Inseminacija

Veštačka oplodnja

PREPORUČITE

ICIIUIKoji su neželjeni efekti?

Veštačka oplodnja je metoda lečenja plodnosti koja se koristi za ubrizgavanje sperme direktno u grlić materice ili matericu, sa namerom da se izazove trudnoća. Ponekad se ova sperma pripremi kako bi se povećala verovatnoća da do trudnoće dođe.

Artificijalna inseminacija (AI) je metod asistirane reproduktivne tehnologije. Deli se na nekoliko tehnika:

 • IUI - Intrauterina inseminacija;
 • ICI - Intracervikalna inseminacija;
 • IVI - Intravaginalna inseminacija;
 • FSP - Fallopian tube sperm perfusion;
 • SIFI - Sperm intrafallopian insemination;
 • DIPI - Direktna intraperitonealna inseminacija;

Razlozi za primenu AI su:

 • Cervikalni faktor sterilitet;
 • Odsustvo vaginalne ejakulacije;
 • Problem hipospadije;
 • Retrogradna ejakulacija;
 • Impotencija;
 • Maligna oboljenja muškarca i krioprezervacija sperme;
 • Poremećaji spermogeneze (astenospermija, oligospermija, teratospermija);
 • Odsustvo partnera i krioprotektivna sperma;
 • Idiopatski sterilitet.

AI je relativno jednostavna i jeftina, neinvazivna je i može se ponavljati. Koristi se u stimulisanom i spontanom ciklusu i postoji mogućnost selekcije partnera.

Procedura započinje kod parova sa normalnim nalazom kod žene i sa spermogramom muškaraca koji nije uredan, tj. nalaz je subfertilan. Prethodno se sprovodi planiran seksualni odnos u tri ciklusa - sa ili bez stimulacije ovulacije.

Za inseminaciju je potrebno oko 5 miliona pokretnih spermatozoida. Ne sprovodi se kod žena starijih od 40 godina. Postupak se obično sprovodi kroz protokol stimulisane ovulacije sa Klomifen citratom (50 - 100mg dnevno, tokom 5 dana) ili HCG (humani hormon gonadotropin) ili FSH (folikul stimulišući hormon). Folikul se prati ultrazvučnom folikulometrijom, uz merenje debljine endometrijuma i određivanje E2 (estrogena).

Potrebno je postići 2 - 4 folikula veličine oko 18mm, trolisni endometrijum debljine veće od 9mm i i E2 između 150 - 250pg/ml.

Inseminacija se sprovodi između 13. i 16. dana ciklusa. AI se ne sprovodi ukoliko je E2 veći od 1500pg/ml ili ima više od 6 folikula većih od 15mm.

ICI

ICI je vrsta veštačke oplodnje koja uključuje umetanje sperme u grlić materice (prolaz izvan materice). Ovaj pristup se može koristiti u lekarskoj ordinaciji ili kod kuće. Koraci za ovaj proces uključuju:

 • Žena će nadgledati svoj ovulacijski ciklus kalendarskom metodom, ultrazvukom, redovnim merenjem temperature ili njihovom kombinacijom. Ponekad lekar može da prepiše lekove koji podstiču ovulaciju i povećavaju verovatnoću da će žena osloboditi više jajašaca.
 • Ženski partner će donirati spermu za upotrebu ili će žena dobiti uzorak sperme od donatora.
 • Lekar će ubaciti spermu u vaginu primenom izabrane tehnike. Druga opcija je da se spermatozoid stavi u cervikalnu kapu koja je umetnuta u grlić materice i ostaje određeno vreme.

Ženi će obično biti naloženo da leži 15 do 30 minuta, čime se omogućava nesmetano kretanje spermatozoida do matericue. Žena se može vratiti svojim redovnim aktivnostima nakon ovog vremena. Za oko dve nedelje ili nešto duže uradiće test trudnoće kako bi utvrdila da li je postupak osemenjavanja bio uspešan.

IUI

IUI je postupak koji uključuje umetanje sperme direktno u matericu. Koraci za ovaj proces su slični onima kod ICI, ali se obično izvode u lekarskoj ordinaciji i sa posebno pripremljenom spermom. Dodatni koraci uključuju:

 • Sperma se priprema ili "pere" kako bi se uklonili potencijalni proteini koji bi mogli uticati na oplodnju. Ovo takođe čini spermu koncentrisanijom. U idealnom slučaju, postupak će povećati verovatnoću da će žena začeti.
 • Lekar će izabranom tehnikom smestiti spermatozoide u matericu.

Postupak IUI se radi 36 časova nakon primene HCG ili u dva navrata nakon 12 i 36 časova, sa 1 ml sperme. Nakon IUI, žena se odmara 15 min.

Sperma se sprema pranjem u medijumu, swim up tehnikom (isplivavaju najkvalitetniji spermatozoidi) i separacijom sperme uz pomoć density gradienta. Tako se postiže optimalna koncentracija progresivno pokretnih spermatozoida u maloj zapremini. Sekretorna faza ciklusa se podržava primenom gestagena.

Trudnoće koje nastaju primenom IUI u 95% slučajeva se javiljaju nakon 3 do 4 pokušaja. Ukoliko trudnoća ne nastane, preporučuje se IVF (In vitro fertilisation - vantelesna oplodanja ) ili ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermatozoida ).

Koji su neželjeni efekti?

Neke žene mogu doživeti grčeve ili lagano krvarenje nakon postupka. Kod većine nema rezidualnih efekta.

Kada se postupak izvodi na sterilni način, rizici od infekcije su minimalni. 

Postoji još jedan neželjeni efekat koji je važno uzeti u obzir. Uzimanje lekova za plodnost zajedno sa veštačkom oplodnjom povećava verovatnoću za više dece, poput blizanaca ili trojki.

Uobičajena zabluda o veštačkoj oplodnji i uzimanju lekova za plodnost je da su povezani sa većim rizikom od urođenih mana. Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, ovo nije tačno.

Info :

Novine o sveobuhvatnom protokolu tretmana bračnog steriliteta i složenoj metodi vantelesne oplodnje možete saznati u centru za lečenje steriliteta Fertilitet.

Prilozi iz iste kategorije