Cervikalni serklaž

Za i protiv

PREPORUČITE

Zašto se radiRiziciPomeranje šavaPriprema za serklažPostupakUklanjanje

Cerviks (grlić) je donji deo materice koji se otvara u vaginu. Cervikalni serklaž odnosi se na niz postupaka koji koriste šavove ili sintetičku traku za ojačavanje grlića materice tokom trudnoće kod žena sa istorijatom kratkog grlića materice.

Cervikalni serklaž se može uraditi kroz vaginu (transvaginalni serklaž) ili, ređe, kroz trbuh (transabdominalni serklaž). Vaš lekar može preporučiti ovu proceduru ako postoji rizik da se vaš cerviks otvori pre nego što je beba spremna za rođenje ili, u nekim slučajevima, ako se cerviks počne prerano otvarati. Međutim, cervikalni serklaž nije prikladan za sve. Može izazvati ozbiljne neželjene efekte i ne deluje uvek. Neke žene kojima je serklaž postavljen zbog kratkog grlića materice (kraći od 25 milimetara) mogu doživeti prevremeni porođaj. Moraju se uzeti u obzir rizici i da li bi postupak mogao koristiti vama i vašoj bebi.

Zašto se radi

Pre trudnoće, grlić materice je zatvoren, dugačak i čvrst. Tokom trudnoće, grlić materice postepeno omekšava, smanjuje se po dužini (briše se) i širi (dilatacija) u cilju pripreme za porođaj. Ako imate nesposoban ili kratak grlić materice, vaš grlić materice može početi prerano da se otvara. Kao rezultat, mogli biste doživeti gubitak trudnoće ili prevremeno roditi.

Vaš lekar može preporučiti cervikalni serklaž tokom trudnoće kako bi sprečio prerano rođenje ako imate:

 • Istoriju gubitka trudnoće u drugom trimestru u vezi sa bezbolnom dilatacijom grlića materice u odsustvu porođaja ili abrupcije posteljice (serklaž cerviksa sa naznakom u anamnezi);
 • Prethodni serklaž zbog bezbolnog širenja grlića materice u drugom tromesečju;
 • Bezbolno širenje grlića materice dijagnostikovano tokom drugog tromesečja;
 • Malu dužinu grlića materice (manje od 25 milimetara) pre 24 nedelje trudnoće, u jednoplodnoj trudnoći.

Serklaž cerviksa nije prikladan za sve kod kojih postoji rizik od prevremenog porođaja. Vaš lekar možda neće preporučiti cervikalni serklaž ako imate:

 • Aktivno vaginalno krvarenje;
 • Aktivni prevremeni porođaj;
 • Intrauterinu infekciju;
 • Preuranjeno pucanje posteljice (odlubljivanje posteljice ili abrupcija placente) - pre 37. nedelje trudnoće;
 • Višeplodnu trudnoću;
 • Anomalije fetusa nespojive sa životom;
 • Prolaps placente - stanje u kojem posteljica stči kroz otvor grlića materice.

Rizici

Rizici povezani sa cervikalnim serklažom uključuju:

 • Upalu posteljice usled bakterijske infekcije;
 • Vaginalno krvarenje;
 • Laceraciju cerviksa;
 • Odlubljivanje posteljice pre 37. gestacijske nedelje trudnoće.

Pomeranje šava

Ukoliko imate serklaž, odmah se obratite svom lekaru ako dođe do curenja tečnosti iz vagine (što je znak prevremenog pucanja posteljice). Vaš lekar će vam preporučiti rano uklanjanje serklaža ako imate prevremeno pucanje vodenjaka ili ako imate simptome koji ukazuju na infekciju materice.

Priprema za serklaž

Pre cervikalnog serklaža, lekar će uraditi ultrazvuk kako bi proverio vitalne znake vaše bebe i isključio sve veće urođene nedostatke. Vaš lekar može uzeti bris vašeg cervikalnog sekreta ili uraditi amniocentezu - postupak u kojem se uzorak amnionske tečnosti uklanja iz materice - da bi proverio da li ima infekcije. Ako imate infekciju, serklaž neće biti postavljen.

Idealno bi bilo da se serklaž cerviksa sa naznakom istorije radi između 12. i 14. nedelje trudnoće. Međutim, cervikalni serklaž se može raditi do 23. nedelje trudnoće ako pregled karlice ili ultrazvuk pokažu da vam se grlić materice počinje otvarati. Serklaž se obično izbegava nakon 24. nedelje trudnoće zbog rizika od pucanja posteljice i pokretanja prevremenog porođaja.

Postupak

Serklaž cerviksa obično se radi ambulantno u bolnici ili hirurškom centru pod lokalnom ili opštom anestezijom. Većina cervikalnih serklažnih postupaka vrši se kroz vaginu.

Serklaž se može izvoditi kroz stomak ako je transvaginalni serklaž neuspešan ili anatomski težak zbog izuzetno kratkog cerviksa ili ožiljaka na grliću materice.

Tokom transvaginalnog cervikalnog serklaža, vaš lekar će vam umetnuti spekulu u vaginu i obuhvatiti cerviks prstenom. Može koristiti ultrazvuk za vođenje. Verovatno će koristiti tehnike McDonald ili Shirodkar. Podaci ne ukazuju na značajnu razliku u ishodima između dve metode.
Tokom operacije McDonald, iglom se postavljaju šavovi oko spoljne strane grlića materice.

Tokom operacije Shirodkar, vaš lekar će pomoću prstenastih klešta povući grlić materice prema sebi dok povlači bočne zidove vagine. Zatim će napraviti male rezove na mestu gde se cerviks uklapa u vaše vaginalno tkivo, provući iglu sa trakom kroz proreze i zatvoriti grlić.

Tokom transabdominalnog cervikalnog serklaža, vaš lekar će napraviti rez na stomaku. Zatim će iglom postaviti traku oko uskog prolaza koji povezuje donji deo materice sa grlićem materice i zatvoriti cerviks. Vratiće matericu na mesto i zatvoriti rez. Postupak se takođe može uraditi laparoskopski.

Nakon postupka, vaš lekar će uraditi ultrazvuk da proveri stanje vaše bebe. Nekoliko dana možete primećivati krvave mrlje, grčeve i bolno mokrenje. Paracetamol se preporučuje za ublažavanje bolova ili nelagodnosti. Ako je vaš lekar koristio šavove za repoziciju vaginalnog tkiva zahvaćenog urezima na grliću materice, možda ćete primetiti izbacivanje materijala nakon dve do tri nedelje kako se šavovi rastvaraju.

Ako ste imali cervikalni serklaž sa naznačenom istorijom, verovatno ćete moći da se vratite kući nakon što se oporavite od anestetika. Kao predostrožnost, vaš lekar može preporučiti izbegavanje seksa nekoliko nedelja ili više, u zavisnosti od razloga za postavljanje serklaža.

Ako ste imali cervikalni serklaž jer je ultrazvuk pokazao da vam je cerviks kratak, možda ćete morati da ostanete u bolnici radi posmatranja. Kao predostrožnost, vaš lekar može preporučiti ograničavanje fizičke aktivnosti i seksa do porođaja. Vaš lekar će i dalje pažljivo pratiti stanje u pogledu znakova ili simptoma prevremenog porođaja.

Uklanjanje

Transvaginalni cervikalni serklaž se obično uklanja oko 37. nedelje trudnoće - ili na početku prevremenog porođaja.

McDonaldov serklaž se obično može ukloniti u ordinaciji bez anestezije, dok

Shirodkar serklaž treba ukloniti u bolnici ili hirurškom centru. Nakon uklanjanja transvaginalnog cervikalnog serklaža, obično ćete moći da nastavite sa uobičajenim aktivnostima dok čekate da porođaj počne prirodno.

Ako očekujete carski rez i planirate da imate decu u budućnosti, možda ćete odlučiti da ostavite serklaž Shirodkar na mestu tokom cele trudnoće, kao i nakon rođenja bebe. Međutim, moguće je da bi serklaž mogao uticati na vašu buduću plodnost. Posavetujte se sa svojim lekarom o mogućnostima.

Ako ste imali transabdominalni cervikalni serklaž, moraćete da napravite još jedan trbušni rez da biste uklonili cerklag. Kao rezultat, obično se preporučuje carski rez. Vaša beba će biti rođena urezom iznad serklaža. Tokom carskog reza možete odabrati uklanjanje serklaža ili njegovo ostavljanje na mestu za buduće trudnoće.

Istraživanja sugerišu da serklaž smanjuje rizik od prevremenog porođaja kod žena sa dokazanom cervikalnom insuficijencijom. Međutim, vreme postavljanja cervikalnog serklaža takođe može uticati na ishod. Hitni serklaž urađen u prisustvu naprednih promena na grliću materice i prolapsiranih membrana ima lošiji ishod.

Prilozi iz iste kategorije