Naravno, ruke treba svaki put prati najmanje pola minuta sapunom ili dezinfikovati sredstvom sa najmanje 60% alkohola.
  • Da li bebi treba stavljajti štitnik za lice ili masku?
   Štitnik za lice mogao bi povećati rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi ili slučajnog gušenja i davljenja. Bebe se često kreću. Njihovo kretanje može prouzrokovati da im plastični štitnik za lice začepi nos i usta ili da ih kaiš zadavi. Takođe ne postoje podaci koji podržavaju upotrebu zaštitnih maski kod beba za zaštitu od COVID-19 ili drugih respiratornih bolesti. Preporučuje se da deca starija od 2 godine nose masku u javnim okruženjima i kada su u blizini ljudi koji ne žive u istom domaćinstvu. Generalno, ne preporučuje se upotreba štitnika za lice kao zamena za maske za širu javnost, što se odnosi i na trudnice ili majke koje doje.