Translate text

Seksologija
Kako saopštiti simpatiji da imate polno prenosivu infekciju
Napisao Admin   

Vaša polna bolest ne mora da znači kraj vašim izlascima niti kraj vašeg seksualnog života. Evo kako da se izborite sa tim.

Dakle, imate neku od polnih bolesti ili infekcija…šta sada? Za mnoge devojke i momke koji još uvek nisu našli stalnog partnera, polna infekcija može predstavljati veliku smetnju, koja stoji između njih i srodne duše koju pokušavaju da pronađu, a polna infekcija im to ne dozvoljava! Ali – ne mora da bude tako. Da, moraćete da kažete o čemu se radi, ali ne mora da znači da će ih to uplašiti i oterati. Evo kako to da uradite.

Imajte na umu da je moguće da ste inficirani iako nemate nikakve simptome bolesti, tako da ćemo dalje u članku pričati o polnim infekcijama, pošto su one sveobuhvatniji pojam.

Kada treba reći potencijalnom partneru (partnerki) da imate polnu infekciju

 
Kako sa novim partnerom razgovarati o testiranju na polne infekcije
Napisao Administrator   

Pre seksualnog odnosa sa novim partnerom, važno je da porazgovarate o testiranju na polne infekcije.

Testiranje na polne infekcije je dobra ideja apsolutno za svakoga pre ulaska u novu emotivnu (seksualnu) vezu, ali je ponekad teško shvatiti kako započeti razgovor na tu temu. Evo malog primera kako bi takav razgovor mogao da teče.

“Mislim da smo stigli do tačke kada bi odnos između nas i privlačnost koju osećamo jedno prema drugom mogao da preraste u nešto više…i pre nego što se to desi, voleo bih da razgovaramo o testiranju na polne infekcije, kao i o sigurnom seksu.”

“Okej…na šta konkretno misliš?”

“Pa, eto, ono što ja mogu da kažem je da ne spavam ni sa kim drugim i da sam se nedavno testirao i test je pokazao da nemam hlamidiju, gonoreju i sifilis. Nisam se testirao na HIV ili herpes oko godinu dana, ali kada sam poslednji put proveravao, bio sam negativan i na njih takođe.” “Ok“, Da li si se ti testirala u poslednje vreme?”

“Išla sam kod svog ginekologa prošlog meseca i doktor mi je rekao da je sve u redu.”

 
Najboljih 10 načina da izbegnete polne infekcije
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Najbolji način da izbegnete polne infekcije je da nemate seks. Ipak, to nije izbor koji velika većina ljudi želi da napravi. Jednom kada ste se odlučili za život sa seksom, postoje i drugi načini koji pomažu da smanjite rizik od dobijanja polnih bolesti. Kako? Kao prvo, potrebno je da upoznate i poznajete sebe. Drugo, potrebno je da poznajete vašeg partnera. I treće? Potrebno je da znate nešto o kondomima i sigurnom seksu.

1. Praktikujte siguran seks svaki put kada imate seksualni odnos

Siguran seks, sa kondomom, ženskim kondomom, rukavicama, i/ili ostalim odgovarajućim barijerama, jedino ima smisla kada ste konzistentni, tj. ako uvek imate siguran seks. Donesite odluku da ćete upražnjavati siguran seks svaki put kada imate seksualni odnos. Ako vaš seksualni život podrazumeva analnu ili vaginalnu penetraciju, odlučite da nikada nećete imati seks bez kondoma. Ako ste vi ili vaš partner u velikom riziku od dobijanja polnih bolesti, budite konzistentni u korišćenju kondoma ili lateks folija I tokom oralnog seksa. Iako ne nude stoprocentnu zaštitu smanjiće rizik u velikoj meri.

2. Testirajte se redovno, I ohrabrite vašeg partnera da uradi isto

 
Dispareunija -bolni seksualni odnos
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao docent dr Nemanja Milincic   

Dispareunija je bol tokom seksualnog odnosa ili neposredno nakon njega u predelu polnih organa žene.

Razlozi su telesne priode - mogu biti  akutna i hronična oboljenja i stanja genitalnih organa, od kojih su najčešće upale vestibularnih žlezdi (koje omogućavaju vlaženje vagine), neke vaginalne infekcije - trihomonijaza, ožiljci posle epiziotomije - zasecanja međice radi lakšeg izlaska glavice ploda kroz mekane delove porodjajnog puta, postklimakterično istanjenje vaginalnog zida, otvoreni himen  koji se pri svakom narednom koitusu ponovo povređuje, ranice na grlicu materice, nedovoljna lubrifikacija -  vlaženje -  vagine; psihološke prirode - grubost partnera ili nezainteresovanost što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru i posledično smanjeno izlučivanje sluzi.

 Kod muškaraca dispaureniju mogu izazvati uretritis - upala mokraćnog kanala, anomalije na penisu kao što je fimoza,  zapaljenje glansa penisa zbog loše higijene i druge zapaljenske bolesti polnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice kontraceptivnim sredstvima - kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci, spirale.

 
50% muškaraca inficirano je HPV-om
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Nova studija otkriva da je oko 50 odsto muškaraca u opštoj populaciji zaraženo humanim papiloma virus-om (HPV)

HPV-16 je virus koji izaziva raka grlića materice kod žena i rak kod muškaraca. U Sjedinjenim Državama, oko 32.000 slučajeva raka muškaraca i žena se pripisuje HPV-u. Anogenitalne bradavice su najčešće rezultat HPV-a.
Naučnici su analizirali 1.159 muškaraca starosti od 18 do 79 godina, iz SAD, Brazila i Meksika. Svi učesnici su HIV negativni i nikada nisu imali neki oblik raka. Muškarci su ocenjivani svakih šest meseci u naredn dve godine.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 3

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs