Benigni tumori dojke

Dijagnoza i tretman

PREPORUČITE

FibroadenomiFilodesHamartomiOstali tumori

Tumori dojke, kako dobroćudni tako i zloćudni, mogu nastati iz svih tkiva od kojih je dojka građena. Svi benigni tumori dojke su obično jasno ograničeni.

Fibroadenomi

Fibroadenomi (fibroadenoma, tumori žlezdano-ožiljnog tkiva) su najčešće okrugli, čvrsti, dobro ograničeni, ali nisu učaureni tumori. Tumori su bezbolni. Najčešće ih žena primeti pri dodiru dojke i opisuje ih kao kliker ili kuglu "koji izmiče pod prstima". Ovi tumori se neznatno povećaju pred kraj menstrualnog ciklusa. Tada mogu biti bolni, na dodir ili spontano.

Fibroadenomi su najčešći benigni tumori dojke kod žena ispod 30 godina starosti. Veličina im je od 2-3cm u prečniku. Ponekad su veći, veličine iznad 6-7cm.

Fibroadenomi su građeni iz žlezdanog tkiva i vezivne potpore. Mogu biti:

 • intraduktalni (nalaze se u mlečnom kanalu),
 • periduktalni (nalaze se u okolini mlečnog kanala).

U menopauzi, postojeći fibroadenom stari i lagano se smanjuje. Nekad se dešava da se fibroadenomi uvećavaju, nezavisno od supstitucionalne hormonalne terapije koja ima za cilj da nadoknadi polne hormone koje jajnici više ne proizvode. U trudnoći i dojenju, može doći do uvećanja fibroadenoma na račun njegovog žlezdanog dela, sa ili bez produkcije mleka u kanalićima fibroadenoma.

U fibroadenomu se veoma retko može pojaviti duktalni ili lobularni karcinom in situ – karcinom koji se nije proširio van mesta gde je nastao.

Filodes

Filodes tumori (cistosarkoma filodes, grčki phullon — list) tumor predstavlja maligni oblik fibroadenoma. Najčešće se javljaju kod žena od 40-50 godina starosti. Karakteristična slika filodes tumora je jasno ograničen tumor, najčešće građen iz više delova, glatke površine, sa izrazito brzim rastom.

Filodes tumor grade dobroćudne epitelne ćelije, ali je tkivo koje ih povezuje maligno. Ako u tumoru nema epitelnih ćelija (jer je tumor građen samo od međućelijskog tkiva), on ima mnogo brži rast i lošiju prognozu u pogledu ozdravljenja pacijenta.

Filodes tumor ne metastazira - maligne ćelije iz tumora ne napuštaju mesto nastanka.Tek oko 20% ovih tumora metastazira, krvnim putem, nikada limfogeno. Zato se pri operaciji ne odstranjuju limfni čvorovi pazuha.

Terapija je obavezno hirurška. Odstranjuje se tumor sve do zdravog dela dojke, a u slučaju da zahvata veći deo dojke onda se odstranjuje celokupno tkivo dojke. Nakon toga vaš ginekolog zakazuje kontrole 3-4 puta godišnje.

Hamartomi

Hamartomi (hamartoma, fibroadeno-lipomi mešoviti tumori građeni od žlezdano-masno-ožiljnog tkiva) su benigni tumori dojke, potpuno ili delimično učaureni. Kada preovladavaju čvršća vezivna tkiva u tumoru u odnosu na ostala tkiva, ovi tumori postaju opipljivi jer su tada tvrde konzistencije.

Javljaju se često asimptomatski - ne izazivaju tegobe, niti se mogu palpirati. Obično se slučajno otkrivaju prilikom ultrazvučnog ili mamografskog pregleda.

Najčešće se javljaju posle 35. godine života žene. Često je razlikovanje prirode tumora otežano i zato je lečenje hirurško.

Ostali tumori

 • Ciste (kuglice su ispunjene tečnošću i mogu postati veće i bolnije pre menstruacije);
 • Adenoza dojke (lobule, žlezde koje proizvode mleko u grudima, se povećavaju i proliferišu);
 • Fibroza (u dojci raste dodatno tkivo u obliku malih ožiljaka ili kvržica, čineći da grudi izgledaju izbrazdano i neravno);
 • Duktektazija (proširenje mlečnih kanala);
 • Intraduktalni papilomi (papilomi u mlečnom kanaliću);
 • Lipomi (tumori masnog tkiva);
 • Vaskularni tumori (tumori poreklom od krvnih sudova);
 • Granularno-ćelijski tumori  – vode poreklo od ćelija koje grade omotače perifernih živaca;
 • Masna nekroza u dojci (odumiranje masnog tkiva).

Prilozi iz iste kategorije