Translate text

Lečenje seksualnih problema žene
Ocena korisnika: / 14
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Seksualni problemi žene, veliki broj nih, mogu se rešiti već posle spoznaje uzroka. Uspešno lečenje zahteva pomoć i saradnju između vas i vašeg partnera. 
Pošto seksualni problem često ima više uzroka, tretman ne može biti uniforman i namenjen svakoj ženi. Efikasnost se ogleda u spoznaji uzroka i postizanju snažne i intimne veze između vas i vašeg partnera. Kada se odredi dobar tretman velika je verovatnoća da imate uredan seksualni život.

Lečenje uključuje

• Terapiju lekovima za svaki adekvatan uzrok.
• Zdravstveno i seksualno obrazovanje o vašem telu, vašim seksualnim receptorima, erogenim zonama, o promenama u seksualnosti žene koja nastupa sa godinama starosti.
• Uzajamna komunikacija sa partnerom.
• Psihoterapija
• Seksualna terapija

 

Terapije, tretmani i pojave kod smanjene seksualne želje 


Smanjenje seksualne želje snažno se pokazuje kroz nevoljnost da se upustite u seks. Kod smanjene seksualne želje utiče se na uzroke kao što su: 


• Lekovi koji smanjuju interes za seks nezavisno od vrste oboljenja
• Analgetici i lekovi za nesanicu umanjuju seksualnu želju.
• Hormonska terapija sa estrogenom. Nakon menopause opada nivo estrogena, što dovodi do suvoće vagine. Posledično je seksualni odnos bolan. Ukoliko se uključi estrogenska terapija stanje se poboljšava.
• Ukoliko dođe do prirodne menopause ili artificijalne (npr. hirurškim putem se odstrane unutrašnji polni organi) i započne se sa hormonskom terapijom koja sadrži testosterone ( u visokoj dozi) kod žene nastaju promene koje joj stvaraju muškobanjasli izgled (dublji glas,proređenu kosu, maljavost po licu i telu)i  povećava se nivo holesterola. Rizik testosteronske terapije još se ispituje i iskustva su nedovoljna da bi se preporučila ova terapija.
• Telesne vežbe, pred toga što poboljšavaju vašu kondiciju, takođe mogu da povećaju nivo prirodnog testosterone.
Pored toga što će vaš ginekolog da leči fizičke i hormonske uzroke, vi će raditi na otklanjanju nekih drugih uzroka. Navešćemo neke primere: 
• Promenite navike i izbegavajte rutinu u vezi. Pitajte se da li imate dovoljno vremena za partenera, da li ste dovoljno zajedno i imate li dovoljno privatnosti. Kada ste poželeli da pokušate nešto novo u vezi?
• Koliko se osećate prijatno i bez stresa u vezi, I da li sve to utiče na vaš osećaj zadovoljstva sopstvenom vezom.
• Potražite savet koji će vam pomoći da pojačate emocijalnu vezu, koji će smanjiti stresnost vašeg odnosa.
• Sigurno ćete imati manju želju za seksom ukoliko vam je partner verbalno ili fizički nasilan, a još forsira seks po svaku cenu.
• Neprestano, svakodnevno gradite i negujte vaš odnos, zamišljajući da je to bašta, sad, voćnjak, koji traži pažnju, negu i ljubav, ali i rad i požrtvovanje i posvećenost.
 

Terapije, tretmani i pojave koje povećavaju seksualno uzbuđenje: 

Smanjeno seksualno uzbudjenje je nemoć da se oseti snažna seksualna ekscitacija. Seksualno uzbuđenje često je čak pojačano, a nekada zavisi od stimulacije određenih erogenih zona.
Terapije, tretmani i pojave koje povećavaju seksualno uzbuđenje: 


• Pojačavanje intimnosti pre penetracije.
• Upotreba valinalnih lubrikanata.
• Masturbacija, čak uz pomoć vibratora i/ili uz pomoć partnera.
• Seksualno obrazovanje o značaju emocija za seksualno uzbuđenje.
• Posavetujte se oko očekivanja o poboljšanju seksa. Ne pritiskajte partnera previše, smanjićete uzbuđenje i njemu i sebi.
• Lečenjem ili tretmanom drugih uzroka eliminišete njihov štetan efekat na želju i tako pojaćavate uzbuđenje.
 
Lečenje nemogućnosti postizanja orgazma
 
Ukoliko žena nikada nije iskusila orgazam, ili do orgazma teško dolazi ili ga ne doživljava mora započeti tretman. Lečenje obično počinje korišćenjem svakog preparata ili leka za koji se zna da izaziva orgazam. Važna napomena: ne koristite lekove bez konsultacije sa vašim ginekologom.

Veoma je važno da znamo šta je normalna seksualna stimulacija za ženu. Ukoliko je nakon toga orgazam odložen ili izostane, iako je seksualna stimulacija bila adekvatna, terapija će biti usmerena na kućno lečenje, ušta spada:

• Komunikacija između partnera, pričajte i slušajte jedno drugo. O seksu kao po naslovu filma : “ Sve što ste hteli da znate o seksu a niste smeli da pitate”. Kažite otvoreno šta vam treba I šta hoćete da zajedno promenite u seksu.
• Promenite očekivanja od seksa, tako što će intima biti fokusirana na obostrano zadovoljstvo tokom seksa a ne obavezno na postizanje orgazma.
• Pojačajte seksualnu stimulaciju masturbacijom, čak uz pomoć vibratora i/ili uz pomoć partnera. Uz ovo uključiti i tehniku kontrole mišića male karlice (kontrakcija i relaksacija) 
• Popravite raspoloženje pojačanim maštanjem, novim provodom, slušanjem ili interpretacijom muzike i sl. 

EROS je studija o uticaju klitoralnog uloška na postizanje orgazma. CTD (Clitoral therapy device) je uložak, sa baterijskim punjenjem koji stimuliše klitoris i pojačava osećaj uzbuđenja i zadovoljstva, dovodeći do orgazma. Prvi rezultati studija pokazuju pozitivne rezultate.

Terapija bola pri seksualnom odnosu


Za bolne seksualne odnose često postoji fizički uzrok, kao što je infekcija ili vaginalna suvoća. Tada je terapija usmerena na rešavanje uzroka problema, što obično dovodi do povlačenja bola. Međutim boni odnos često ima više uzroka, uključujući psihološke uzroke kao što je strah od odnosa ili traumatična iskustva u seksu.
• Bol se koja se doživljava tokom početne penetracije penisa usled neželjene kontrakcije vagine (vaginismus). Vaginismus se mnogo češće javlja kod mlađih žena, neiskusnih a ponekad nedovoljno seksualno obrazovanih ili nepripremljenih za seksualni odnos. Terapija obuhvata program vežbi za mišićnu relaksaciju I postepenu vaginalnu dilataciju, uključujući prihoterapiju. Naravno bol tokom početne penetracije može se javiti zbog iritacije vagine ili anatomskih nepravilnosti.
• Vaginalna suvoća se često javlja nakon menopause i bol tokom penetracije ili tokom odnosa može se rešiti korišćenjem vaginalnih lubrikanata. Ukoliko terapija ne daje rezultate vaš ginekolog će vam propisati estrogen u obliku vaginaleta ili kreme. Vaginalna suvoća se povlači a vraća se vaginalna osetljivost.
• Ukoliko se bol javlja tokom dubokog prodiranja penisa treba misliti na problem u maloj karlici ili na nemogućnost opuštanja tokom seksa.

Lečenje seksualnih problema vezanih za starenje i menopauzu 


Ženska seksualna želja često se smanjuje sa godinama, ponekad zbog banalnog uzroka kao što je nedostatak partnera, mada ona pokazuje seksualno interesovanje i uz seksualnu stimulaciju doživi seksualno zadovoljstvo. Hormonsi status starijih žena smanjuje seksualnu funkciju, jer tokom i nakon menopause nivo estrogena, progesterone i testosterone opada
• Vaginalni lubrifikanti uz hormonske lekove i čuveni K-Y žele.
• Vaginalna estrogen terapija kojom se smanjuje suvoća, iritacija vagine i pojava krvarenja vagine. Estrogenske kreme i vaginalete se mogu koristiti u kontinuitetu ili dva puta nedeljno, što je često dovoljno.
• Hormonska supstitucijalna terapija (HST) ima sistemske efekte na žensko telo i terapija ima opravdanja kod izraženih simptoma perimenopauze. HST zahteva stalni oprez i procenu koristi i štete od estrogenskog dejstva leka, koji se uzima kao tableta, vaginaleta ili transdermalno kao flaster. Estrogenska terapija povoljno utiče na seksualno zadovoljstvo, uzbuđenje i uživanje uz mogućnost postizanja orgazma. Međutim ukoliko se ne uzimaju progestini, već samo estrogen, ovaj hormone može biti uzrok carcinoma endometrijuma.

  

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs