Za trudnice koje imaju virus herpesa, najveća briga je mogućnost prenošenja virusa na bebu tokom porođaja. Herpes se kod novorođenčadi javlja relativno retko, u celom svetu svega 1500 novorođenčadi godišnje se rodi sa virusom herpesa. Ipak, po bebu herpes može biti veoma opasan, pa je važno da naučite kako da smanjite rizik od infekcije ovim virusom ovim virusom.

Herpes simplex virus (HSV), koji ostaje u telu domaćina doživotno, je kategorisan kao herpes simplex 1 (HSV-1) i herpes simplex 2 (HSV-2). HSV-1 se obično prenosi oralno-oralnim kontaktom da bi izazvao oralni herpes, ali takođe može izazvati genitalni herpes oralno-genitalnim kontaktom. HSV-2 se obično prenosi polnim putem i uzrokuje genitalni herpes, ali takođe može izazvati infekcije u ustima. Važno je napomenuti da obe vrste virusa mogu izazvati herpesnu bolest kod novorođenčadi i mogu se pojaviti bilo gde na telu.

Kod novorođenčadi, HSV infekcije su često teške i rezultiraju visokim stopama mortaliteta i morbiditeta. Potrebno je preduzeti sve mere predostrožnosti kako bi se sprečilo izlaganje novorođenčadi virusu herpesa i pre držanja deteta trebalo bi preduzeti odgovarajuću higijenu ruku.

Prenošenje virusa na plod

Možete preneti virus na bebu tokom porođaja ako ste zarazni baš u tom periodu. Rizik da prenesete virus na bebu je visok ako prvi put dobijete herpes u poodmakloj trudnoći (ako se prvi, primarni napad herpesa desi u kasnoj trudnoći).

Mnogo su ređi slučajevi da se herpes prenese na bebu u slučaju kasnijih, ponovnih javljanja simptoma herpesa. Ako ste ikada imali napad herpesa, virus ostaje u telu i može se ponovo aktivirati.

U retkim slučajevima, infekcija može preći na bebu preko placente, ako dobije herpes prvi put u prvom trimestru trudnoće. Ako se beba na ovaj način inficira herpesom, virus može izazvati ozbiljne anomalije ploda.

Da li je potreban carski rez zbog herpesa?

Zavisi, ako ste bili inficirani genitalnim herpesom pre vašeg trećeg trimestra, ili pre trudnoće, i nemate simptome napada virudom herpesa (ili simptome predstojećeg napada), kada dođe do pucanja vodenjaka ili početka kontrakcija možete pokušati sa vaginalnim porođajem. U ovoj situaciji, rizik da beba bude inficirana herpesom je manji od 1% (CDC ). Razlog leži u tome što se antitela za herpes, koja ljudski organizam počinje da stvara ubrzo nakon prve infekcije, prenose bebi preko placente (posteljice). Na taj način, od šeste do dvanaeste nedelje vaša beba stiče delimičan imunitet zahvaljujući ovim antitelima, koja joj donose izvesnu zaštitu čak i ako ne znajući prenosite virus.

S druge strane, ako se desi da trudnica ima napad herpesa (ili se pojave simptomi predstojećeg napada) kada vam pukne vodenjak ili kada počnu kontrakcije, biće neophodan hitan carski rez. Ovo u slučaju ako imate bilo kakve vidljive rane na cerviksu, vagini ili eksternim genitalijama, ili simptome, kao što su golicanje, pečenje ili bol, koji ponekad signaliziraju skorašnji napad. Kako sada stvari stoje, ne postoji brz i pouzdan način kojim bi se moglo utvrditi da li je osoba u stanju kada je zarazna, tj. može preneti virus drugima, ili ne.

Jedini izuzetak može biti u slučaju kada imate simptome (rane) herpesa i dođe do pucanja vodenjaka, ali je plod nezreo za porođaj. Tada, vaš lekar može pokušati da odloži porođaj, kako bi dao više vremena bebi da se razvije. U međuvremenu se možete lečiti antivirusnim lekovima.

Ukoliko ste već imali herpes...

Da biste učinili da šanse za vaginalni porođaj budu veće, neki eksperti smatraju da trudnicama inficiranim virusom herpesa, sa istorijom bolesti koja je pokazala ponavljanje napada virusom, bude ponuđena oralna antivirusna terapija od 36. nedelje do porođaja. Poslednje studije pokazuju da ovo smanjuje rizik od napada herpesa u vreme porođaja.

Prvo javljanje herpesa

Ako dobijete genitalni herpes kasno u trudnoći i test krvi pokaže da nikada ranije niste imali herpes, mnogo eksperata preporučuje carski rez kada počnu kontrakcije, čak i ako nemate simptoma. S obzirom da je u pitanju nova infekcija, telo nije imalo vremena da razvije antitela i prenese ih vašoj bebi. U ovom slučaju, rizik da će virus herpesa biti prenesen bebi tokom porođaja je veoma visok, čak do 50%.

Dojenje za vreme napada herpesa

Bezbedno je dojiti bebu za vreme napada herpesa, sve dok nemate rane na vašim dojkama. Pokrijte sve rane na drugim mestima i operite pažljivo ruke.

Ako majka ima rane na jednoj dojci, može dojiti bebu sa druge. Ipak, vodite računa da očistite prethodno pažljivo celu oblast koja će doći u dodir sa bebom i da pokrijete rane zavojem sa svih strana, a preko njega obucite čistu odeću. Konsultujte obavezno i lekara.

Napomena:

Lezije na dojkama mogu se lako zameniti sa impetigom ili ekcemom. Upitne lezije treba odmah testirati na HSV, tako da se, ako je pozitivan, može brzo primeniti aciklovir (siguran za upotrebu tokom dojenja) i prekinuti dojenje dok lezija ne zaraste.

Oralni herpes

Ako vam se pojavi rana na ustima ili u usnoj duplji zbog herpesa, nemojte ljubiti bebu dok se rana kompletno ne zaleči i nestane. Eksperti savetuju i nošenje hirurške maske koja bi prekrila ranu kad god uzimate bebu, sve dok se rana ne pretvori u krastu i osuši.

Ako vam se često pojavljuje rana na ustima, konsultujte vašeg lekara kako bi vam prepisao antivirusne lekove koji će suzbiti napade herpesa.

Prilozi iz iste kategorije