Tokom poslednjih decenija u porastu je broj trudnoća koje se završavaju postupkom carskog reza. Razlozi se delom mogu pripisati dostignućima na poljima primenjenih nauka, tehnologije i medicine, ali ne možemo zažmureti pred činjenicama da postoji opšti trend među majkama koje iz mnogih, možda neopravdanih, razloga, biraju da se baš ovako porode. Da li je reč o pomodarstvu, slaboj informisanosti ili medicinski opravdanim zahtevima?

Istorijat

Brojni mitovi se vezuju za poreklo naziva carski rez (lat. Sectio Caesarea). Najstariji podaci o ovom operativnom zahvatu potiču iz doba rimskog carstva, kada imperatorov zakon (Lex Regia, u doba Julija Cezara Lex Caesarea) nalaže da dete u stomaku majke koja je umrla mora biti izvađeno. Smatra se da je carskim rezom rođen i sam Cezar, zatim Buda, Dionisije, Scipion. Prvi istorijski potvrđen podatak da su i majka i plod preživeli porođaj carskim rezom potiče iz Praga i daleke 1337. godine. Tek nakon pronalaska anestezije, antibiotika i moderne hirurške tehnike, mortalitet tokom ove operacije je sveden na prihvatljivu meru, a sam postupak postaje medicinski opravdan.

Šta je carski rez?

Carski rez je hirurška procedura kojom se plod rađa kroz rez na prednjem trbušnom zidu (laparotomija) i rez na materici (histerotomija).

Postupak se može planirati unapred ako se pojave komplikacije u trudnoći, ili ako je prethodni porođaj obavljen na ovaj način i trudnica ne razmišlja o vaginalnom porođaju nakon toga. Međutim, potreba za prvim carskim rezom često postaje očigledna tek kada je porođaj već u toku.

Razlozi za primenu

Carski rez se radi kada dalje odlaganje porođaja ozbiljno ugrožava plod, trudnicu, odnosno kada vaginalni porođaj ne obezbeđuje povoljan ishod. Kontinuirani napredak u oblastima hirurgije, anestezije, farmakologije i povezanih naučnih disciplina, delom dovodi do prave ekspanzije u primeni ovog načina završavanja porođaja. Glavni, opravdani, razlozi za carskim rezom su:

 • disproporcija karlice majke i glave ploda;
 • centralno postavljena posteljica;
 • centralno postavljen tumor materice;
 • poprečni položaj ploda;
 • produžen vaginalni porođaj;
 • prolaps pupčanika;
 • abrupcija posteljice.

Situacije kada se može, ali i ne mora po svaku cenu, uraditi carski rez su:

 • blizanačka trudnoća;
 • karlična prezentacija;
 • relativno sužena karlica;
 • prethodni porođaj završen carskim rezom.

Kada ne treba pribegavati carskom rezu

Neke žene zahtevaju carski rez sa svojim prvim bebama – kako bi izbegle prirodan porođaj i moguće komplikacije vaginalnog porođaja, ili kako bi iskoristile pogodnosti planiranog porođaja. Međutim, ovo je greška, dokazano pogrešno razmišljanje jer carski rez donosi sa sobom niz komplikacija jedne abdominalne operacije, mnogo duži i ozbiljniji oporavak nakon porođaja, i, najvažnije, izostanak prirodne adaptacije deteta na rođenju, a koje bi inače imalo u slučaju prirodnog porođaja.

Takođe, žene izložene višestrukim carskim rezovima su pod povećanim rizikom od problema sa placentom u sledećoj trudnoći, kao i od teškog krvarenja, što može zahtevati hirurško uklanjanje materice (histerektomija). Ako razmišljate o planiranom carskom rezu za svoj prvi porođaj, razgovarajte sa vašim ginekologom kako biste doneli najbolju odluku za vas i vašu bebu.

Rizici

Kao i druge vrste velikih operacija, i carski rez je zahvat koji može dovesti do brojnih neželjenih reakcija.

Rizici po vašu bebu uključuju:

 • Problemi sa disanjem. Bebe rođene carskim rezom imaju veću verovatnoću da razviju prolaznu tahipneju – problem sa disanjem koji je obeležen abnormalno brzim disanjem tokom prvih nekoliko dana nakon rođenja.
 • Crevna mikroflora. Bebe rođene carskim rezom imaju dramatično različite bakterije u crevima od onih rođenih vaginalno.
 • Hirurška povreda. Iako retko, tokom operacije može doći do slučajnih ogrebotina na bebinoj koži.

Rizici po majku uključuju:

 • Infekcija. Nakon carskog reza, možda ćete biti izloženi riziku od razvoja infekcije sluzokože materice (endometritis).
 • Postpartalno krvarenje. Carski rez može izazvati teško krvarenje tokom i nakon porođaja.
 • Reakcije na anesteziju. Moguće su neželjene reakcije na bilo koju vrstu anestezije.
 • Ugrušci krvi – tromboza. Carski rez može povećati rizik od razvoja krvnog ugruška unutar dubokih vena, posebno u nogama ili karličnim organima (duboka venska tromboza). Ako krvni ugrušak putuje do pluća i blokira protok krvi (plućna embolija), nastalo stanje može biti opasno po život.
 • Infekcija rane. Jedna od najčešćih komplikacija svih operacija, pa i carskog reza.
 • Hirurška povreda. Iako retke, hirurške povrede bešike ili creva mogu se desiti tokom carskog reza. Ako dođe do hirurške povrede tokom vašeg carskog reza, možda će biti potrebna dodatna operacija.
 • Povećani rizici tokom budućih trudnoća. Nakon carskog reza, suočavate se sa većim rizikom od potencijalno ozbiljnih komplikacija u sledećoj trudnoći, nego što je to slučaj nakon vaginalnog porođaja. Što više carskih rezova imate, veći je rizik od poremećaja pozicije placente i stanja u kojem se posteljica nenormalno vezuje za zid materice (placenta accreta).
 • Rizik da se vaša materica otvori duž linije ožiljka od prethodnog carskog reza (ruptura materice).

Pre i nakon operacije

Pre operacije
Iako se proces može razlikovati, u zavisnosti od razloga primene postupka, većina carskih rezova uključuje ove korake:

Kod kuće

 • Spremite sve neophodne stvari za ličnu higijenu, spavaćicu i peškire za nekoliko dana bolničkog lečenja. Nemojte brijati stidne dlake u roku od 24 sata od carskog reza. Ovo može povećati rizik od infekcije hirurškog mesta. Ako vaše stidne dlake treba da se uklone, hirurško osoblje će ih skratiti neposredno pre operacije.

U bolnici

 • Depiliranje stomaka. 
 • Urinarni kateter će verovatno biti postavljen u vašu mokraćnu bešiku za prikupljanje urina. 
 • Intravenska linija (braunila) će biti postavljena u venu na vašoj šaci ili ruci kako bi se obezbedio put za davanje lekova, tečnosti i anestezije. 
 • Anestezija. Većina carskih rezova kod nas se radi opštoj anesteziji u kojoj nećete moći ništa da vidite, osetite ili čujete tokom porođaja. Ukoliko se dogovorite sa anesteziologom i ginekologom koji će vas operisati, moguće je carski rez uraditi u regionalnoj anesteziji (epiduralna ili spinalna) koja umrtvljuje samo donji deo vašeg tela – što vam omogućava da ostanete budni tokom procedure. Uobičajeni izbori uključuju kičmeni blok i epiduralni blok.

Posle operacije
Posle carskog reza, verovatno ćete ostati u bolnici nekoliko dana. Vaš ginekolog će sa vama razgovarati o opcijama za ublažavanje bolova.

Kada efekti anestezije prođu, bićete ohrabreni da pijete puno tečnosti i hodate. Ovo pomaže u sprečavanju zatvora i duboke venske tromboze. Rez na stomaku se prati na znake infekcije. Ako ste imali urinarni kateter, on će verovatno biti uklonjen što je pre moguće.

Moći ćete da počnete sa dojenjem čim budete spremni za to. Zamolite svoju medicinsku sestru ili konsultanta za dojenje da vas nauči kako da se postavite i podržite bebu tako da vam je udobno. Vaš zdravstveni tim će odabrati lekove za vaš post-hirurški bol imajući na umu dojenje.

Pre nego što napustite bolnicu, razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kojoj preventivnoj nezi koja vam je potrebna.

Kada odete kući

Tokom procesa oporavka carskim rezom, nelagodnost i umor su uobičajeni. Da biste promovisali zarastanje, pridržavajte se sledećih saveta:

 • Samo polako. Odmarajte se kada je moguće. Pokušajte da sve što vama i vašoj bebi bude potrebno držite na dohvat ruke.
 • Prvih nekoliko nedelja izbegavajte podizanje bilo čega težeg od vaše bebe. Takođe, izbegavajte podizanje iz čučećeg položaja.
 • Proverite rez na mestu operacije, posebno da li ima znakova infekcije. Obratite pažnju na sve znakove ili simptome koje osetite. Obratite se ginekologu ukoliko je rez na stomaku: crven, natečen ili curi iscedak; ukoliko imate groznicu; imate jako krvarenje; imate pogoršanje bolova.
Ako osetite ozbiljne promene raspoloženja, gubitak apetita, ogroman umor i nedostatak životne radosti ubrzo nakon porođaja, možda imate postporođajnu depresiju. Obratite se svom lekaru ako mislite da ste depresivni, posebno ako vaši znaci i simptomi ne nestaju sami od sebe, ako imate problema sa brigom o svojoj bebi ili obavljanjem svakodnevnih zadataka, ili ako imate misli da povredite sebe ili svoju bebu.

Prilozi iz iste kategorije