Inhibicija ovulacije

Veštačko sprečavanje ovulacije

PREPORUČITE

Razlozi primeneHormonska terapijaKontraindikacije

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa, a događa se nakon oslobađanja zrele jajne ćelije iz jajnika. Jajne ćelije odlaze u trbušnu duplju, pa u jajovode.

Tokom putovanja jajovodima do materice, kao i u materici, moguće je oplođenje spermatozoidima. Ukoliko do oplođenja ne dođe, odumrla jajna ćelija se, zajedno sa endometrijumom, izlučuje krvarenjem (menstruacija).

Dužina menstrualnog ciklusa varira od žene do žene i od ciklusa do ciklusa, ali tipično traje između 23 i 35 dana. Do ovulacije obično dolazi 12-16 dana pre sledeće menstruacije. Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dana, ali to je samo prosek. Većina žena će zapravo ovulirati nekog drugog dana u toku menstrualnog ciklusa, a to će takođe varirati od ciklusa do ciklusa. Zapravo, trajanje 46% menstrualnih ciklusa varira za sedam ili više dana.

Razlozi primene

Veštačko sprečavanje ovulacije je lakše, nego njeno izazivanje. Prolazno sprečavanje ovulacije može se sprovesti iz više razloga:

  • zbog kontracepcije,
  • iz terapijskih razloga u izvesnim dismenorejama (bolnim menstruacijama), endometriozama i dr.
  • zbog neplodnosti, u cilju postizanja suprotnog efekta. Sprečavanje ovulacije tokom nekoliko meseci praćeno pojavom pravih ovulacija, predstavlja odskočno dejstvo (rebound effect), čime se podstiče plodnost u nekim slučajevima neplodnosti.

Hormonska terapija

Svi seksualni hormoni sposobni su da spreče ovulaciju, ako se daju u dovoljnim dozama i odgovarajućeg datuma u menstruacionom ciklusu. Među njima, najefikasnija su progestativna sredstva. Sam progesteron prirodni je inhibitor ovulacije, s obzirom da je u vreme trudnoće i sprečava. Progesteron ne deluje ako se uzima kroz usta (per os).

Najaktivniji su sintetski progestativi, pod popularnim mazivom "pilule". Moraju se uzimati na 21 dan, počev od 5-og dana menstruacionog ciklusa. Ovulacija se može sprečiti tokom više narednih ciklusa.

Kontraindikacije

Sintetske progestative je kontraindikovano davati kod nekih oboljenja, kao što su:

  • zapaljenja vena,
  • nervna oboljenja,
  • šećerna bolest,

i nikako bez kontrole ginekologa.

Info :

Plodni prozor, datum ovulacije i ostale parametre možete izrčunati primenom naših kalkulatora.

Prilozi iz iste kategorije