Karcinom endometrijuma

Ranim otkrivanjem do potpunog izlečenja

PREPORUČITE

SimptomiKada se obratiti za pomoć?UzrociFaktori rizikaPrevencijaDijagnozaOdređivanje stadijuma tumoraLečenje

Karcinom endometrijuma se javlja kod starijih žena, obično nakon menopauze. Međutim nisu pošteđene ni mlađe žene, koje oboljevaju dosta ređe. Kao glavni uzročnici navode se gojaznost, hipertenzija, šećerna bolest, nuliparitet i bolesti štitne žlezde.

Karcinom endometrijuma predstavlja tumorsku promenu materične sluznice (unutrašnji sloj materice) odn. endometrijuma. U materici se mogu formirati i druge vrste karcinoma, uključujući sarkom materice , ali su mnogo ređe od karcinoma endometrijuma.

Karcinom endometrijuma se često otkriva u invazivnoj fazi jer ne daje rane simptome bolesti. Uzrokuje iregularno vaginalno krvarenje, naročito kod žena u menopauzi. Ako se otkrije rano, uklanjanje materice hirurškim putem često dovodi do potpunog izlečenja.

Simptomi

Znaci i simptomi karcinoma endometrijuma mogu uključivati:

 • Vaginalno krvarenje nakon menopauze;
 • Krvarenje između menstruacija;
 • Vaginalni iscedak (nalik ispranom mesu);
 • Bol u karlici.

Kada se obratiti za pomoć?

Zakažite kod vašeg ginekologa ako primetite uporne gorenavedene znakove ili simptome koji vas zabrinjavaju.

Uzroci

Ne zna se šta tačno uzrokuje karcinom endometrijuma. Ono što je poznato je da se događa nešto što stvara promene (mutacije) u DNK ćelija u endometrijumu — sluznici materice.

Mutacija pretvara normalne, zdrave ćelije u patološki izmenjene ćelije. Zdrave ćelije rastu i množe se određenom brzinom, na kraju umiru u određeno vreme. Abnormalne ćelije rastu i množe se van kontrole i ne umiru u određeno vreme. Akumulirane abnormalne ćelije formiraju masu (tumor). Ćelije karcinoma napadaju obližnja tkiva i mogu se odvojiti od početnog tumora da se prošire na drugim mestima u telu (metastaziraju). Kao uzrok nastanka karcinoma endometrijuma često se navodi produženo dejstvo estrogena koje dovodi do rasta endometrijuma. Međutim, karcinom endometrijuma se deli na tumore koji zavise od estrogena i na one koji ne zavise od estrogena.

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik od karcinoma endometrijuma su:

 • Promene u ravnoteži ženskih polnih hormona. Jajnici proizvode dva glavna ženska hormona — estrogen i progesteron. Fluktuacije u ravnoteži ovih hormona izazivaju promene u endometrijumu.

Bolest ili stanje koje povećava količinu estrogena, ali ne i nivo progesterona u vašem telu, može povećati rizik od karcinoma endometrijuma. Primeri uključuju nepravilne obrasce ovulacije, koji se mogu javiti kod sindroma policističnih jajnika, gojaznosti i dijabetesa. Uzimanje hormona nakon menopauze koji sadrže estrogen, ali ne i progesteron, povećava rizik od karcinoma endometrijuma.

Retka vrsta tumora jajnika koja luči estrogen takođe može povećati rizik od karcinoma endometrijuma.

 • Duži reproduktivni period. Početak menstruacije u ranom dobu, pre 12. godine, ili kasnija menopauza, povećavaju rizik od karcinoma endometrijuma. Što ste više menstruacija imali, to je vaš endometrijum bio izloženiji estrogenu.
 • Nuliparitet. Ako nikada niste bili trudni, imate veći rizik od karcinoma endometrijuma od nekoga ko je imao barem jednu trudnoću, a to je zbog protektivnog hormonskog efekta u trudnoći.
 • Stariji uzrast. Kako starite, povećava se rizik od karcinoma endometrijuma. Karcinom endometrijuma se najčešće javlja nakon menopauze.
 • Gojaznost. Gojaznost povećava rizik od karcinoma endometrijuma. To se može dogoditi jer višak telesne masti menja ravnotežu hormona u vašem telu.
 • Hormonska terapija za karcinom dojke. Uzimanje tamoksifena kao hormonske terapije protiv karcinoma dojke može povećati rizik od razvoja karcinoma endometrijuma. Ako uzimate tamoksifen, razgovarajte o ovom riziku sa svojim lekarom. Za većinu, prednosti tamoksifena nadmašuju mali rizik od karcinoma endometrijuma.
 • Nasledni sindrom karcinoma debelog creva. Linčov sindrom, koji se naziva i nasledni nepolipozni kolorektalni karcinom (HNPCC), sindrom je koji povećava rizik od karcinoma debelog creva i drugih karcinoma, uključujući karcinom endometrijuma.

Prevencija

Kako biste smanjili rizik od karcinoma endometrijuma, možete uraditi sledeće:

 • Razgovarajte sa vašim ginekologom o rizicima hormonske terapije nakon menopauze. Ako razmišljate o hormonskoj terapiji za kontrolu simptoma menopauze, popričajte sa ginekologom o odnosu rizika i benefita. Osim ako niste hirurški odstranili matericu, zamena samo estrogena nakon menopauze može povećati rizik od karcinoma endometrijuma. Uzimanje kombinacije estrogena i progestagena može smanjiti ovaj rizik.
 • Razmislite o uzimanju kontraceptivnih pilula. Korišćenje oralnih kontraceptiva najmanje godinu dana može smanjiti rizik od karcinoma endometrijuma. Smatra se da smanjenje rizika traje nekoliko godina nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Međutim, oralni kontraceptivi imaju neželjene efekte, pa razgovarajte sa vašim ginekologom o prednostima i rizicima.
 • Održavajte zdravu težinu. Gojaznost povećava rizik od karcinoma endometrijuma, pa radite na postizanju i održavanju zdrave težine. Ako želite da smršate, povećajte fizičku aktivnost i smanjite broj kalorija koje unosite svaki dan. 

Dijagnoza

Testovi i procedure koji se koriste za dijagnostikovanje karcinoma endometrijuma uključuju:

 • Ginekološki pregled. Tokom ginekološkog pregleda, ginekolog pažljivo pregleda spoljni deo vaših genitalija (vulva), a zatim ubaci dva prsta jedne ruke u vaginu i istovremeno pritisne drugu ruku na stomak kako bi opipao vašu matericu i jajnike. On ili ona takođe ubacuju uređaj koji se zove spekulum u vašu vaginu. Spekulum otvara vašu vaginu tako da se vagina i grlić materice mogu detaljno sagledati.
 • Ultrazvuk karlice i abdomena. Transvaginalnim ultrazvukom se sagledaju u potpunosti unutrašnji polni organi, kao i debljina i izgled endometrijuma. 
 • Histeroskopija. Tokom histeroskopije fleksibilna osvetljena cev (histeroskop) se ubacuje kroz vaginu i grlić materice u vašu matericu. Objektiv na histeroskopu omogućava pregled unutrašnjosti vaše materice i endometrijuma.
 • Biopsija endometrijuma. Da biste dobili uzorak ćelija iz materice, verovatno će vam biti predložena biopsija endometrijuma. To uključuje uklanjanje tkiva sa sluznice materice radi patohistološke analize.
Ako se otkrije karcinom endometrijuma, verovatno ćete biti upućeni ginekologu koji je specijalizovan za lečenje karcinoma koji uključuju ženski reproduktivni sistem (ginekološki onkolog).

Određivanje stadijuma tumora

Kada vam je dijagnostikovan karcinom, dalje se radi na utvrđivanju obima (stadijuma) karcinoma. Testovi koji se koriste za određivanje stadijuma karcinoma mogu uključivati rendgenski snimak grudnog koša, skener (CT), PET skener i testove iz krvi. Konačno utvrđivanje stadijuma vašeg karcinoma može se izvršiti tek nakon što se podvrgnete operaciji.

Informacije iz ovih testova i postupaka zajedno određuju stadijum bolesti. Faze karcinoma endometrijuma označene su rimskim brojevima u rasponu od I do IV, pri čemu najniži stadijum ukazuje na to da karcinom nije narastao izvan materice. U IV fazi, karcinom je zahvatio obližnje organe, poput bešike, ili se proširio na udaljene delove tela.

FIGO KLASIFIKACIJA KARCINOMA ENDOMETRIJUMA

Stadijum Zahvaćenost
Stadijum I Tumor je ograničen samo na telo materice
IA Bez invazije miometrijuma
IB <50% invazije miometrijuma
IC >50% invazije miometrijuma
Stadijum II Zahvaćenost grlića materice
IIA Endocervikalno žlezdano tkivo
IIB Stromalna invazija
Stadijum III
IIIA Pozitivni citološki nalaz peritoneuma ili invazija tumora u materičnu serozu i/ili adneksa
IIIB Zahvaćena vagina
IIIC Metastaze u maloj karlici
Stadijum IV
IVA Zahvaćenost bešike ili creva
IVB Udaljene metastaze po telu

Lečenje

Lečenje karcinoma endometrijuma obično se vrši operacijom uklanjanja materice, jajovoda i jajnika. Druga mogućnost je zračna terapija jakim jonizujućim zračenjem. Lekovi koji se koriste za lečenje karcinoma endometrijuma uključuju hemoterapiju i hormonsku terapiju za blokiranje hormona na koje se oslanjaju ćelije karcinoma. Druge opcije mogu biti ciljana terapija lekovima koji napadaju određene slabosti ćelija karcinoma i imunoterapija koja pomaže vašem imunološkom sistemu u borbi protiv karcinoma.

Hirurgija
Lečenje karcinoma endometrijuma obično uključuje operaciju uklanjanja materice (histerektomija), kao i uklanjanje jajovoda i jajnika (salpingo-ooforektomija). Histerektomija onemogućava da zatrudnite u budućnosti. Takođe, kada vam uklone jajnike, doživećete menopauzu, ako već niste.

Tokom operacije, ginekolog-hirurg će takođe detaljno istražiti područja oko vaše materice kako bi sagledao da li se karcinom proširio. Takođe se mogu ukloniti limfni čvorovi ukoliko je doneta takva odluka nakon stadiranja karcinoma.

Radioterapija
Radijaciona terapija koristi jonizujuće zračenje za uklanjanje ćelija karcinoma. U nekim slučajevima se preporučuje zračenje kako bi se smanjio rizik od recidiva karcinoma nakon operacije. U određenim situacijama, zračna terapija se takođe može preporučiti pre operacije, kako bi se smanjio tumor i olakšalo uklanjanje.

Ukoliko vam iz zdravstvenih razloga nije odobreno operativno lečenje, onda možete proći samo kroz terapiju zračenjem.

Radijacijska terapija može uključivati:

 • Ekstrakorporalno zračenje. Tokom spoljnog zračenja, ležite na stolu dok mašina usmerava zračenje na određene tačke na vašem telu.
 • Intrakorporalno zračenje. Unutrašnje zračenje (brahiterapija) uključuje postavljanje uređaja, izvora zračenje, u vaginu na kratko vreme.

Hemoterapija

Hemoterapija koristi jake citotoksične lekove za ubijanje ćelija karcinoma. Često se po protokolu daju kombinacije citostatika. Lekove za hemoterapiju možete primati oralno ili kroz vene (intravenozno). Ovi lekovi ulaze u vaš krvotok, a zatim putuju kroz vaše telo, ubijajući ćelije karcinoma.

Hemoterapija se ponekad preporučuje nakon operacije, ako postoji povećan rizik da se karcinom vrati. Takođe se može koristiti pre operacije za smanjenje karcinoma, tako da je veća verovatnoća da će biti potpuno uklonjen tokom operacije.

Hemoterapija se može preporučiti za lečenje uznapredovalog ili rekurentnog karcinoma endometrijuma koji se proširio izvan materice.

Hormonska terapija

Hormonska terapija je vid deprivacije tumorskog tkiva hormonima koji ga podstiču na rast. Hormonska terapija može biti opcija ako imate uznapredovali karcinom endometrijuma koji se proširio izvan materice.

Imunoterapija

Imunoterapija pomaže vašem imunološkom sistemu u borbi protiv karcinoma. Imunološki sistem vašeg tela koji se bori protiv bolesti možda neće napasti karcinom jer ćelije karcinoma proizvode proteine koji onemogućavaju funkcionisanje ćelija imunog sistema. Imunoterapija deluje tako što ometa taj proces. Za karcinom endometrijuma, imunoterapija se može razmotriti ako je karcinom uznapredovao i drugi tretmani nisu pomogli.

Prilozi iz iste kategorije