Stimulatori ovulacije

Prirodni i sintetski stimulatori

PREPORUČITE

GonadotropiniKlomifenRegistrovani lekovi

Razlikujemo dva tipa lekova. Prvi su gonadotropini (menotropin, horiogonadotropin, lutropin, urofolitropin i folitropin), a drugi su sintetski stumulatori ovulacije, kao što je klomifen.

Gonadotropini

Gonadotropini su hormoni koje počev od puberteta luči prednji režanj hipofize i koji stimulišu rad jajnika. Glikoproteinski gonadotropini su folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH), dok je polipeptidni gonadotropin prolaktin. Sastavljeni su od dve subjedinice. Alfa subjedinica je identična za sve tzv. tropne hormone, dok je beta subjedinica karakteristična za svaki hormon ponaosob i ona mu daje specifičnost dejstva. Sinteza gonadotropina odvija se pod uticajem gonadotropnog rilizing (oslobađajućeg) hormona (GnRH) koje stvaraju nervne ćelije hipotalamusa. FSH stimuliše rad jajnika i dovodi do sazrevanja njegovih folikula. Luči se pretežno do ovulacije. LH dovodi do provokacije ovulacije i stvaranja žutog tela iz prsnutog De Grafovog folikula. Prolaktin održava i podstiče žuto telo na lučenje progesterona i dovodi do sekrecije mleka u mlečnim žlezdama. Pored hipofiznih gonadotropina, postoji i hormon koji se stvara u posteljici gravidnih žena i ima dejstvo slično gonadotropinima. To je humani horionski gonadotropin (HCG) koji sprečava involuciju (propadanje) žutog tela koja normalno nastupa krajem menstrualnog ciklusa i podstiče žuto telo na lučenje estrogena i progesterona.

Gonadotropini (FSH, LH i HCG), glikoproteini koji se luče u prednjem režnju hipofize ili u horionu i placenti,  ekstrahuju se iz urina trudnih žena (HCG) ili žena u menopauzi (humani menopauzalni gonadotropin, HMG, koji sadrži mešavinu LH i FSH). Postoji takođe i rekombinantni FSH (folitropin).

Preparati gonadotropina se primenjuju parenteralno. Koriste se za lečenje neplodnosti uzrokovane izostajanjem ovulacije koja je rezultat hipopituitarizma ili je posledica terapije klomifenom. Takođe se koristi za indukciju ovulacije radi omogućavanja prikupljanja jajnih ćelija za in vitro oplodnju i reimplantaciju u materičnu šupljinu kod žena čija je neplodnost izazvana mehaničkom opstrukcijom jajovoda. Takođe se mogu koristiti kod muškaraca sa neplodnošću uzrokovanom malim brojem spermatozoida usled hipogonadotropnog hipogonadizma. HCG se koristi za stimulaciju sinteze testosterona kod dečaka za zakasnelim pubertetom, mada se češće koristi sam testosteron.

Klomifen

Klomifen spada u antiestrogene, preparate koji su kompetitivni antagonisti prirodnih estrogena za receptore na ciljnim organima. Klomifen inhibira vezivanje estrogena u prednjem režnju hipofize, sprečavajući tako normalnu modulaciju koja se odvija negativnom povratnom spregom i izazivajući pojačanu sekreciju GnRH i gonadotropina. To izaziva izraženiju stimulaciju i uvećanje jajnika, kao i povećanu sekreciju estrogena. Indukcija ovulacije je najvažnija posledica antiestrogenskog dejstva ovog leka u hipofizi. Ovi preparati se koriste u lečenju infertiliteta uzrokovanog nedostatkom ovulacije. Često dolazi do blizanačke trudnoće, ali su slučajevi višeplodnog graviditeta ređi.

Registrovani lekovi

  • Folitropin beta – PUREGON (Organon, Holandija);
  • Horiogonadotropin – PREGNYL (Organon, Holandija);
  • Horiogonadotropin alfa – OVITRELLE (Indistria Farmaceutica Serono, Italija);
  • Menotropin – MENOPUR (Ferring, Nemačka), MERIONAL (IBSA Institut Biochimique, Švajcarska);
  • Urofolitropin – FOSTIMON (IBSA Institut Biochimique, Švajcarska);
  • Folitropin alfa - GONAL-F (Serono Pharma, Švajcarska);
  • Lutropin alfa – LUVERIS 75 IU (Indistria Farmaceutica Serono, Italija);
  • Klomifen – KLOMIFEN (Belupo, Hrvatska), CLOMIFENE (Remedica, Kipar).

Info :

ALIMS — pretraga humanih lekova 

Prilozi iz iste kategorije