Ako ste Rh-negativna krvna grupa, vaša crvena krvna zrnca (eritrociti) nemaju na sebi marker poznatiji kao Rh faktor. Rh-pozitivna krvna grupa sadrži ovaj marker. Ako se vaša krv pomeša sa Rh-pozitivnom krvi, vaš imuni sistem će reagovati na Rh faktor tako što će stvoriti antitela kako bi ih uništio. Ovakav odgovor imunog sistema se naziva Rh senzibilizacija, tj. senzibilisani ste.

Ranije je Rh senzibilizacija vodila u smrt veliki broj plodova. Bolja perinatalna zaštita dovela je do toga da danas dece sa Rh senzibilizacijom prežive i budu zdrava posle porođaja.

Rh nepodudarnost u trudnoći

Rh senzibilizacija se može javiti tokom trudnoće ukoliko imate Rh-negativnu krvnu grupu, a vaš plod nosi Rh-pozitivnu krvnu grupu. U većini slučajeva, vaša krv se neće pomešati sa krvlju vaše bebe pre porođaja. Potrebno je vreme da nastanu antitela koja će moći da naude zdravlju vaše bebe, tako da tokom prve trudnoće bebino zdravlje najverovatnije neće biti ugroženo.

Ukoliko zatrudnite ponovo i nosite Rh-pozitivan plod, antitela koja su već u vašem krvotoku mogu da napadnu bebina crvena krvna zrnca. Ovo utiče na bebu tako što se kod nje razvija anemija, žutica, ili neki ozbiljniji problemi u celom telu i mozgu. Ovo se naziva bolest Rh senzibilizacije. Problemi sa plodom će se javiti u još težem obliku sa svakom narednom trudnoćom sa Rh pozitivnim plodom.

Kako dolazi do Rh senzibilije?

Tokom prve trudnoće, vaša beba može biti izložena riziku Rh izoimunizacije ako ste senzibilisani pre ili tokom trudnoće. Ovo se može desiti u sledećim situacijama:

  • Ako ste prethodno imali spontani pobačaj, namerni abortus ili ektopičnu trudnoću i niste primili Rh imunoglobulin da sprečite senzibilizaciju.
  • Ako ste tokom trudnoće imali traumu tela, tj. trbuha.
  • Ako ste imali neku od invazivnih dijagnostičkih ili terapijskih procedura u toku trudnoće, poput amniocenteze, biopsije horiona (chorionic villus sampling, CVS), ili kordocenteze (uzorkovanje krvi iz pupčanika), a pritom niste primili Rh imunoglobulin. Tokom ovih intervencija bebina i vaša krv se može pomešati.

Trudnoća

Trudnoća sa Rh senzibilizacijom je visokorizična trudnoća i obavezan je pregled kod vašeg ginekologa u prvoj trećini trudnoće. Stanje ne izaziva zabrinjavajuće simptome i test određivanja prisustva Rh antitela u krvi majke je jedini način da znate da li nosite rizik od ove bolesti ploda i kolika je opasnost po vaš plod.

Ako postoji rizik, Rh senzibilizacija može u najvećem broju slučajeva biti sprečena. Ako već imate Rh senzibilizaciju, lečenje može pomoći vašem plodu i zaštiti vašu bebu.

Prevencija Rh inkompatibilije

Ako imate Rh-negativnu krv, ali ne i Rh senzibilizovanu, vaš ginekolog će proceniti da li će vam ordinirati jednu ili više Rh imunoglobulina (kao što je Rhogam®). Ovo će sprečiti Rh senzibilitizaciju kod otprilike 99 od 100% žena koje koriste lek.

Dobićete injekciju Rh imunoglobulina:

  • Ako vam se uradi amniocenteza;
  • Oko 28 nedelje vaše trudnoće (po strogom kriterijumu, koji kod nas još nije prihvaćen);
  • Posle porođaja, ako je novorođenče Rh-pozitivno.

Injekcije deluje samo kratko vreme, tako da će biti potrebno više ponavljanja ovog tretmana, svaki put kada ste trudni. Kako bi se sprečila senzibilizaciju u budućim trudnoćama, Rh imunoglobulin se daje kada Rh-negativna žena ima spontani pobačaj, namerni abortus ili vanmateričnu trudnoću. Injekcije neće delovati ako ste već senziblisani.

Lečenje Rh inkompatibilije

Ako ste Rh senzibilizovani, imaćete regularne kontrolne preglede i kontrolu titra antitela (količina antitela u krvi), kako bi se proveravalo stanje ploda. Poželjno je da trudnoću vodi vaš ginekolog koji je specijalista za visoko rizične trudnoće (perinatolog). 

Lečenje ploda je bazirano na proceni nivoa gubitka eritrocita i anemije. Ako je bebina anemija blaga, imaćete veći broj pregleda nego što je uobičajeno kada ste trudni. Beba neće morati da prolazi kroz posebne tretmane posle porođaja. Ako se anemija pogoršava, možda bi prevremeni porođaj bio najbolje rešenje. Posle porođaja, neke bebe moraju na transfuziju ili lečenje žutice.

Za ozbiljnu anemiju, beba će možda dobiti transfuziju dok je još uvek u materici. Ovo može pomoći u održavanju bebinog zdravlja sve dok bude dovoljno zrela za porođaj. Moguće je da će biti urađen carski rez. Novorođenče će po potrebi dobiti transfuziju krvi ubrzo posle porođaja.

Prilozi iz iste kategorije