Pitanja i odgovori

Babyrapid hCG test

Babyrapid hCG test traka za rano otkrivanje trudnoće namenjen je kvalitativnom utvrđivanju povišenog nivoa humanog horionskog gonadotropina u urinu. Rezultat se može očitati vizuelno posle nekoliko minuta, dajući pozitivan ili negativan rezultat testa na trudnoću. Proizvod se može koristiti kao maxi comfort štapić, test traka ili kartica.

COVID-19

Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS-CoV-2. Otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o novom soju koronavirusa koji pre nije bio otkriven kod ljudi. Bolest uzrokovana tim virusom naziva se COVID-19 (COrona VIrus Desease-2019).

COVID-19 i trudnoća

Za trudnice je najvažnije u ovom trenutku da slede smernice prevencije infekcije korona virusom koje se ne razlikuju od već preporučenih, ali i slušaju isključivo savete svog lekara.

COVID-19 vakcina

Nakon razvoja ruske vakcine, u V. Britaniji i SAD je počela vakcinacija Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinom koja koristi tzv. RNK tehnologiju.

Femisan A

Femisan A je prirodna formula na bazi lekovitog bilja koja na prirodan način reguliše menstrualni ciklus i uspostavlja hormonalni balans. Pozitivno utiče na plodnost i očuvanje zdravlja žene u periodu od puberteta do menopauze. Femisan A je potpuno prirodan preparat, bez kontraindikacija. Ne sadrži hormone niti konzervanse. Uz pravilnu upotrebu, može se koristiti neograničeno dugo.

Folikulometrija

Folikulometrija je serija ultrazvučnih pregleda za praćenje rasta folikula u jajniku.

HIV i AIDS

HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus koji dovodi do postepenog slabljenja imunog sistema što umanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcija i pojednih tumora. SIDA ili AIDS pak predstavlja poslednji i najteži stadijum HIV infekcije kada imuni sistem toliko oslabi da i obična prehlada može imati kobne posledice. Dakle, HIV pozitivna osoba je osoba zaražena HIV-om, ali to ne znači da ona ima sidu.

Hormonska spirala

U 20. veku pojavile su se prve prave metode kontracepcije. Od tada do danas, rasli su zahtevi za što efikasnijim i sigurnijim metodama, a tako je napredovao i njihov razvoj. Danas je u ponudi više metoda različitih mehanizama delovanja, od mehaničkih do hormonalnih, od onih koji se koriste u vreme polnog odnosa do trajnih. Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina prošlog veka, a do danas je postala jedna od najefikasninih i najčešće korišćenih.

Humani papiloma virus

Humani papiloma virus (HPV) je grupa virusa koja je izuzetno česta u celom svetu.

Kondilomi

Bradavice (veruke, kondilomi) su benigne epidermne proliferacije kože i drugih epitelnih tkiva izazvane papiloma virusima.

Menstrualni ciklus i menstruacija

Menstrualni ciklus je serija promena koje se odvijaju u telu žene, radi pripreme za potencijalnu trudnoću. On podrazumeva period od 1. dana menstruacije do 1. dana sledeće menstruacije. Dužina i dinamika ciklusa nije ista za sve žene, menstruacija može da nastupi svakih 21 do 35 dana i da traje 2 do 7 dana. U prvih nekoliko godina od početka menstruacije, u doba puberteta, normalno je da ciklus bude duži. Tokom godina, menstrualni ciklusi se skraćuju i postaju redovni. Kako se žena bliži menopauzi, ciklusi mogu opet postati neredovni.

PAPA test

PAPA ili Papanikolau (Papanicolaou) test predstavlja skrining metodu koja se radi u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Skrining metoda znači da to nije dijagnostički test, već da služi za izdvajanje pacijentkinja koje eventualno imaju karcinom. Uvek se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinovana metoda postiže tačnost od 98%. Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama.

Seme ispagule

Psillium, ili ispaghula, je uobičajeno naziv koje se koristi za nekoliko vrsta iz roda Plantago, čija se semena komercijalno koriste za proizvodnju biljnih lekova. Psillium se uglavnom koristi kao dijetalna vlakna za ublažavanje simptoma konstipacije i blage dijareje, a povremeno i kao gustin za hranu.

Sindrom toksičnog šoka

STŠ je retka bakterijska infekcija opasna po život koja, ako se ne leči na vreme, može da dovede do ozbiljnih oštećenja kože i organa. Iako svako može da razvije STŠ, pa i muškarci i deca, oko 50 posto slučajeva se javlja kod žena za vreme menstruacije. Sindrom toksičnog šoka se često dovodi u vezu sa upotrebom tampona, posebno onih "superupijajućih". Međutim, može se javiti i kod žena koje koriste kontraceptivnu dijafragmu ili kod porodilja. Dobra vest je da ako se ovaj sindrom na vreme prepozna i leči antibioticima, postoji dobra šansa za oporavak.

Skrining raka grlića materice

Organizovani skrining podrazumeva veći obuhvat populacije postiže se pozivanjem na lične adrese ili telefonom na tačno određene zakazane termine kod izabranog ginekologa, uz jasno određenu kontrolu kvaliteta na svim nivoima.

Vaginalne infekcije

Prekomerna upotreba antibiotika, kortikosteroida, lekova za imunitet, kontraceptivnih tableta, ali i alkalnih sapuna, agresivnih deterdženata za pranje veša, sintetičko donje rublje, neadekvatni dnevni ulošci i preparati za intimnu higijenu, pa i kondomi - sve to iritira i izaziva vaginalne infekcije.

Vantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja (VTO) podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje.

Novi prilozi


Trudnoća

Daunov sindrom

Najučestalija trizomija