Cervicitis

Zapaljenje grlića materice

PREPORUČITE

SimptomiDijagnoza i terapija

Grlić materice je najvažnija linija odbrane od genitalnih infekcija. Kao i sa svakom odbranom, i ovu treba čuvati, negovati, obnavljati, ulagati u nju. Treba biti pažljiv i prema grliću i prema svome telu, kako se ne bi razvila genitalna infekcija.

Najlakše je trošiti neštedimice svoje zdravlje jer mislimo da nam je "Bogom dano" ili, još gore, da smo ga našli negde, i ne setiti se da o njemu brinemo. Koliko treba da vodi računa o telesnoj i mentalnoj higijeni, toliko žena ima obavezu više da brine o svom reproduktivnom zdravlju. Greške koje se naprave često su nepopravljive. Zato, slušajte i pazite svoje telo, svaki znak ili simptom shvatite ozbiljno.

Grlić materice ima svoje odbrambene snage, zna da se čuva od svega i svačega. Ukoliko ga nepromišljeno oštetite abortusom, traumatičnim porođajem, infekcijom, uz odsustvo redovnih kontrola, uvek će biti izvor novih tegoba i problema.

Cervikalni faktor bračnog steriliteta je zato vrlo čest, jer ukoliko grlić nije potpuno zdrav, može biti prekinut niz koji vodi u oplodnju. Svaka upala ili intervencija nosi rizik oštećenja fine strukture cervikalnog kanala koji je jako važna etapa na putu spermatozoida do jajne ćelije.

Nema zapaljenja grlića bez nezaštićenog seksualnog odnosa koji u sebi nosi rizik od infekcije. Obavezna je upotreba kondoma, ukoliko se ne radi o stalnom partneru.

Simptomi

Cervicitis, zapaljenje grlića, najčešće nastaje ascendentnom (uzlaznom) infekcijom iz vagine. Izazivači su bakterije ili virusi.

Simptomi koji se javljaju su klasični za upalne procese:

  • pojačan sekret,
  • erozija epitela grlića,
  • bol u donjem delu trbuha i krstima,
  • povišena telesna temperatura.

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom, uz anamnezu. Pregled se vrši pod spekulumom, uzima se bris cerviksa i vagine, uz kolposkopiju i citološki pregled.

Terapija mora da bude specifična, prema uzročniku, uz simptomatsku terapiju i adekvatni higijensko dijetetski režim života i ishrane.

Prilozi iz iste kategorije