Od zdravog razvoja vaše bebe, do napora da se odbaci višak kilograma nakon trudnoće, nije kratak i jednostavan put, pri čemu važnu ulogu igra neizbežan porast težine tokom trudnoće.

Sviđalo vam se to ili ne, izreka "jesti za dvoje" tokom trudnoće ne znači da treba jesti dvostruko više nego obično. Koristite zdrave životne navike kako biste kontrolisali težinu u trudnoći, podržali bebino zdravlje i olakšali odbacivanje suvišnih kilograma nakon porođaja.

Smernice 

Ne postoji jedinstveni pristup za kontrolu telesne težine (mase) u trudnoći. Odgovarajući porast težine u vašem slučaju zavisi od različitih faktora, uključujući vašu težinu pre trudnoće i indeks telesne mase (BMI). Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe takođe igraju ulogu. U saradnji sa svojim lekarom utvrdite šta je najbolje za vas.

Uzmimo u obzir sledeće generalne smernice za preporučeni opseg porasta telesne težine tokom jednoplodne trudnoće, s obzirom na indeks telesne mase (BMI) pre trudnoće.

Težina pre trudnoće Preporučeni porast težine
Smanjena težina (BMI < 18.5) oko 13 - 18 kg
Normalna težina (BMI 18.5 - 24.9) oko 11 - 16 kg
Prekomerna težina (BMI 25 - 29.9) oko 7 - 11 kg
Gojaznost (BMI >= 30) oko 5 - 9 kg

U slučaju blizanačke (višeplodne) trudnoće, situacija je nešto izmenjena. Ako nosite više beba, verovatno ćete morati da se udebljate više. Naravno, sarađujte sa svojim lekarom kako biste utvrdili šta je najbolje za vas. Neke opšte smernice prikazana su u sledećoj tabeli.

Težina pre trudnoće Preporučeni porast težine
Normalna težina (BMI 18.5 - 24.9) oko 17 - 25 kg
Prekomerna težina (BMI 25 - 29.9) oko 14 - 23 kg)
Gojaznost (BMI 30 ili više) oko 11 - 19 kg)

Prekomerna težina pre trudnoće povećava rizik od različitih komplikacija u trudnoći, uključujući gestacijski dijabetes, poremećaje visokog krvnog pritiska u trudnoći, poput preeklampsije, kao i potrebu za carskim rezom. Ako imate smanjenu težinu pre trudnoće, neophodno je da se udebljate dok ste trudni. Bez dodatne težine, vaša beba se može roditi manja nego što se očekivalo.

Ako je porast težine tokom trudnoće prevelik, prekomerna težina može povećati rizik od zdravstvenih problema vaše bebe, poput fetalna makrozomije (rođena beba je znatno veća od proseka). Takođe, možete biti izloženi povećanom riziku od hipertenzije povezane sa trudnoćom, gestacijskog dijabetesa, dugotrajnog porođaja i potrebe za carskim rezom ili prevremenim porođajem. Prekomerno debljanje tokom trudnoće takođe može povećati rizik od zadržavanja težine posle porođaja i povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka u postpartumnom periodu.

Na šta odlazi višak kilograma?

Vaša beba teži 3 do 3.6 kg. To su svakako kilogrami koja se dodaju vašoj težini tokom trudnoće. Šta je sa ostalim kilogramima? Evo uprošćenog prikaza:

  • Veće grudi: oko 0.5 do 1.4 kg;
  • Veći uterus: oko 0.9 kg;
  • Placenta: oko 0.7 kg;
  • Amniotska tečnost (plodova voda): oko 0.9 kg;
  • Povećan protok krvi: oko 1.4 do 1.8 kg;
  • Povećana količina tečnosti: oko 0.9 do 1.4 kg;
  • Masne naslage: oko 2.7 do 3.6 kg.

Kako se hraniti

Tokom trudnoće, normalno povećanje telesne težine je presudno za pravilan razvoj bebe. Treba zapamtiti da je zdrava prehrana važan deo vašeg životnog stila u bilo koje doba, ali je od vitalne važnosti ako ste trudni ili planirate trudnoću. Ipak, šta podrazumevamo pod zdravom ishranom? Mnoge buduće mame se pitaju šta bi trebalo da jedu i koja je prava dijeta za trudnicu? Najvažnije je zapamtiti da ne trebate ići ni na kakvu posebnu dijetu! Međutim, važno je svakodnevno jesti različitu hranu kako biste dobili sve potrebne hranljive sastojke koji su potrebni vama i vašoj bebi. Zapamtite da je najbolje uzimati vitamine iz hrane, a ne dijetetske suplemente. Međutim, dodatak folne kiseline je takođe neophodan. Tokom trudnoće žene su često gladnije nego obično, pa mogu i treba da jedu više, ali ne treba da jedu za dvoje. Ne brojte kalorije u trudnoći! Jedite puno voća i povrća jer oni sadrže vitamine i minerale, kao i vlakna, koja pomažu u varenju i mogu sprečiti zatvor, što se često dešava kod trudnica. Izbegavajte grickanje hrane bogate mastima i šećerom. Izbegavajte alkohol i cigarete. Jedite svakodnevno proteinsku hranu, poput mesa, ribe, jaja. Međutim, izbegavajte sirovo meso, jer ono može biti izvor zaraze.

Kalkulator porasta težine

U kategoriju kalkulatori na našem sajtu dodali smo aplikaciju za brzo računanje preporučenih opsega težine tokom trudnoće. U zavisnosti od vaše težine pre trudnoće, odnosno indeksa telesne mase koji uzima u obzir vašu visinu i težinu, možete generisati i preuzeti tabelu sa preporučenim vrednostima, što vam može pomoći u kontroli težine tokom svake nedelje trudnoće. Ipak, uzmite u obzir da su ova i slična izračunavanja aproksimativna i nisu lekarski savet. U svakom slučaju, konsultujte svog lekara, posebno u slučaju značajnih odstupanja u odnosu na predložene vrednosti.

U prvom trimestru, većini žena nije potrebno da se previše ugoji - što je dobra vest ako se borite sa jutarnjim mučninama. Ako započnete sa zdravom ili normalnom težinom, u prvih nekoliko meseci trudnoće treba da dobijete samo oko 1 do 4 kilograma. To možete učiniti zdravom ishranom - dodatne kalorije nisu potrebne. Blaži porast preporučene težine tokom prvih 13 nedelja trudnoće uočićete i na dijagramu u sastavu kalkulatora.

Stalno povećanje telesne težine je važnije u drugom i trećem trimestru - naročito ako započnete sa zdravom težinom ili ako imate manje kilograma. Prema smernicama, dobićete oko pola kilograma nedeljno do porođaja. Dodatnih 300 kalorija dnevno - pola sendviča i čaša obranog mleka - možda će vam biti dovoljno da postignete ovaj cilj. Za žene koje imaju prekomernu težinu ili imaju BMI 30 ili više, smernice predlažu debljanje od oko 0.2 kilograma nedeljno u drugom i trećem trimestru. Pokušajte da dodate čašu nemasnog mleka ili komad sira i porciju svežeg voća u vašu ishranu.

Saradnja sa vašim ginekologom

Vaš lekar će pažljivo pratiti promene težine tokom trudnoće. Dijetetičar takođe može pomoći. Odradite svoj deo tako što ćete se hraniti zdravo i odlazite redovno na kontrole. Kako bi vaš trudnički porast težine bio optimalan, samo lekar vam može dati prave smernice za povećanje ili redukciju kalorija, ukoliko je to potrebno.

Info :

Kalkulator težine u trudnoći

Prilozi iz iste kategorije