HSG

Histerosalpingografija - Ispitivanje prohodnosti jajovoda

PREPORUČITE

Prednosti u odnosu na laparoskopijuPostupakPripremaNeželjeni efekti

Histerosalpingografija (HSG) predstavlja standardni ginekološki test kojim se utvrđuje prohodnost i funkcionalnost jajovoda, odnosno Falopijevih tuba.

Ova rendgenska metoda ispitivanja materice i jajovoda obavlja se korišćenjem jodnog kontrasta. Radi se najčešće u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 1. do 14. dana).

Ubrizgavanjem tečnosti kroz cerviks (grlić materice) u malu karlicu utvrđuje se da li su jajovodi začepljeni ili nisu i na kom delu jajovoda se nalazi začepljenje (u delu kod ulaza u matericu ili na drugom kraju tube, što je jako važno za određivanje daljih postupaka u okviru lečenja steriiteta).

Prednosti u odnosu na laparoskopiju

Iako se radi o sličnim procedurama, HSG se uglavnom radi bez anestezije, uz minimalnu bolnost. Osim toga, procedura HSG-a omogućava bolju preglednost prohodnosti jajovoda, jer pokazuje i tačno mesto začepljenja. Sam postupak traje znatno kraće, od 10 do 30 minuta, a rezultati testa su dostupni odmah (kod laparoskopije se čeka nekoliko dana na rezultate).

Postupak

Lekar će plasirati spekulum da bi locirao grlić materice. Kroz grlić će provući tanku cevčicu koja će pomoći da se u unutrašnjost materice ubrizga kontrast. Lekar će uz pomoć ultrazvuka pratiti kretanje kontrasta, da bi stekao uvid u to da li u unutrašnjosti materice i u jajovodima postoje anomalije u vidu začepljenja, polipa, mioma ili priraslica. Osim toga, kontrast će pružiti uvid u to da li postoje neka oštećenja na materici ili jajovodima (ožiljci od prethodnih operacija ili abortusa), kao i da li postoje smetnje u vidu kontraceptivnih sredstava (spirale) koja su ostala u unutrašnjosti zida materice ili jajovodima.

Postupak HSG traje između 10 i 30 minuta, a preporučljivo je da se izvede 8-10 dana ciklusa, odnosno 2-5 dana nakon završetka menstruacije. U slučaju da imate neredovan ciklus (menstruacije koje izostaju ili se javljaju pre ili nakon 28 dana), lekar će proceniti koji je najbolji termin za izvođenje HSG.

Priprema

Ukoliko ste trudne ili sumnjate na trudnoću, obavestite lekara pre zahvata. Takođe, ukoliko ste alegrične na jod ili supstancu koja sadrži jod ili na bilo koji drugi lek, treba da kažete lekaru. U slučaju infekcije male karlice, astme, problema sa krvarenjem ili zgrušnjavanjem krvi, dijabetesa tipa 1 kao i oboljenjima bubrega, moguće je da će doći do odlaganja intervencije ili da se HSG neće izvoditi jer može dovesti do pogoršanja vašeg opšteg zdravstvenog stanja.

Pošto se prolaz kontrastne tečnosti posmatra uz pomoć rendgena, važno je da znate da ćete biti izložene blagom stepenu radijacije. Postoji mogućnost da se kontrast nadgleda ultrazvukom (nema radijacije), onda se ovaj postupak naziva histerosalpingo-kontrast-sonografija (HyCoSy).

Neželjeni efekti

Iako bezbolna, HSG može izazvati blage grčeve u materici, nalik menstrualnim, koji prolaze u roku od nekoliko sati od intervencije ili nakon nekoliko dana. Takođe, moguće je i blago krvarenje i odlivak kontrasta, te je dobro da sa sobom ponesete higijenski uložak. U slučaju težeg krvarenja (menjanje više od jednog uloška/tampona u roku od sat vremena), visoke temperature, jakih bolova u stomaku i vaginalnog krvarenja koje traje više od 3 dana, obavezno se javite lekaru.

Prilozi iz iste kategorije