Puerperijum (babinjare)

Važan period nakon porođaja

PREPORUČITE

Šta je puerperijum?Promene u periodu babinjaNormalan puerperijumPatološki puerperijumPsihičke promene

Dugo iščekivani porođaj se upravo završio. Vaša očekivanja, uz sve napore, zebnju, sreću tokom veoma dugog perioda trudnoće, su ispunjena, vaša beba vam se nalazi u naručju. Ono o čemu buduće majke ne razmišljaju, osim brige o detetu, je period nakon porođaja koji on može biti veoma turbulentan. Vaše telo i vaša psiha se moraju vratiti na pređašnje stanje. Taj proces nije nimalo jednostavan, a šta se tačno zbiva, pročitajte tekstu koji smo vam pripremili.

Šta je puerperijum?

Period nakon porođaja stručno se naziva puerperijum (u narodu “babinje”). Traje 6 do 8 nedelja. Nažalost, promene koje se dešavaju tokom ovog perioda mogu biti izuzetno opasne. Od svih slučajeva smrti vezanih za trudnoću i porođaj, 2/3 se dešava upravo u postporođajnom periodu usled komplikacija koje nastaju iznenada i razvijaju se veoma brzo. Zato je veoma važno pravilno postporođajno praćenje stanja majke u danima nakon izlaska iz porodilišta.

Puerperijum se završava povratkom unutrašnjih i spoljnih polnih organa na veličinu, izgled i funkciju pre trudnoće. Takođe, koktel hormona koji su strujali kroz vaše telo, vraća se u normalu. Vaša psiha prolazi kroz intezivn promene, kako zbog nagle promene u hormonskog statusa, tako i zbog završetka jednog intezivnog emocionalnog perioda.

Promene u periodu babinja

“Čistoća je pola zdravlja...” je izreka koja upravo u babinjarama dobija puni smisao. Higijensko dijetetski režim života i ishrane mora se poštovati i negovati, kako zbog održavanja dobrog opšteg zdravstvenog stanja, tako i laktacije.

Spoljni polni organi, koji su se u  trudnoći promenili u veličini, izgledu i boji, tokom babinjara vraćaju izgled iz prekoncepcionog perioda. Unutrašnji polni organi se takođe vraćaju u stanje pre trudnoće. Vagina se smanjuje po obimu, dolazi do izravnanja vaginalnih nabora i zarastanja manjih ili većih rascepa izazvanih samim porođajem.

Grlić se u narednih nekoliko dana posle porođaja ponovo formira u sada cilindričan ili bačvast oblik, a cervikalni kanal  se zatvara. Nezbrinuti rascepi na grliću zarastaju u nepravilne ožiljke. Ukoliko je rascep grlića ozbiljan i ako je doveo do insuficijencije unutrašnjeg ušća grlića materice, u sledećoj trudnoći može doći do ozbiljnih komplikacija.

Uterus, koji na početku babinjara ima težinu od oko 1000 g, na kraju ovog perioda se smanjuje na težinu og 60-80 g. Vraća mu se prepoznatljiv oblik kruške i ostaje nesto veći nego pre trudnoće. Adneksa i parametrija se postepeno i  bez većih promena vraćaju u prekoncepciono stanje.

Jajnici su tokom babinjara pod snažnim hormonskim uticajem prolaktina i oni hormonski “miruju”. Njihova  endokrina i polna funkcija dobija pun kapacitet tokom sledećih meseci, a dužina tog perioda  ima individualni karakter.

Ekstragenitalne promene tokom puerperijuma postepeno teže povratku na kapacitete i funkciju kao u periodu pre trudnoće.

Normalan puerperijum

Već nakon porođaja, počinje izbacivanje ostataka trudnoće (odumrlih delova posteljice, ostataka  plodovih ovojaka), sveže i zgrušane krvi i seruma, što se zajedno naziva lohije. To traje normalno 2-3 nedelje. Ukoliko se produži, mora se naći razlog.

Pojačanim mokrenjem u toku prve nedelje izbaci se od 3-5 litara suvišne tečnosti. Međutim, prvo mokrenje može da bude veoma otežano, da zahteva primenu katetera, ponekad i u više navrata, dok se spontano ne uspostavi. U takvim uslovima, neophodna je antibiotska zaštita. U slučaju otežanog pražnjenja creva, u obzir dolaze klizme. Podrazumeva se strogo vođenje računa o ličnoj higijeni naročito nakon mokrenja i pražnjenja creva.

Na osnovu biohemijskih parametara mora se proceniti pravilno uspostavljanje funkcije bubrega, budući da se fiziološka hidronefroza (proširenost bubrežnih šupljina) može zadržati mesecima. Takođe se procenjuju rad jetre i faktori zgrušavanja krvi, kao i stanje vena, jer su venske tromboze i tromboembolije među najčešćim uzrocima smrti porodilja.

Smanjivanje materice i formiranje grlića moraju ići pravilnim tempom. U suprotnom, mora se utvrditi razlog.

Pravilno uspostavljanje tonusa mišića stomaka zahteva ponekad posebne lagane vežbe.

Treba kontrolisati pravilan razvoj laktacije (dojenja) i pomoći pri smetnjama koje mogu biti izvor velikih tegoba. Pored pregleda dojki potrebni su stručni saveti i precizna uputstva za pravilno dojenje, posebno kod uvučenih bradavica i nedovoljnog pražnjenja dojki.

Posebno se prati stanje rana nastalih od epiziotomije ili carskog reza. Ukoliko se konci sa eventualnih operativnih rana sami ne raspadaju, treba ih skidati nakon određenog vremena.

Patološki puerperijum

Komplikacije su neočekivane i iznenadne. Najčešće se radi o krvarenju. Normalno je da se izgubi oko 500ml krvi, a ako je prvog dana nakon porođaja taj gubitak veći od 1 litra, ili se pojavi jače krvavljenje u bilo kom drugom periodu posle porođaja, kažemo da se radi o puerperalnoj hemoragiji. Ona zahteva brzo otkrivanje i eliminaciju uzroka, kao i borbu protiv šoka (nadoknada tečnosti) i poremećaja zgrušavanja krvi. Ako ovde ne uspe konzervativno lečenje, potrebna je hitna operacija. Uzroci krvarenja su:

 • smanjen tonus materičnog mišića (najčešći),
 • laceracije (rascepi) sa pojavom hematoma (podliva),
 • zaostali delovi posteljice,
 • a ređe materična inverzija (izvrtanje),
 • upala materične sluznice (endometritis),
 • poremećaji u sastavu krvi (krvne diskrazije).

Infekcije su naročito opasne za porođenu ženu i svako povišenje telesne temperature iznad 38 (najmanje dva puta u bilo koja dva od deset posleporođajnih dana, ne računajući prvi dan) mora se ispitati i lečiti. Naječšće su:

 • upala sluznice materice (endometritis),
 • upale rana (epiziotomije, carski rez),
 • specifične infekcije (nelečena gonoreja),
 • puerperalna sepsa (infekcija krvi),
 • puerperalni mastitis (upala dojki),
 • urinarne infekcije.
Posebnu grupu komplikacija u puerperijumu čine tromboembolijska bolest, venska tromboza u venama noge i venama karlice. Iz ove komplikacije mogu se razviti tromboflebitis i, najopasnija od svih, plućna embolija. Ukoliko se ovakve komplikacije ne prepoznaju i ne leče na vreme, mogući su smrtni ishodi (dešava se u 10-15% slučajeva). Sve pomenuto treba utvrditi na kontrolnim pregledima nakon 10-14 dana i 6- 8 nedelja od porođaja.

Psihičke promene

Tokom postpartalnog perioda mogu se pojaviti i psihološki poremećaji. Među njima su postporođajna depresija, posttraumatski stresni poremećaj, a u retkim slučajevima, postporođajna psihoza.

Info :

Ordinacija Fertilitet pomaže porodiljama da dobiju najbolje moguće rezultate putem terapija koje su prilagođene svakom ponaosob.

Prilozi iz iste kategorije