Translate text

Akušerstvo
Herpes virus i način završetka porođaja
Napisao Prof.dr Nemanja Milinčić   

Za trudnice koje imaju virus herpesa, najveća briga je mogućnost prenošenja virusa na bebu tokom porođaja. Herpes se kod novorođenčadi javlja relativno retko, u celom svetu, svega 1500 novorođenčadi godišnje se rodi sa virusom herpesa, ali pošto za bebu herpes može biti veoma opasan, važno je da naučite kako da smanjite rizik da vaša beba bude inficirana ovim virusom.

Možete preneti virus na bebu tokom porođaja ako ste zarazni baš u tom periodu. Rizik da prenesete virus na bebu je visok, ako prvi put dobijete herpes u poodmakloj trudnoći (ako se prvi (primarni) napad herpesa desi u kasnoj trudnoći).

Mnogo su ređi slučajevi da se herpes prenese na bebu u slučaju kasnijih, ponovnih javljanja simptoma herpesa. Ako ste ikada imali napad herpesa, virus ostaje u telu i može se ponovo aktivirati.

U retkim slučajevima, infekcija može preći na bebu preko placente, ako dobije herpes prvi put u prvom trimestru trudnoće. Ako se beba na ovaj način inficira herpesom, virus može izazvati ozbiljne anomalije kod bebe.

Da li je potreban carski rez zbog herpesa?

 
Tokolitici
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

Prevremeni (preterminski) porođaj je onaj koji započne pre navršene 37. nedelje trudnoće. Malene disturbancije kod osetljivih trudnica mogu izazvati prevremene trudove. Prevremene kontrakcije se obično javljaju posle 20. nedelje trudnoće. Ukoliko one postanu učestale i jake tada dolazi do opasnosti da dođe do prevremenog porođaja. Kako fetus još nije dovoljno sazreo, niti je spreman za spoljašnji svet mora nakon rođenja biti negovan u inkubatorima. Takvo novorođenče nazivamo nedonošče. Radi sprečavanja repvremenog porođaja, standardna procedura podrazumeva intravensko davanje jednog od lekova za sprečavanje grčenja mišića materice (tokolitici).

 
Tokom trudnoće uzimajte Omega 3
Ocena korisnika: / 4
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

 

Trudnice koje uzimaju dosta namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama pomažu jačanju imunog sistema svoje bebe, otkriva nova studija. Bebe čije majke uzimaju suplemente koji sadrže dokosaheksanoičnu kiselinu (DHA), manje će patiti od prehlada tokom prvih šest meseci života. Iako obećavaju, rezultati ovog istraživanja su preliminarni i istraživači kažu da je prerano da doktori savetuju buduće mame da uzimaju DHA suplemente. “Preporučena dnevna doza od 400 miligrama DHA tokom trudnoće bila bi sigurna, ali još uvek ne znamo koliko bi koristi od toga bilo,” rekla je Uša Ramakrišan, autorka studije. Omega 3, za koju se misli da ima protivupalno dejstvo, dugo se smatrala prirodnim načinom za borbu protiv oboljenja, od srčanih do depresije. "Postoji istraživanje koje sugeriše da sastav masnih kiselina mnogih naših ćelija, naročito imunih, utiče na njihovu funkciju,” kaže Ramakrišan.

 
Upotreba većine antibiotika je sigurna tokom trudnoće
Napisao Admin   

U 2009 godni istraživači sa National Birth Defects Prevention On Study objavili su izvještaj u kome sugeriraju da dva tipa najčešće propisivanih antibiotika upotrebljenih za tretman infekcija urinarnog trakta-nitofurani i sulfonamidi mogu povećati rizik od defekata novorođenčadi ako su se uzimali tokom prvog trimestra trudnoće.Međutim novo Committee Opinion koje je izašlo 23.05.2011 od strane American College Of Obstetricians And Gynecologists(ACOG) sugeriše da su ova dva antibiotika pogodna za liječenje te da razmišljamo o njihovoj upotrebi kada smo u situaciji da nemamo pogodnu alternativu.

Agensi koji mogu uzrokovati mentalne i ili fizičke defekte u fetusa kada je žena tokom trudnoće njima izložena se označuju“teratogenim“. Alkohol, brojni prepisivani medikamenti (uključujući nekoliko antibiotika kao što su tetraciklini), kokain,teški metali (olovo, živa),radijacija i neke bakterijske i virusne infekcije su poznati teratogeni.Fetusi su najviše vulnerabilni na teratogene u prvom trimestru trudnoće kada se formiraju njihovi organi i nervni sistem.

 
Genitalni herpes
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

Genitalni herpes je veoma zarazna virusna polna infekcija, koja je karakteristična po bolnim napadima plikova i rana na koži koji se vraćaju. Lečenje herpesa je neophodno. Genitalni Herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa najčešće Herpes Simplex Virus tipa 2 (HSV-2), a nešto ređe Herpes Simplex Virus tipa 1 (HSV-1). Kod žena se ova bolest žargonski naziva i vaginalni herpes. HSV-1 uglavnom pogađa region oko usta, sli se javlja i na genitalijama (na koje se prenosi putem oralnog seksa), dok se se HSV-2 uglavnom javlja na genitalijama.

HSV-1 se u suštini javlja kao groznica (mali crveni plikovi) koju ljudi dobijaju na usnama i ustima i nema razloga da bude tretiran kao polna bolest, s obzirom da se može preneti na mnogo načina, a ne samo seksualnim odnosom.

Napad genitalnog herpesa (virus HSV-2) kreće pojavom grupe plikova na penisu i oko korena penisa, unutar i okolo vagine, ili unutar i okolo anusa. Prvo pojavljivanje herpesa je obično i najgore, traje nedeljama dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj, i počnu da zarastaju. Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 10

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs