Translate text

Akušerstvo
Tokolitici
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

Prevremeni (preterminski) porođaj je onaj koji započne pre navršene 37. nedelje trudnoće. Malene disturbancije kod osetljivih trudnica mogu izazvati prevremene trudove. Prevremene kontrakcije se obično javljaju posle 20. nedelje trudnoće. Ukoliko one postanu učestale i jake tada dolazi do opasnosti da dođe do prevremenog porođaja. Kako fetus još nije dovoljno sazreo, niti je spreman za spoljašnji svet mora nakon rođenja biti negovan u inkubatorima. Takvo novorođenče nazivamo nedonošče. Radi sprečavanja repvremenog porođaja, standardna procedura podrazumeva intravensko davanje jednog od lekova za sprečavanje grčenja mišića materice (tokolitici).

 
Tokom trudnoće uzimajte Omega 3
Ocena korisnika: / 4
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

 

Trudnice koje uzimaju dosta namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama pomažu jačanju imunog sistema svoje bebe, otkriva nova studija. Bebe čije majke uzimaju suplemente koji sadrže dokosaheksanoičnu kiselinu (DHA), manje će patiti od prehlada tokom prvih šest meseci života. Iako obećavaju, rezultati ovog istraživanja su preliminarni i istraživači kažu da je prerano da doktori savetuju buduće mame da uzimaju DHA suplemente. “Preporučena dnevna doza od 400 miligrama DHA tokom trudnoće bila bi sigurna, ali još uvek ne znamo koliko bi koristi od toga bilo,” rekla je Uša Ramakrišan, autorka studije. Omega 3, za koju se misli da ima protivupalno dejstvo, dugo se smatrala prirodnim načinom za borbu protiv oboljenja, od srčanih do depresije. "Postoji istraživanje koje sugeriše da sastav masnih kiselina mnogih naših ćelija, naročito imunih, utiče na njihovu funkciju,” kaže Ramakrišan.

 
Upotreba većine antibiotika je sigurna tokom trudnoće
Napisao Admin   

U 2009 godni istraživači sa National Birth Defects Prevention On Study objavili su izvještaj u kome sugeriraju da dva tipa najčešće propisivanih antibiotika upotrebljenih za tretman infekcija urinarnog trakta-nitofurani i sulfonamidi mogu povećati rizik od defekata novorođenčadi ako su se uzimali tokom prvog trimestra trudnoće.Međutim novo Committee Opinion koje je izašlo 23.05.2011 od strane American College Of Obstetricians And Gynecologists(ACOG) sugeriše da su ova dva antibiotika pogodna za liječenje te da razmišljamo o njihovoj upotrebi kada smo u situaciji da nemamo pogodnu alternativu.

Agensi koji mogu uzrokovati mentalne i ili fizičke defekte u fetusa kada je žena tokom trudnoće njima izložena se označuju“teratogenim“. Alkohol, brojni prepisivani medikamenti (uključujući nekoliko antibiotika kao što su tetraciklini), kokain,teški metali (olovo, živa),radijacija i neke bakterijske i virusne infekcije su poznati teratogeni.Fetusi su najviše vulnerabilni na teratogene u prvom trimestru trudnoće kada se formiraju njihovi organi i nervni sistem.

 
Genitalni herpes
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

Genitalni herpes je veoma zarazna virusna polna infekcija, koja je karakteristična po bolnim napadima plikova i rana na koži koji se vraćaju. Lečenje herpesa je neophodno. Genitalni Herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa najčešće Herpes Simplex Virus tipa 2 (HSV-2), a nešto ređe Herpes Simplex Virus tipa 1 (HSV-1). Kod žena se ova bolest žargonski naziva i vaginalni herpes. HSV-1 uglavnom pogađa region oko usta, sli se javlja i na genitalijama (na koje se prenosi putem oralnog seksa), dok se se HSV-2 uglavnom javlja na genitalijama.

HSV-1 se u suštini javlja kao groznica (mali crveni plikovi) koju ljudi dobijaju na usnama i ustima i nema razloga da bude tretiran kao polna bolest, s obzirom da se može preneti na mnogo načina, a ne samo seksualnim odnosom.

Napad genitalnog herpesa (virus HSV-2) kreće pojavom grupe plikova na penisu i oko korena penisa, unutar i okolo vagine, ili unutar i okolo anusa. Prvo pojavljivanje herpesa je obično i najgore, traje nedeljama dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj, i počnu da zarastaju. Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže.

 
Amniocenteza, placentcenteza, kordocenteza
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao www.bolesnodete.com   

 

Amniocenteza je uzimanje uzorka i analiza plodove vode. Amniocentezu može da uradi svaka buduća majka, ali se ovaj pregled naročito preporučuje starijim trudnicama, kao i onim koje imaju člana porodice sa Daunovim (mongoloidnim) sindromom.

Za razliku od prošlih vremena, danas se pojava Daunovog sindroma kod mlađih trudnica javlja kao slučajan događaj. Inače, svega 30 odsto ukupnog broja dece sa Daunovim sindromom rađaju žene preko trideset pet godina, dok čak 70 % takve dece rađaju žene ispod navedenog doba. Međutim, ovu statistiku treba ispravno tumačiti- ona je takva jer je broj mladih majki, onih ispod 25 godina neuporedivo veći, pa je stoga i logično da će „loša statistika" biti na njihovoj strani. Dakle, ništa obeshrabrujuće... Upravo zato se ovaj pregled sada preporučuje trudnicama svih starosnih doba. Naravno, ima mnogo žena koje rađaju zdravu decu i sa 45 godina.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 10

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs