Antimikrobni lekovi u lečenju vulvovaginitisa

Antimikotici, antibiotici i antiseptici

PREPORUČITE

KlotrimazolNistatin i OksitetraciklinMetronidazolMikonazolEkonazolJodRegistrovani lekovi

Laktobacili (Lactobacillus acidophilus) su rod gram-pozitivnih štapićastih nepokretnih anaerobnih bacila koji su veoma su otporni na kiselu sredinu. Proizvode mlečnu kiselinu tako što glikogen iz epitelijumu vagine, pod dejstvom estrogena, konveruju u mlečnu kiselinu, a ova kisela sredina sprečava razvoj drugih mikroorganizama (to su organizmi koji mogu opstati u kiseloj sredini vagine, gde je pH 4-5). Pojavljuju se generalno već 15 minuta nakon rođenja.

Ginekološki antimikrobni lekovi i antiseptici podrazumevaju preparate za lečenje infekcije ženskih polnih organa, pogotovo vulve i vagine. Zaštitu vagine od infekcije čini njena kiselost (pH 4,5—5), zahvaljujući prisustvu Doederlejnovih bacila koji pretvaraju glikogen u mlečnu kiselinu. Bitnu ulogu u zaštiti vagine imaju i ovarijalni hormoni (estrogen i progesteron) koji vrše izgradnju vaginalnog epitela do superficijalnog i intermedijalnog sloja u kojima se nalazi glikogen.

Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su:

 • Bakterijski vaginitis (bakterijska vaginoza), odnosno bakterijska infekcija,
 • Kandidijaza (kandidijaza), odnosno gljivična infekcija i
 • Trihomonijaza, odnosno infekcija protozoom Trihomonas vaginalis.

Klotrimazol

Klotrimazol je azolni antigljivični lek koji se koristi isključivo lokalno. Dejstvom na ćelijsku membranu gljivice, klotrimazol menja transport aminokiselina u ćeliju. Klotrimazol se osim kao dermatik koristi u obliku vaginaleta za lečenje vaginalnih infekcija gljivicama. Tokom lečenja vaginaletama preporučuje se apstinencija od polnog odnosa zbog moguće infekcije partnera ili reinfekcije. Zbog moguće reinfekcije takođe se preporučuje istovremeno lečenje partnera. Lečenje vaginaletama se ne sprovodi tokom menstrualnog krvarenja.

Nistatin i Oksitetraciklin

Nistatin je polienski makrolid dobijen iz plesni Streptomyces noursei. To praktično znači da je nistatin antimikotički antibiotik. Deluje fungistatski i fungicidno na čitav niz gljivica in vitro. Zbog karakteristične strukture veže se za molekule ergosterola u membrani gljivice i uzrokuje stvaranje šupljina u membrani (do tada nepropustljiva membrana postaje vrlo propustljiva i gubi svoju funkciju), što uništava integritet i izaziva njeno odumiranje. Nistatin deluje fungistatski i fungicidno na saprofitske i parazitske kvasnice, naročito na Candida spp.

Kandida je vrsta gljivice koja, u malim količinama nastanjuje ljudski organizam. Postoji oko 200 vrsta gljivica u i na ljudskom telu, a preovlađujuća je Candida albicans. Ova gljivica normalno nastanjuje donji deo creva, kožu i sluznicu (a malim količinama), a pod kontrolom je drže dobre bakteriju koje se takođe tu nalaze – laktobacilus acidofilus i bifidobakterija bifidus. To su prijateljske bakterije koje u ljudskom telu regulišu alkalnost u crevima, pomažu imuni sistem, kontrolišu i održavaju zdravlje gastrointestinalnog trakta. Nekontrolisan rast kandide dakle uzrokuje infekciju koja se zove kandidijaza i ukoliko se blagovremeno ne leči, može prerasti u tzv. sistemsku kandidijazu, a to je već ozbiljan zdravstveni problem.

Oksitetraciklin je bakteriostatski antibiotik širokog spektra delovanja. Inhibicijom sinteze belančevina oksitetraciklin deluje bakteriostatski na brojne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, hlamidije, rikecije, spirohete i neke protozoe.

Ova kombinacija (nistatin i oksitetraciklin) se koristi za lokalno lečenje vulvovaginitisa i cervicitisa uzrokovanih Candidom albicans i ostalim gljivicama i bakterijama osetljivim na nistatin i oksitetraciklin.

Metronidazol

Metronidazol je derivat nitroimidazola, hemoterapeutik za dermatološku primenu. Razarajući DNK i sprečavajući sintezu nukleinskih kiselina, deluje na mnoge anaerobne bakterije i protozoe. Koristi se i sistemski u obliku tableta. Osim na Trichomonas vaginalis, metronidazol deluje i na bakterije kao što su vrste Clostridium, Bacterioides, a efikasan je i protiv ameba. Mehanizam delovanja mu se bazira na redukciji nitro grupe u molekulu metronidazola u ćelijama bakterija i protozoa. Tako nastala forma leka uzrokuje razgradnju DNK bakterija i protozoa. Primenjen u obliku vaginaleta ne ulazi previše u krvotok pa nema štetne toksičnosti niti sistemskih nuspojava.

Mikonazol

Mikonazol je derivat imidazola koji deluje fungicidno posebno na dermatofite i kandidu i baktericidno na neke gram-pozitivne bacile i koke. Mikonazol sprečava sintezu ergosterola u gljivici i menja sastav lipidnih sastojaka membrane, što izaziva smrt gljivičnih ćelija.

Ekonazol

Ekonazol je azolni antigljivični lek koji se koristi isključivo lokalno. Dejstvom na ćelijsku membranu gljivice menja transport aminokiselina u ćeliju. Koristi  se osim kao dermatik u obliku vaginaleta za lečenje vaginalnih infekcija gljivicama.

Jod

Jod je jedan od najstarijih antiseptika i najdelotvornijih antimikrobnih sredstava. Upotrebljava se u obliku vodenog ratsvora ili kao alkoholni rastvor tj. jodna tinktura. Jodni se preparati primenjuju u velikim razređenjima kao antiseptici za kožu, sluzokože i rane zbog snažnog baktericidnog, sporocidnog, amebicidnog, fungicidnog i umereno virucidnog delovanja. U novije se vreme primenjuju jodni kompleksi koji sadrže jod u kombinaciji s nekim nosiocem. To su površinski aktivne vodeni rastvori komplesknog jedinjenja joda i polivinil-pirolidona (povidon jod).

Registrovani lekovi

 1. Metronidazol – ORVAGIL (Galenika, Srbija),
 2. Klotrimazol – KANSEN (Zdravlje, Srbija), MYCORIL (Remedica, Kipar), CANESTEN 1 (Bayer Pharma, Slovenija), CANESTEN 1 (Bayer Healthcare, Nemačka), CANESTEN 3, CANESTEN 3 (Kern Pharma, Španija),  (Bayer Healthcare, Nemačka), ANTIFUNGOL (Salutas Pharma, Nemačka), PLIMYCOL (Pliva, Hrvatska),
 3. Mikonazol - GINO-DAKTANOL (Galenika, Srbija),
 4. Metronidazol, Mikonazol – NEO-PENOTRAN (Embil Pharmaceutical, Turska)
 5. Ekonazol – ECALIN (Jugoremedija, Srbija),
 6. Fentikonazol nitrat - LOMEXIN (Recordati S.P.A. Italija),
 7. Nistatin – NYSTATIN (Panfarma, Srbija),
 8. Nistatin, Neomicin-sulfat, Polimiksin B-sulfat – POLYGYNAX (Innotech International, Francuska),
 9. Nistatin, Nifuratel – MACMIROR COMPLEX (Poliindustria Chimica S.P.A. Italija),
 10. Povidon jod - POVIDON JOD (Hemofarm, Srbija), POVIDON JOD (Jugoremedija, Srbija), BETADINE (Alkaloid, Makedonija).

Prilozi iz iste kategorije