Zapaljenje dojke i iscedak

Benigne promene na dojkama

PREPORUČITE

SekrecijaMastitis

Tokom reproduktivnog perioda svaka druga žena može imati bol ili čvor u dojci, upalu dela ili cele dojke uz iscedak iz bradavice. Većina ovih stanja vezana su za hormonski ciklus jajnika, koji ciklično i kontinuirano, sem u periodu trudnoće i dojenja, bitno utiču na stanje dojki.

Zato je rizik razvoja benignih i malignih promena veći kod žena koje nisu imale redovne cikluse, koje nisu rađale, a pogotovo ako su u familiji imale rođake sa rakom dojke. Ima li potrebe da propagiramo rađanje i materinstvo posle ovih činjenica.

Sekrecija

Iscedak iz dojke-bradavice ne znači uvek bolest. Mlečni iscedak (galaktoreja) može da se javi kod žena posle porođaja, nakon nekoliko meseci ili godina. Ukoliko se javi iscedak iz bradavice kod žena koja nije rodila ili je dugo vremena prošlo posle porođaja, uvek treba tražiti uzrok hormonalnog poremećaja (hiperprolaktinemija).

Nekad se javlja krvavi iscedak izazvan dobroćudnom izraslinom u mlečnom kanalu (Intraduktalni papilom). Ova izraslina se nekada može napipati u dojci ili otkriti radiološkim pretragom (galaktografija), uz pomoć kontrastnog sredstva. Mamografijom se može otkriti lokalizacija tumora, papiloma u mlečnom kanalu.

Iscedak iz dojke može biti minimalan ili obilan, serozni ili krvavi. Uvek treba tragati za tačnom dijagnozom. U svakom slučaju, treba uraditi mamografiju i nakon toga preduzeti odgovarajuća lečenja.

Kako je dojka žlezda, pojava sekreta iz bradavice izvan perioda trudnoće ili dojenja kod žene u zrelom periodu nije neuobičajena i ne predstavlja obavezan znak bolesti dojke. Neka benigna stanja dojke mogu uzrokovati ovo stanje. Mala količina sekreta iz bradavice se može pojaviti kod devojaka i žena koje redovno uzimaju tablete protiv začeća ili neke druge lekove. Iscedak se može pojaviti iz obe dojke ili samo iz jedne.

Sam iscedak iz bradavice može biti karakterističan po boji i po kvalitetu. Žene sa fibrocističnim dojkama nekada imaju braonkast ili zelenkast iscedak.

Žućkast, providan, beličast ili zelenkast iscedak iz bradavice obično nije znak zabrinjavajućeg stanja. Vaš ginekolog se može odlučiti za uzimanje brisa iscetka na citološku analizu. Kod ovakvih situacija ne insistira se na terapiji. Kako se pojavi tako često iscedak se spontano i povuče.

Ukoliko se pojavi gust žuto-zelenkast iscedak treba misliti na mastitis kao znak upalne promene u dojci i tada je potrebna antibiotska terapija, a po potrebi, ukoliko se slučaj iskomplikuje, i hirurški tretman.

Iscedak koji ima krvi zahteva hirurški tretman. Boja takvog sekreta može varirati od bledo-roze do potpuno crvene, braon ili crne. Bilo je slučajeva krvnog otiska na garderobi veličine dlana. Uzroci ovakvog stanja su benigni tumori - papilomi u mlečnom kanalu ili neko obilnije bujanje ćelija. Kako se rizik od pojave malignog tkiva ne bi povećavao, potrebno je hirurški odstraniti sistem kanalića u kojima buja tkivo i ima krvi.

Mastitis

Zapaljenje dojke izvan dojenja je retka pojava. Obično je ograničen na manji deo dojke, npr. u predelu oko bradavice. Zapaža se otok i ograničeno crvenilo, bol u tom delu dojke i često gnojni iscedak iz bradavice. Ukoliko nema povišene telesne temperature ne znači da je slučaj mnogo lakši ili da ga treba zanemariti.

Obavezan je antibiotski tretman uz alkoholne obloge. U slučaju pojave razmekšanja, najćešće u središnjem delu upalnog procesa, a radi se o gnoju, obavezno je hirurško lečenje. Ono se izvodi incizijom (prosecanjem) kože ispod razmekšanja u lokalnoj anesteziji i odstranjivanjem gnojnog sadržaja uz dodatno višednevno ispiranje rane.

Ako se mastitis više puta ponavlja, potrebno je hirurško odstranjenje regije u kojoj se mastitis pojavljuje.

Prilozi iz iste kategorije