Vaš ginekolog

7 stvari o kojima biste uvek trebali razgovarati sa svojim ginekologom

PREPORUČITE

Bolna menstruacijaVaginalni mirisIzraslineSeksualna nelagodnostSeksualna istorijaNevoljno mokrenjeNizak libido

Kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, ponekad je teško utvrditi šta je "normalno", a šta može biti znak potencijalnog zdravstvenog problema. Čak i ako se osećate posramljeno zbog određenih problema, vaš ginekolog je sve to video i čuo i tu je da vam pomogne, a ne da vas osuđuje. "Ne morate patiti u tišini".

Evo sedam stvari o kojima biste uvek trebali da razgovarate sa svojim ginekologom. 

Bolna menstruacija

Za mnoge žene je period menstrualnog krvarenja neprijatan. Grčevi, bol u dojkama i glavobolja samo su neki od najčešćih simptoma menstruacije. Kod nekih žena bol u menstrualnom ciklusu prevazilazi grčeve i može biti izuzetno jak i neprijatan. Ako su menstruacije vrlo bolne ili su se vremenom pogoršavale, to može biti znak endometrioze ili mioma materice. Važno je da o tome razgovarate sa svojim lekarom, jer postoje mnoga rešenja koja ova stanja mogu učiniti prihvatljivijim.

Vaginalni miris

Iako vaginalni miris može biti neprijatna tema, važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako postoji neprijatan ili miris ustajale ribe, ili ako dođe do promene u odnosu na vaš uobičajeni miris koji traje nekoliko dana. Iako je osećaj mirisa normalna pojava, bilo kakve promene ili neprijatni mirisi mogu biti znak prekomernog razvoja bakterija ili vaginalne infekcije.

Izrasline

Pojava izraslina u vagini ili oko usana može izgledati zabrinjavajuće. Da li je to urasla dlaka, potkožna bubuljica, posekotina od brijanja ili možda nešto ozbiljnije? Kvrge su često benigne, ali važno je da lekar obavi pregled kada nešto osetite. Genitalne bradavice mogu biti vidljive neko vreme, ali herpesne lezije mogu zarasti tokom sedam do 14 dana, pa je važno reagovati na vreme.

Seksualna nelagodnost

Veoma je važno razgovarati sa svojim lekarom o seksualnoj nelagodnosti i bolu prilikom snošaja. Možda vam je neprijatno što to iznosite, ali vaš ginekolog vam može pomoći u objašnjavanju i lečenju vaših problema.

Suvoća vagine: Mnoge žene imaju iskustva sa vaginalnom suvoćom tokom odnosa. Suvoća često može zavisiti od starosti žene i drugih faktora u njenom životu. Ako mlađa žena ima ovaj problema i pritom radi na potomstvu, moguće da je problem hormonske prirode (nedostatak estrogena). Zauzetoj mami možda će trebati više vremena da se uključi u predigru i dostigne uzbuđenje pre seksa, što dovodi do suvoće. Ako je žena u postmenopauzi i ima suvoću, to može biti zbog niskog nivoa estrogena, a njen ginekolog može propisati vaginalni preparat estrogena.

Bol tokom seksa: Ako imate bol tokom seksa, pokušajte sa različitim položajima da biste pronašli onaj gde se osećate prijatno. Ponekad ćete ipak možda morati da razgovarate sa svojim lekarom. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako imate bolni odnos u bilo kom položaju koji pokušate, ako lubrikanti ne pomažu kod suvoće vagine ili ako imate krvarenje nakon odnosa.

Seksualna istorija

Žene se često brinu da ih ginekolog osuđuje ako pitaju koliko su partnera imali, koliko su imali godina kada su prvi put imali odnos, da li su imale neke polno prenosive bolesti ili zbog seksualne orijentacije i polnog identiteta. Ove teme su značajne iz više razloga:

  • Kako bi se utvrdili faktori rizika za cervikalnu displaziju i HPV (humani papiloma virus) infekciju. Snošaji osoba mlađih od 18 godina ih ponekad mogu učiniti podložnijim HPV-u, jer je cervikalno-vaginalni spoj osetljiviji kada ste mlađi. Imati više partnera takođe može povećati potencijal za izloženost infekciji.
  • Kako bi se razgovaralo o potencijalnim posledicama prošlih polno prenosivih bolesti. Neke polno prenosive bolesti mogu povećati rizik od neplodnosti, pa lekari žele da pruže odgovarajuće informacije ako se pojavi takva situacija. Na primer, za polno prenosive bolesti poput herpesa, rado dajemo savete, s obzirom da je ovo trajno stanje i u budućnosti može dovesti do izbijanje epidemije.
  • Kako bi se osiguralo da pacijent prima najbolju moguću negu. Iako su LGBT zajednice raznolike, istraživanje pokazuje da postoje određeni zdravstveni rizici među lezbejkama i biseksualnim ženama, kao i trans muškarcima, koji su važni za LGBT osobe i zdravstvene radnike. Saznajte više o tome gde možete dobiti tačne informacije, podršku i stručnu pomoć.

Nevoljno mokrenje

Doživljaj urinarne inkontinencije može biti vrlo stresan i smanjiti kvalitet života. Mnoge žene će ove simptome doživeti nakon porođaja, posebno ako su imale veliku bebu ili vaginalni porođaj koji zahteva forceps ili vakuum. Kada žene uđu u menopauzu, ovi simptomi mogu se pogoršati. U zavisnosti od prirode inkontinencije, mogu se primeniti odgovarajuće medicinske intervencije ili hirurški zahvati. Razgovarajući sa svojim ginekologom, ona ili on može odrediti pravilne protokole lečenja i po potrebi vas uputiti kod specijaliste za poremećaj mišića karličnog dna.

Nizak libido

Iako je nizak libido češći nego što mnoge žene shvataju, važno je da razgovarate sa svojim ginekologom kako biste otkrili uzrok svoje zabrinutosti. Na libido ponekad mogu uticati lekovi koje uzimate, ili je posledica opšteg zdravstvenog stanja. U tim situacijama vaš ginekolog može utvrditi koje medicinske intervencije mogu biti potrebne.

Za druge žene, međutim, njihov nizak libido može biti povezan sa prirodom ženske seksualnosti - ponekad na vašu želju za seksom ili intimom mogu uticati stvari van vaše kontrole, poput stresa ili posla. Takođe je manje verovatno da će žene u dugotrajnim vezama biti spontano uzbuđene u poređenju sa ranim fazama njihove veze.

U ovim okolnostima, od vašeg ginekologa možete dobiti preporuke koje će vam pomoći da prirodno povećate libido i/ili da vas uputi odgovarajućem savetniku. Što češće pokušavate da imate seks, to ćete češće želeti seks zbog endorfina koji se oslobađaju tokom odnosa. Zbog toga ćete se osećati intimnije sa svojim partnerom.

Prilozi iz iste kategorije