COVID-19 infekcija u trudnoći

Koji su rizici infekcije korona virusom u trudnoći?

PREPORUČITE

Rizici tokom trudnoćeRedovne kontrolePorođaj Period nakon porođajaDojenjeMere prevencije infekcije

Ako ste trenutno trudni, bili ste trudni u poslednja 42 dana ili dojite, verovatno ste zabrinuti zbog uticaja koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) na vas i vašu bebu. Evo šta treba da znate.

Rizici tokom trudnoće

Opšti rizik od COVID-19 za trudnice je nizak. Međutim, žene koje su trudne ili su nedavno bile trudne imaju povećan rizik od teške bolesti izazvane COVID-19. Teška bolest znači mogućnost da ćete biti hospitalizovani, na intenzivnoj nezi ili da budete stavljeni na ventilator kako biste lakše disali. Trudnice sa COVID-19 takođe imaju veću verovatnoću da rode bebu pre početka 37. nedelje trudnoće (prevremeni porođaj) i mogu biti izložene povećanom riziku od gubitka trudnoće.

Trudnice koje imaju komorbiditete, poput dijabetesa i hipertenzije, takođe mogu biti u još većem riziku od teške forme bolesti uzrokovane COVID-19.

Neka istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će trudnice sa COVID-19 imati prevremeni porođaj i porođaj carskim rezom, a veća je verovatnoća da će njihove bebe biti primljene u neonatalnu jedinicu.

Odmah se obratite svom lekaru ako imate simptome COVID-19 ili ako ste bili izloženi nekome ko ima COVID-19. Preporučuje se da se testirate na virus COVID-19. Pozovite svog lekara unapred da mu kažete o svojim simptomima i mogućoj izloženosti virusu pre nego što odete na pregled.

Ako imate COVID-19 i trudni ste, vaše lečenje će biti usmereno na ublažavanje simptoma i može uključivati uzimanje dovoljno tečnosti i duži dnevni odmor, kao i upotrebu lekova za smanjenje temperature, ublažavanje bolova ili smanjenje kašlja. Ako ste jako bolesni, možda ćete morati da se lečite u bolnici.

Redovne kontrole

Razgovarajte sa svojim ginekologom o merama predostrožnosti koje će biti preduzete da se zaštitite i vi i okolina tokom pregleda ili o tome da li je dobra opcija da se tokom bolesti samo telefonski konsultujete. Razgovarajte o tome šta sve možete preuzeti da se na najbolji način brinete o sebi i bebi. Da biste maksimalno iskoristili svaku konsultaciju unapred pripremite listu pitanja i vodite detaljne beleške.

Ako vaša trudnoća spada u visokorizične, onda telefonske konsultacije možda neće biti dovoljne.

Porođaj 

Ako ozdravite dok se približavate kraju trudnoće, porođaj se može odvijati uobičajeno. Ali budite pripremljeni na sve.

Ako imate simptome ili potvrđen virus COVID-19, porođaj ili carski rez se mogu pomeriti, ali samo do neke granice. U krajnjem slučaju, ako situacija to nalaže, bićete porođeni u sobama izolacije posebno pripremljenim za zbrinjavanje COVID-19 pozitivnih trudnica.

Ako imate COVID-19 ili čekate rezultate testova zbog simptoma, preporučuje se tokom hospitalizacije i nakon porođaja da nosite masku za lice i da imate čiste ruke kada ste u kontaktu sa svojom bebom. Preporučuje se držanje razumne udaljenosti od bebe kad god je to moguće. Kada se preduzmu ovi koraci, rizik od zaraze novorođenčeta virusom COVID-19 je nizak.

Međutim, ako ste ozbiljno bolesni sa COVID-19, možda ćete morati biti privremeno odvojeni od novorođenčeta.

Period nakon porođaja

Preporučuje se da postporođajna nega takođe bude obavljena telefonskim putem, ukoliko to situacija i vaše stanje nalažu.

Tokom ovog stresnog perioda, možda ćete biti više zabrinuti za svoje zdravlje i zdravlje vaše porodice. Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje koje može biti u riziku posebno u periodu nakon porođaja. Obratite se porodici i prijateljima za podršku dok preduzimate mere predostrožnosti kako biste smanjili rizik od infekcije virusom COVID-19.

Ako doživite ozbiljne promene raspoloženja, gubitak apetita, ogroman umor i nedostatak radosti u životu ubrzo nakon porođaja, možda imate postporođajnu depresiju. Obratite se svom ginekologu ako primetite ove simptome, a on će vas možda dalje uputiti na psihologa, odn. psihijatra.

Dojenje

Istraživanja pokazuju da majčino mleko verovatno neće preneti virus COVID-19 na bebe. Veća briga je da li zaražena majka može preneti virus na bebu respiratornim putem tokom dojenja.

Ako imate COVID-19, preduzmite sledeće korake da izbegnete širenje virusa na svoju bebu:

  • Operite ruke pre dojenja i nosite masku za lice tokom dojenja i ako ste udaljeni manje od 2 metra od vaše bebe.
  • Ako se izmuzavate pumpicom, operite ruke pre nego što dodirnete bilo koju pumpu ili delove bočice i sledite preporuke za pravilno čišćenje pumpe. Ako je moguće, neka drugi član porodice koji nema COVID-19 infekciju nahrani bebu vašim mlekom putem bočice.

Mere prevencije infekcije

Ako se niste vakcinisali protiv COVID-19, preduzmite korake da smanjite rizik od infekcije.

  • Izbegavajte bliski kontakt sa svima koji su bolesni ili imaju simptome i držite udaljenost od sebe i drugih oko 2 metra.
  • Kada je preporučeno, nosite masku za lice.
  • Često perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži najmanje 70% alkohola.
Iznad svega, fokusirajte se na brigu o sebi i svojoj bebi. Obratite se svom ginekologu da biste razgovarali o svim problemima. Ako imate problema sa stresom ili anksioznošću, razgovarajte sa psihologom o strategijama suočavanja.

Info :

WHO – World Health Organization

CDC – Centers for Disease Control and Prevention

COVID-19 – mere zaštite

Prilozi iz iste kategorije