3D i 4D ultrazvuk u trudnoći

Primena naprednih tehnologija

PREPORUČITE

Princip radaPrednostiNedostaci

Uvek je čarobno videti svoju nerođenu bebu u gotovo stvarnom obliku. 3D i 4D skeniranje su to omogućili na vrlo realan način.

Princip rada

Šta su 3D i 4D ultrazvučni snimci?

Ultrazvučni snimci 3D i 4D su poput fotografija vaše bebe u stvarnom vremenu. Kod 3D skeniranja, višestruke slike bebe se snimaju kao dvodimenzionalne (2D), a zatim se sastavljaju, kako bi se stvorio efekat 3D slike. Tokom 4D skeniranja, slike se snimaju u realnom vremenu i možete videti šta vaša beba u tom trenutku radi u vama, poput pomeranja nogu i ruku ili čak otvaranja i zatvaranja očiju. Ovo je više poput prenosa uživo ili video zapisa. Vremenska komponenta je četvrta dimenzija koja se dodaje 3D skeniranju pa, prema tome, naziv 4D.

Razlika između 2D, 3D i 4D skeniranja

Pre deceniju su trudne mame mogle da vide svoje bebe pre nego što su se rodile samo uz pomoć 2D ultrazvuka. Međutim, 2D skeniranja su imala određena ograničenja. Mogle su se videti samo sive i mutne slike bebe. Takva skeniranja bila su korisna samo za posmatranje unutrašnjih organa kao odraza ultrazvučnih talasa koji se koriste za stvaranje njihovih slika, ali ne i za posmatranje bebinih organa u njihovoj punoj formi.

U današnje vreme buduće majke imaju puno više sreće i mogu da vide kako njihova beba zapravo izgleda pre rođenja. 3D skeniranja su daleko bolja od 2D, jer sastavljaju delove skeniranih fotografija i stvaraju bebin oblik realnijeg izgleda. Možete videti bebino lice, noge i ruke.

4D skeniranja su dodatno poboljšala tehnologiju i softver i pomažu vam da bebu vidite u realnom vremenu (uživo). Budući roditelji sada mogu da vide kako se njihova beba kreće, zeva, udara, trepće očima i sisa. Zadovoljstvo je videti šta tehnologija nudi u pogledu skeniranja beba. Iako se sva ova skeniranja rade iz medicinskih razloga, ona pomažu u stvaranju veze između roditelja i bebe i ništa se ne može meriti s radošću koju im pri tome pruža.

Zašto 3D i 4D skeniranje u trudnoći?

Ultrazvučni pregledi su važno sredstvo za proveru unutrašnjih organa i toka razvoja fetusa. Oni su indikativni i pomažu ginekologu da utvrdi da li beba ima bilo kakvih komplikacija i preuzme mere lečenja što ranije. Skeniranja pomažu lekaru da nadgleda bebu na bilo kakve anomalije, poput rascepa usne, oštećenja kičmene moždine i drugih urođenih nedostataka, ali i da nadgleda nivo amnionske tečnosti.

Kada obaviti 3D i 4D skeniranja?

Ultrazvučni pregledi nisu obavezni. Oni nisu deo prenatalnih testova. Ako ne želite da imate bilo koji od ovih pregleda, to je sasvim u redu i možete o tome obavestiti svog lekara. Lekar će vas savetovati ako uoči medicinski relevantnu potrebu ili neku verovatnu komplikaciju. Ako se odlučite za skeniranje, to se obično radi u periodu od 26 do 30 nedelja trudnoće. Najbolje je ne obavljati ultrazvuk ranije, jer beba ne bi imala masnoće ispod kože. Dakle, moguće je da nećete dobiti jasne slike svoje bebe.

Kako funkcioniše 3D i 4D skeniranje?

Ultrazvučno skeniranje je takođe poznato i kao sonografija, jer koristi visokofrekventne zvučne talase za dobijanje slika. Frekvencija zvučnih talasa koju može da registruje ljudski sluh je maksimalno 20.000 herca. Ovde se radi o frekvencijama od desetak milona herca. Prodiranje ovih zvučnih talasa se može kontrolisati savremenim uređajima, pa je slika u koju se odbijeni talasi konvertuju sve preciznija. Sonda je uređaj koji se koristi za slanje ultrazvučnih signala unutar materice. Sonda se najpre oblaže provodljivim gelom koji pomaže talasima da lakše prodiru. Ultrazvučni signali se, kada naiđu na prepreku ili strukturu, reflektuju nazad, a softver ih snima kao slike na ekranu računara. Intenzitet i frekvencija reflektujućih talasa su informacije koje se konvertuju u slike ili video snimke. Ti segmenti se zatim sastave kako bi se dobila fotografija bebe.

Rezultati 3D i 4D skeniranja

Ultrazvučni pregledi su neinvazivni i ne predstavljaju standardne dijagnostičke postupke u prenatalnim testovima. Oni samo ukazuju na moguće komplikacije ili bilo kakve urođene nedostatke. Stoga je na lekaru da protumači rezultate. Ako primeti bilo kakve komplikacije, savetovaće se dalji istražni testovi.

Koliko često se vrši skeniranje?

Sasvim je uobičajeno da lekari redovno rade 2D skeniranje kako bi pratili napredak bebe. Generalno je dobar test da se znaju vitalni podaci bebe, nivo amnionske tečnosti i rast bebe. 3D i 4D skeniranje se ne preporučuju kao 2D skeniranje. Oni se rade samo u cilju detaljnijeg proučavanja fetusa i traženja bilo kakve urođene mane. Iako ne postoje pouzdani dokazi koji ukazuju da bi 3D i 4D skeniranje moglo na bilo koji način da šteti bebi ili majci, preporučuje se ograničena upotreba. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što se privatno odlučite za njih.

Prednosti

3D skeniranje

 • Ima bolju vizuelizaciju fetalnih struktura srca jer nudi projekcije koji nisu dostižne 2D skeniranjem.
 • Pomaže u dijagnosticiranju fetalnih defekata na licu, poput rascepa usne.
 • Pomaže u dijagnosticiranju fetalnih mišićno-skeletnih ili neuronskih defekata.
 • Potrebno je manje vremena za postizanje nivoa standardne vizuelizacije.
 • Lako je za analizu, a za dijagnozu čestih fetalnih anomalija nije potrebna visoko stručna ili iskusna osoba.
 • Snimljeni podaci se mogu se staviti na raspolaganje za stručno mišljenje i bolju dijagnozu.

4D skeniranje

 • Kraće vreme za skrining i dijagnozu fetalnog srca.
 • Podaci dobijeni tokom skeniranja mogu se poslati na stručni pregled čak i lekarima koji se ne nalaze na lokaciji snimanja. Takođe se može koristiti u svrhe obuke.
 • Poboljšana roditeljska veza sa bebom.
 • Pozitivna veza sa bebom tokom trudnoće kao rezultat viđanja bebe u realnom vremenu.
 • Porodice i očevi imaju veću podršku nakon što vide bebin oblik i kretanje.
 • Verovatnoća da se dobije tačnija identifikacija fetalnih anomalija veća je kod 4D skeniranja.
 • Zadržava i prednosti 3D ultrazvuka, kao što su: procena rasta fetusa, lokalizacija i procena placente, ispitivanje otkucaja srca fetusa.

Nedostaci

3D skeniranje

 • Jedini nedostatak 3D sonografije u trudnoći je taj što nam ne pruža izgled u realnom vremenu, tj. strimovanje bebinog kretanja uživo.
 • 3D skeniranje bebe zahteva računarski softver velike brzine.

4D skeniranje

 • Skupi uređaji.
 • Za rukovanje mašinama potrebna je intenzivna obuka.
Iako ultrazvučni snimci nisu deo standardnog medicinskog postupka, uvek je zadovoljstvo videti svoju bebu kako se kreće u vama. 3D i 4D skeniranje su među najtraženijim testovima koja zahtevaju roditelji. Magično je videti svoju bebu koja raste. Ako želite da napravite ove snimke tokom trudnoće, obratite se svom lekaru i sledite njegov savet.

Prilozi iz iste kategorije