Kako zaista izgleda normalan porođaj

Razbijamo mitove i predrasude o porođaju

PREPORUČITE

Normalan porođajPriprema pred porođajPorođaj je počeo!Još samo malo...Gotovo!

Nema trudnice koja zbog nastupajućeg porođaja nije ispunjena tremom ili brigom, koja nekada zna da pređe u ozbiljnu zabrinutost. Mnogo tužnih i ružnih priča ostalo je nakon mnogih porođaja i ovo nagomilano iskustvo kroz generacije stvorilo je strah o kome govorimo. Prošla su vremena kada se prepričavalo kako su naše prabake i bake rađale u njivi i odmah nastavljale sa radom. Porođaj je, nažalost, retka pojava u Srbiji i svaki mora biti pažljivo ispraćen i uspešno realizovan.

O porođaju se često govori kao o bolnom i opasnom iskustvu. Predanje kaže da novorođenče, jedino od svih mladunaca, ne prohoda odmah, jer je prva majka ciknula nakon porođaja, gledajući nesiguran hod tek rođenog deteta. Ono je u strahu palo i ostalo da puzi do godinu dana. Za kaznu, žene rađaju u bolu i krvi.

Ovakve i slične mitove, devojčice i žene slušale su kroz vekove, uz obavezne "pouke o ženskoj krivici". Put do pune emancipacije ljudi je dug i krivudav. Da ga malo ispravimo, potrudićemo se na našem sajtu, pišući i savetujući, demistifikujući i edukujući.

Za početak, da li se možete setiti ijednog porođaja opisanog u literaturi ili snimljenog na filmu, u kojem žena nije raščupana, oznojena, sa izbezumljenim licem u vrisci i bolu, a oko nje mnoštvo užurbanih i iskolačenih osoba, od kojih jedna obavezno govori: napni se, guraj, vidim glavicu...?

Normalan porođaj

Šta vas zaista čeka u "normalnom" porođaju?

Prvo i osnovno, tek kada se sve završi dobro po majku i plod i kada vaš akušer to potvrdi, može se reći da je porođaj bio normalan. Normalan porođaj sam od sebe počinje između 38. i 42. nedelje trudnoće. Vi nosite jednu bebu, koja prednjači glavom u potiljačnom stavu i plod se rađa pod dejstvom porođajnih snaga majke, bez ikakvih komplikacija po plod i porodilju.

Vaš akušer mora tokom porođaja kontrolisati stanje ploda i majke. Svaki njegov postupak mora biti adekvatno i razumljivo objašnjen, a vi ste u obavezi da date saglasnost za terapijske postupke. Vaš akušer zauzima aktivan pristup, stimulišući vaše porođajne snage, te tako skraćuje vreme porođaja. On/ona mora profesionalno proceniti i doneti odluku o eventualnoj primeni analgezije, anestezije i sedacije tokom porođaja.

Priprema pred porođaj

Po prijemu, akušer će sa vama obaviti razgovor kako bi se upoznao sa tokom trudnoće i vašom ličnom i porodičnom anamnezom. Izmeriće vam telesnu visinu i masu, krvni pritisak i puls, pregledati dojke, telo i ekstremitete, kako bi utvrdio da li se vide eventualni otoci ili proširene vene. Spoljnim akušerskim pregledom određuju se stav, položaj, smeštaj, angažovanost i proporcije ploda u odnosu na vašu malu karlicu.

Unutrašnjim akušerskim pregledom procenjuje se meki i čvrsti deo porođajnog puta i njegova pravilnost, kao i odnos sa glavicom ploda. Zatim se procenjuje grlić materice, plodovi ovojci, angažovanost glavice u malu karlicu i njen odnos sa karličnim suženjem, kritičnim mestom, "Termopilom" svakog porođaja.

Babica će obaviti pripremu spoljnih genitalija. Pre porođaja ćete isprazniti bešiku i dobiti klizmu za pražnjenje debelog creva. Uzeće vam karlične mere i rutinske laboratorijske analize i uraditi prvi kardiotokograf (snimanje srčane akcije ploda i materičnih kontrakcija, do 30 minuta na levom boku). Akušer procenjuje da li ste u porođaju, prateći ritam vaših materičnih kontrakcija. One su intenzivnije, traju duže, a vremenski intervali između njihovog javljanja se skraćuju. Sve ovo vodi do izmene u dužini i dilataciji grlića, uz pojavu sukrvice. Kontrakcije su tada praćene bolnim senzacijama po dnu stomaka i u krstima. Čuli ste za lažne kontracije. One se ne javljaju ritmično i nejednakog su intenziteta, a ne dovode do promena na grliću. Ako dobijete sedativ, one nestaju. Po potrebi, radi se ultrazvučni pregled koji nam daje informacije o starosti, veličini i biomorfologiji ploda, srčanoj akciji ploda, o plodovoj vodi i posteljici.

Porođaj je počeo!

Tokom prvog porođajnog doba obavezno je stalno prisustvo babice i, po dogovoru, supruga. Mere se vaši vitalni parametri i krećete se slobodno, ako je tako procenio akušer. Redovno se slušaju tonovi ploda, koji se registruju na traci, zajedno sa materičnim kontrakcijama (CTG – kardiotokografija), a može se koristiti i akušerska slušalica. Po potrebi, rade se dodatni testovi i vrši dodatni nadzor porodilje. Obavezni su akušerski pregledi na dva sata kako bi se pratilo spuštanje glavice i širenje grlića. Ukoliko je dilatacija grlića spora, daje se intravenska stimulacija porođaja oksitocinom, hormonom koji izaziva materične kontrakcije, uz prethotno prokidanje plodovih ovojaka, tj. vodenjaka. Prema toku i karakteristikama porođaja, akušer propisuje analgeziju, anksiolizu ili epiduralnu anesteziju.

Još samo malo...

Kada se grlić kompletno izdilatira, ulazite u drugo porođajno doba koje ne bi smelo da traje duže od jednog do dva sata. U ovoj fazi porođaja, aktivno sarađujete sa akušerom i tokom napona se trudite da pravilnim disanjem i napinjanjem skratite ovu fazu porođaja. U naponu, duboko udahnete vazduh i zadržite ga u plućima, zatim bradu stavite na grudnu kost i jako stegnete mišiće prednjeg trbušnog zida. Napinjete prema čmaru, kao kada imate "tvrdu stolicu". Obavezno se radi epiziotomija, kako bi se proširio mekani deo porođajnog kanala, ali i zaštitili mišići karličnog dna. Njihovim eventualnim popuštanjem kasnije nastaju problemi u statici unutrašnjih polnih organa, što dovodi do spada i ispadanja istih. Babica sprovodi sam čin rađanja glavice i tela ploda.

Gotovo!

Akušer daje ocenu novorođenčeta (Apgar score) i to jedna od najvažnijih ocena koje će vaša beba u životu dobiti. Ocenjuju se srčana radnja, disanje, refleksi, tonus mišića i boja kože. Svaki od navedenih parametara se ocenjuje sa 0, 1 ili 2 boda, zatim se svi dobijeni bodovi saberu i dobija se ukupna procena. Ovde je 10-ka, kao i na studentskom ispitu, najbolja ocena, ali beba je položila i sa sedmicom. Sve ocene ispod ove, govore o teškom porođaju.

Nakon porođaja, bebi se aspirira sadržaj iz usta i nosa, podvezuje se pupčanik, beba se kupa i zagreva, meri i registruje. Ono što je možda i najvažnije, beba se spušta na majčine grudi, da oseti ponovo otkucaje srca koje je slušala devet meseci, toplinu koja ju je grejala i čuje majčin radostan glas, često uplakan od sreće. Ostaje da se porodi posteljica, ušije epiziotomija i zbrinu grlić i vagina.

Oko dva sata nakon porođaja, prati se stanje porodilje i prati krvarenje iz materice, koje za to vreme mora da prestane, a materica mora biti dobro kontrahovana.

Kada sve ovako dobro prođe, akušer konstatuje vaš normalan porođaj. Vidite, nije bilo strašno, a i ne traje dugo, nekoliko časova, do osam, a najduže dvanaest. Radni dan vam traje otprilike toliko, a vi se porodiste. Čestitamo! Vidimo se na sledećem porođaju. A on često ide sam od sebe i sve već dobro znate. Akušer i babica su sada tu uglavnom da vam prave društvo.

Info :

ACOG — The Apgar Score

Prilozi iz iste kategorije