Ženski Infertilitet

Razlozi infertiliteta

PREPORUČITE

Razlozi infertilitetaSprečavanje ovulacije

Infertilitet se definiše kao stanje u kome ne dolazi do trudnoći ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda.

Sterilitet sam po sebi predstavlja pojam koji se odnosi na stanje u kome par ne može da ostvari spontanu trudnoću. Ovo je u praksi relativno retko, tako da je pravilniji izraz infertilitet, odnosno stanje u kome je par, usled određenih faktora, sa smanjenom, a ne odsutnom šansom za ostvarivanje trudnoće. 

Brojni su uzroci infertiliteta. Ljudska vrsta se karakteriše veoma kompleksnim i neefikasnim procesom reprodukcije. Preduslovi adekvatne reprodukcije su uredna proizvodnja spermatozoida kod muškog partnera, uredna ovulatorna funkcija kod ženskog partnera (odnosno prisustvo ovulacija), kao i prohodnost ženskog reproduktivnog trakta (pre svega se misli na prohodnost jajovoda).

I u odsustvu bilo kakvog problema, šansa da par spontano ostvari trudnoću čak i u mladim godinama, iznosi svega 20-25% po jednom menstrualnom ciklusu. Ovo je činjenica koje mnogi parovi nisu svesni, a koja nam ukazuje na to da mnoge "kockice moraju da se poklope" kako bi došlo do trudnoće i da će redovnim i upornim pokušavanjem oko 85% parova u tome uspeti za godinu dana. Preostali spadaju u grupu parova sa infertilitetom i oni mogu zahtevati odgovarajući medicinski tretman. U našoj sredini procenat infertilinih parova iznosi 16-18% (odnosno, svaki šesti par) i na žalost pokazuje trend porasta. Od presudne važnosti je da pacijenti budu svesni problema, kao i da blagovremeno potraže pomoć stručnjaka.

Razlozi infertiliteta

Retka su stanja koja u potpunosti iskuljučuju šansu za spontanu trudnoću (odsusutvo polnih ćelija kod muškarca ili žene, urođeno ili operacijom stečeno odsustvo ili težak poremećaj razvijenosti materice i drugih reproduktivnih organa žene). Razlozi infertiliteta žene su pojedinačni ili višestruki. Radi lakše sistematizacije, delimo ih u više grupa:

I. Sterilitet genitalnog porekla:

 • Promene na grliću materice;
 • Endometrioza;
 • Anomalije materice i Ashermanov sindrom (priraslice u kavumu materice);
 • Promene na jajovodu.

II. Sterilitet hormonskog (funkcionalnog) porekla:

 • Poremećaj ovulacije (uz sindrom policističnih jajnika);
 • Poremećaj menstruacije.

III. Sterilitet vangenitalnog porekla:

 • Poremećaj endokrinih žlezda (hipotalamus, hipofiza, tireoidna žlezda, nadbubrežna žlezda);
 • Poremećaj tkiva i organa, kao što su masno tkivo i bubrezi.

IV. Sterilitet imunološkog porekla;
V. Sterilitet nepoznatog uzroka.

Sprečavanje ovulacije

Veštačko sprečavanje ovulacije je lakše nego njeno izazivanje. Privremeno sprečavanje ovulacije može se sprovesti iz više razloga:

 • zbog kontracepcije;
 • iz terapijskih razloga u izvesnim dismenorejama (bolnim menstruacijama);
 • endometriozama i dr;
 • zbog neplodnosti, u cilju postizanja suprotnog efekta.

Sprečavanje ovulacije tokom nekoliko meseci, praćeno pojavom pravih ovulacija, može imati "odskočno dejstvo" (rebound effect), čime se podstiče plodnost u nekim slučajevima neplodnosti. Svi seksualni hormoni sposobni su da spreče ovulaciju ako se daju u dovoljnim dozama i odgovarajućeg datuma u menstruacionom ciklusu. Među njima najefikasnija su progestativna sredstva. Sam progesteron je inhibitor ovulacije, pošto je za vreme trudnoće on i sprečava, ali ne deluje ako se uzima kroz usta (per os).

Najaktivniji su sintetski progestativi pod nazivom "pilule". Moraju se uzimati na 21 dan, počev od 5-og dana menstruacionog ciklusa. Ovulacija se može sprečiti tokom više narednih ciklusa. Sintetska progestativa je kontraindikovano davati kod nekih oboljenja kao što je: zapaljenja vena, nervna oboljenja, šećerna bolest, a nikako bez kontrole ginekologa.

Info :

Novine o sveobuhvatnom protokolu tretmana bračnog steriliteta i složenoj metodi vantelesne oplodnje možete saznati u centru za lečenje steriliteta Fertilitet.

Prilozi iz iste kategorije