Epiziotomija

Kada je zaista potrebna?

PREPORUČITE

TradicijaNovi pristupKako se izvodi?RiziciUšivanje

Epiziotomija je važna, umnogome spasonosna, akušerska procedura koja se radi kako u interesu majke, tako i u interesu ploda. Ovom tehnikom zasecanja i proširivanja izlaza porođajnog kanala štite se od povreda vagina i međica majke, kao i prednjačeći deo ploda. Plod lakše i bezbednije prolazi kroz porođajni kanal i smanjuje se dužina trajanja porođaja.

Epiziotomija je rez napravljen tokom drugog porođajnog doba na perineumu – tkivu između otvora vagine i anusa. Iako je postupak nekada bio rutinski deo porođaja, to više nije slučaj. Ako planirate vaginalni porođaj, evo šta biste trebali da znate o ovoj hirurškoj intervenciji.

Tradicija

Godinama se smatralo da epiziotomija pomaže u sprečavanju opsežnijih vaginalnih rascepa tokom porođaja, kao i da postupak pomaže u očuvanju mišićnog i vezivnog tkiva karličnog dna. Danas, međutim, istraživanja sugerišu da rutinske epiziotomije ipak ne sprečavaju ove probleme.

Novi pristup

Rutinske epiziotomije se više ne preporučuju. Ipak, procedura je ponekad potrebna. Situacije u kojima se epiziotomija najčešće radi su:

  • Trudnoće sa izrazito krupnim plodom;
  • Karlična prezentacija;
  • Defleksioni stavovi;
  • Višeplodne trudnoće;
  • Neadekvatni porođajni kanal;
  • Porođaj koji se mora naglo završiti (vakuum ili forceps ekstrakcija).

Epiziotomijom se skraćuje drugo porođajno doba i istovremeno sprečava nastajanje spontanih povreda vagine, perineuma i rektuma. Takođe, smanjuje se dužina trajanja porođaja i pritisak na mišiće karličnog dna – manja mogućnost za buduće probleme sa statikom genitalnih organa. Kod ploda se smanjuje mogućnost povreda prednjačećeg dela (najčešće glave ploda).

Kako se izvodi?

Ako vam je potrebna epiziotomija, a niste imali nikakvu vrstu anestezije ili je anestezija prestala, verovatno ćete dobiti injekciju lokalnog anestetika da bi se obezbolila procedura. Ne bi trebalo da osećate momenat zasecanja tkiva ili kasnije ušivanje, ali oporavak može biti neprijatan, o čemu biste trebali da popričate sa vašim ginekologom.

Postoje dve vrste epiziotomskih rezova:

  • Srednji rez (medijalna epiziotomija). Srednji rez se radi uzdužno po sredini međice (perineuma), između introitusa vagine i anusa. Rez na srednjoj liniji je lakše ušiti, ali postoji veći rizik od proširenja u analno područje (nekada i do rektuma).
  • Mediolateralni rez. Kosi rez od introitusa vagine, desno ili levo pored rektuma. Mediolateralni rez nudi najbolju zaštitu od produženog kidanja okolnog tkiva, ali je često bolniji i teže ga je ušiti.

Rizici

Oporavak od epiziotomije ponekad može biti vrlo neprijatan. Zbog pozicije gde se epiziotomija radi, često nastaju infekcije (blizina analnog otvora, povećana vlažnost tkiva na mestu reza). Kod nekih žena, epiziotomija izaziva bol tokom seksualnih odnosa u mesecima nakon porođaja.

Epiziotomija srednje linije dovodi vas u opasnost od vaginalnog kidanja četvrtog stepena, koje se proteže kroz analni sfinkter do sluzokože koja oblaže rektum – ove ekstenzivne povrede su retke, ali vrlo ozbiljne.

Ušivanje

Šivenje je ponekad bolno i neprijatno (ne kod svih porodilja), pa se intervencija radi najčešće u lokalnoj anesteziji, mada je ponekad neophodna i kratka intravenska analgosedacija. Prvo se ušiva tkivo vagine, zatim potkožno tkivo međice i na kraju koža. Šavovi mogu biti pojedinačni ili produžni (kod produžnog šava postiže se bolja estetika).

Podelite svoja razmišljanja o epiziotomiji sa svojim lekarom tokom prenatalnih poseta i kada porođaj počne. Računajte na to da će vaš lekar poštovati vaše želje u vezi sa epiziotomijom i da će vas obavestiti kada je to najbezbednija opcija za vas ili vašu bebu.

Ne zaboravite, međutim, da na porođaj idete otvorenog uma. Bebi će biti potrebno izvesno vreme da rastegne vaginalno tkivo pre porođaja. Ponekad, bebu treba poroditi i pre nego što se vaginalna tkiva mogu sama rastegnuti.

Prilozi iz iste kategorije