Bazalna temperatura tela

Jedan od osnovnih indikatora ovulacije

PREPORUČITE

Bazalni termometarNačin merenjaBTT i ovulacija

Bazalna temperatura tela (BTT) je najniža temperatura tela u periodu od 24 časa. To je temperatura tela koja se detektuje pre bilo kakvog kretanja. Nagli skok ove temperature je jedan od osnovnih indikatora ovulacije, a praćenje i mapiranje BTT je prirodna, besplatna metoda kojom možete utvrditi kada je nastupila ovulacija, što vam može pomoći u predviđanju ovulacije u budućim ciklusima.

Bazalna temperatura predstavlja jutarnju temperaturu tela, izmerenu odmah po buđenju, dok ste još u krevetu (pre nego što ustanete i počnete da se krećete). Precizan rezultat zahteva minimum tri sata neprekinutog sna pre buđenja. Ukoliko ste u tom periodu budili ili ustajali da bi otišli do toaleta, izmerena temperatura neće dati precizan podatak o vašoj bazalnoj temperaturi za taj dan.

Da bi očitavanje bazalne temperature moglo da se prati i eventualno izvuku neki zaključci, ona mora da se meri termometrom koji precizno određuje temperaturu na minimum jednu decimalu, a precizniji uređaji mere temperaturu na dve decimale.

Bazalni termometar

Oscilacije u bazalnoj temperaturi su veoma male, promene koje pokušavamo da uočimo su nijanse, tako da ova metoda nije jednostavna za korišćenje. Ukoliko termometar nije kvalitetan, ili su baterije u digitalnom uređaju oslabile, razlike u desetim ili stotim delovima jednog stepena celzijusa neće biti dobro očitane i rezultati će dati pogrešnu sliku. Ovaj uređaj se ponekad zove i bazalni termometar i cena je viša nego kod običnih medicinskih termometara. Klasični živini termometri najčešće nemaju dovoljno preciznu podelu na skali koja je neophodna za očitavanje promena u bazalnoj temperaturi.

Način merenja

Postoje brojne metode merenja telesne temperature. Uobičajena metoda je merenje temperature ispod pazuha ili u ustima. Najpreciznija metoda je merenje rektalne temperature, stavljanjem termometra u anus uz korišćenje lubrikanta baziranom na vodi. Iz razumljivih razloga odrasli veoma retko koriste ovu metodu (pedijatri je često koriste kod beba).

Merenje temperature pod pazuhom zahteva nekoliko minuta strpljenja da bi se dobilo dobro očitavanje. Ova metoda je manje precizna od merenja temperature u ustima.

Merenje temperature u ustima obavezno treba vršiti tako što se vrh termometra stavi ispod jezika, blizu korena.

Postoji još nekoliko metoda za merenje temperature, ali one su ili nepraktične ili nepouzdane. Na primer, merenje temperature infracrvenim termometrom koji se stavlja u uvo može da bude neprecizno ako postoji masti u ušnom kanalu, ili zbog nepravilnog postavljanja sonde u uvo.

BTT i ovulacija

Kod većine žena, jedan do dva dana posle ovulacije, bazalna temperatura će porasti za nekoliko desetih delova stepeni Celzijusa. Normalna bazalna temperatura kod žena se kreće između 36.11 i 36.5°C, dok posle ovulacije ona poraste na 36.5 do 37.22°C. Porast u proseku bude oko 0.5°C. Povećanje temperature, uz manje oscilacije, ostaje sve do početka sledeće menstruacije.

Da bi žena odredila ovulaciju i plodne dane, neophodno je redovno pratiti bazalnu temperaturu i otkriti veoma mali pad temperature koji se dešava u danima pre ovulacije. Ukoliko temperatura poraste za oko 0.5°C i zadrži se na tom višem nivou barem tri dana, to bi trebalo da znači da se ovulacija desila jedan dan pre prvog dana kada je primećen porast u bazalnoj temperaturi. Kod nekih žena se na sam dan ovulacije desi primetniji pad bazalne temperature. Ako se to kod vas dešava redovno (jednodnevni primetan pad temperature, praćen skokom temperature u trajanju od barem tri dana), verovatno je to signal za dan kada je nastupila ovulacija.

Kao što se može videti, ova metoda određivanja plodnih dana nije veoma praktična za žene koje žele da ostanu u drugom stanju jer skok bazalne temperature konstatuje trenutak kada je ovulacija već prošla, što znači da su plodni dani bili četiri do pet dana pre uočenog porasta bazalne telesne temperature. Treba imati na umu da je ova metoda neprecizna, jer na jutarnju telesnu temperaturu utiču brojni faktori koji mogu da dovedu do netačnih merenja.

Neke žene kombinuju ovu metodu sa drugim metodama kako bi bile sigurne da su dobro odredile plodne dane:

  • vođenje detaljnog kalendara menstrualnog ciklusa (danas se preporučuje upotreba aplikacija razvijenih u ovu svrhu, kao što je GLOW),
  • analiza cervikalne sluzi, ili
  • korišćenje urin testova (ovulacija se može detektovati analizom urina i kod kuće, pomoću takozvanih LH trakica koje mogu detektovati rast luteinizirajućeg hormona, karakterističan za period pre ovulaciju).

Info :

Procenu plodnog prozora i datuma ovulacije, na osnovu datuma početka menstruacije i dužine menstrualnog ciklusa, možete dobiti primenom kalkulatora ovulacije.

Prilozi iz iste kategorije