Translate text

Bol u maloj karlici (malom stomaku)
Ocena korisnika: / 33
LošeNajbolje 
Napisao Dr Dragan Ćirović   

Vrlo čest razlog dolaska pacijenata kod ginekologa. Obično se radi o bolu koji dugo traje, koji je lokalizovan ili po sredini malog stomaka ili sa leve odnosno desne strane. Pacijenti se često žale da ih bole jajnici.

AKUTNI BOL 

Javlja se iznenada, intenzivan, grčevit i neprekidan. Vrlo je bitno dati tačne podatke o tome kako je došlo do pojave bola, kakva je njegova jačina, na kom mestu je najizraženiji, da li se širi i u kom pravcu, da li je povezan sa menstruacijom, da li je praćen krvavljenjem, da li je prisutan i da li se pojačava pri odnosu, da li se javlja i pojačava pri mokrenju ili pražnjenju creva, da li postoji problem sa pečenjem pri mokrenju i da li postoje problemi sa radom creva. Takođe je bitno da li pacijent zna da ima ciste na jajnicima, miome, ili neku drugu vrstu zdravstvenih problema koji nisu ginekološki, zatim da li pacijent nosi spiralu, da li je kod pacijenta ranije rađena nekakva operacija sa otvaranjem trbušnog zida i da li je pacijent pod terapijom za lečenje neplodnosti. 
Moraju se adekvatnim pregledom isključiti upala slepog creva i trudnoća!  U obzir dolaze i akutna infekcija male karlice, spontani pobačaj, akutna nekroza mioma, torzija mioma, tuboovarijalni apsces, endometrioza, varikoziteti karličnih vena, akutni poremećaji sistema za varenje, akutni apendiciis, akutni divertikulitis, akutni karlični tromboflebitis, ileus kao i bolesti mokraćnog sistema: akutni cistitis i pijelonefritis, urolitijaza i dr.
Ukoliko je do pojave bola došlo iznenada, ako je oštar i jak u obzir dolaze ozbiljni poremećaji koji često zahtevaju hirurško lečenje. Tu spadaju: uvrtanje, cepanje ili krvavljenje raznih dobroćudnih ili zloćudnih tumora na jajnicima ili jajovodima, uglavnom cističnih tumora koji su na peteljci, ruptura vanmaterične trudnoće. 
Najčešće se uvrću cistični tumori jajnika čiju peteljku čine vezivne strukture iz okoline jajnika kroz koje prolaze krvni sudovi. To su: 
mezoovarijum, lig. ovarii proprium,lig. suspensorium ovarii. Ponekad peteljku čine i jajovod, i lig. latum uteri. U peteljci se nalaze sledeći krvni sudovi: grana materične arterije (a. uterinae) koja se naziva ramus ovaricus a. uterinae, arterija jajnika (a. ovarica) i odgovarajuće vene. 
Uvrtanjem ove "peteljke" dolazi do prekida u protoku krvi kroz ove krvne sudove. U ovim slučajevima neophodna je hitna operacija sa otvaranjem stomaka - laparotomija, gde će se istovremeno i definitivno utvrditi dijagnoza i rešiti problem. Ukoliko se hitno ne operiše, dolazi do teških komplikacija koje mogu završiti tragično.
Kod lečenja neplodnosti, pri primeni lekova za stimulisanje ovulacije može doći do tzv. hiperstimulacije jajnika pri čemu dolazi do pojave velikih i brojnih cista na jajnicima koje mogu da puknu, tečnost iz njih se izliva u stomak, pri čemu se pored bola javlja i pad krvnog pritiska, a u krvnoj slici se povećava vrednost hematokrita (Hct). 
Ukoliko je bol povezan sa menstruacijom i nastaje na samom početku menstruiranja, najverovatnije se radi o tome da se krv delom umesto u vaginu izliva u jajovode, a kroz njih u trbuh pri čemu se javlja nadražaj unutrašnje površine stomaka tj. peritoneuma i ta pojava naziva se retrogradna menstruacija. Ponekad je bolna i sama ovulacija, a nekada nakon ovulacije ostane tzv. hemoragično žuto telo koje može dostići velike dimenzije i izazvati bolove sa leve ili desne strane, što se lako dijagnostikuje od strane iskusnog ispitivača.


CIKLIČNI BOL

Povezan je sa menstrualnim ciklusom kao primarna ili sekundarna dismenoreja koje mogu biti povezane sa velikim brojem organskih bolesti ili disfunkcionalnih poremećaja kao što su:
neperforisani himen, transverzalni septum vagine, cervikalna stenoza
anomalije materice, intrauterine priraslice (Sy Asherman), endometrijalni polip, miom materice, adenomioza, endometrioza, hronične funkcionalne ciste, varikoziteti karlice.
Gastrointestinalni uzroci: iritabilni kolon, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, karcinom, enterokolitis, delimična opstrukcija creva, divertikulitis, kila, subakutni apendicitis. Urogenitalni uzroci: ponavljani cistitis, ponavljani uretritis, urolitijaza (kamen ili pesak u mokraćnim organima), uretralni sindrom, intersticijalni cistitis, uretralni polip ili divertikulum (kesasto proširenje), karcinom m.bešike, ureteralna opstrukcija, karlični bubreg. Neurološki uzroci: uklještenje nerva. Lokomotorni uzroci: deformiteti kičmenog stuba (skolioza, kifoza, spondiloza, osteoporoza), tumori kičme i urođene anomalije kičme, kukova, karlične kosti. Sistemske bolesti: SLE (sistemski lupus eritematodes), psorijatični artritis, sarkoidoza i dr.

HRONIČNI KARLIČNI BOL


To je bol koji traje više od 6 meseci. Može biti posledica hroničnih bolesti materice, jajovoda, jajnika, kao i genitourinarnih, neuromišićnih, mišićno-koštanih i psihoemotivnih oboljenja. Ovakav bol je najčešći simptom zbog koga se žene javljaju ginekologu. Kod skoro 80 % pacijenata zbog nedostataka postojećih dijagnostičkih metoda ili zbog propusta u dijagnostici, ne nađe se organski uzrok bola. Zato se u takvim slučajevima najčešće uzrok hroničnog karličnog bola pripisuje psihičkim ili emotivnim poremećajima. Često su uzroci hroničnog bola u maloj karlici:- Priraslice;
- Endometrioza;- Akutne ili hronične upale u maloj karlici; - bolesti creva;- bolesti mokraćnog sistema;- tumori (najčešće ciste jajnika)
Bolest takođe može biti vaskularnog porekla gde nije moguće utvrditi patološku osnovu (karlična migrena) ili neginekološkog porekla (urinarnog, gastrointestinalnog, koštano - mišićnog, vaskularnog, neurogenog i dr.). Ako ne postoji utvrđen organski razlog, dalje postojanje bola dovodi do velike zabrinutosti jer se bol ne može kontrolisati, ne može se predvideti kada će se javiti. Formira se začarani krug u kome hronični bol pojačava psihoemotivne poremećaje a oni dovode sami po sebi do češćih i jačih bolova. To vodi u depresiju i somatizaciju pa se bol javlja sve češće.
Dijagnoza se postavlja vrlo teško. Uz detaljnu anamnezu: vrsta bola, mesto pojave i širenje bola, u kojim stanjima i okolnostima se pojačava ili smanjuje, povezanost sa menstruacijom, radom, stresom, polnim odnosom i da li je njegova pojava povezana sa određenim aktivnostima, moraju se uraditi i detaljni pregledi: bimanuelni ginekološki, kolposkopski, ultrasonografski, color doppler, biohemijske i mikrobiološke analize, CT (skener), NMR (magnetna rezonanca), a po potrebi histeroskopija i celioskopija. Ponekada ni to nije dovoljno pa se tek pri operativnoj eksplorativnoj laparotomiji nađe pravi uzrok bola. Na žalost postoje i oni slučajevi kod kojih se i pored svih postojećih dijagnostičkih procedura, organski uzrok bola u maloj karlici nikada ne utvrdi. U tim slučajevima ranije su se pravili operativni pokušaji rešenja problema presecanjem određenih grana karličnih nerava ali često bez rezultata tako da je takav pristup uglavnom napušten.
Veoma bolne menstruacije su najčešće izazvane endometriozom. Ako se bimanuelnim pregledom i Ultrazvučnim pregledom ne nađu patološke promene a bol i dalje traje, treba uraditi celioskopiju (laparoskopsku dijagnostiku male karlice) zato što je kod skoro 80% žena koje imaju hronični karlični bol i kod kojih je bimanuelni ginekološki pregled pokazao normalan rezultat, laparoskopski potvrđena endometrioza ili su se našle priraslice. 
Priraslice mogu biti posledica ranije pomenutih retrogradnih menstruacija, endometrioze, ranijih upala naročito PID (pelvic inflamatory disease) izazvane Hlamidijom, ranijih operacija ili povreda abdomena i male karlice sa unutrašnjim krvavljenjem i svih onih procesa kod kojih je došlo do pojave krvi u trbušnoj šupljini i maloj karlici.
Danas postoji novija metoda laparoskopije tzv. CPM (conscious pain mapping), tj. pregled trbušne duplje veoma uzanim laparoskopom (svega 2 mm) u lokalnoj anesteziji i blagoj analgeziji gde je pacijent budan i uključen u dijagnostiku tako što ispitivač lagano dodiruje razne organe u maloj karlici a pacijent sarađuje tako što glasno odgovara gde oseća bol.
U zaključku ističemo da je problem bola u maloj karlici veoma kompleksan i da zahteva pomno i pažljivo ispitivanje uz strpljenje i upornost, jer jedino takav pristup može dovesti do rešenja ovog čestog zdravstvenog problema kod žena.

dr Dragan Ćirović, spec. ginekologije i akušerstva

DZ "DIJAGNOSTIKA" 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs