Translate text

Kegelove vežbe za vaginu i mišiće karličnog dna
Ocena korisnika: / 16
LošeNajbolje 
Napisao Prim dr Ljubica Presetnik   

"Vagina je deo žene koju smo dugo zanemarivale, skrivale i stidele se. Ne znam zašto je tako, kada je ona izvor zadovoljstva, od seksualnog do rađanja novog života..." - Iv Ensler

Ovo je samo deo iz monologa poznate autorke, ali govori o osnovnoj životnoj filozofiji žene.

Nije samo to razlog, već i potencijalna opasnost od narušavanja zdravlja žene u smislu problema sa nevoljnim mokrenjem, koje se naročito ispoljava nakon porođaja i u kasnijem životnom dobu kada zbog gubitka hormonske aktivnosti i starenja, dolazi do popuštanja vaginalnih mišića. U ovakvim slučajevima preporučuju se, takozvane, Kegelove vežbe. Efikasnost ovih vežbi, ako se izvode na Power Plate platformi je višestruko povećana.

Mišići dna karlice stvaraju figuru u obliku broja 8 kao da su kružno omotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora napred i analnog otvora otpozadi. Kegelove vežbe odnose se na ove mišiće kao na celinu, iako je glavni cilj stezanje mišića koji kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine. Ove vežbe uključuju povlačenje i uvlačenje mišića.

Vežba broj 1: Osnove stezanja i opuštanja

 

Lezite na leđa, bočno ili na stomak, sa razmaknutim nogama i opuštenim grudima. Uvucite donji deo karlice, stisnite. Trebalo bi da osetite kako se mišići sa strane stežu, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Koncentrišite se na prednje mišiće oko mehura i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se prema ruci kao da stežete porođajni kanal. Zadržite taj položaj 2-3 sekunde, a onda se potpuno opustite.

 

Vežba broj 2: Lift

 

Smestite se u bilo koji udoban polozaj. Zamislite da se vozite u liftu. Kako se podižete gore i približavate svakom sledećem spratu tako sve više stežite mišiće, ali tako da ne gubite ni malo napetosti koju progresivno skupljate. Učinite to laganom vožnjom gore i laganim spuštanjem dole, potpuno se opustivši na kraju. Vežbanje mišića donjeg dela karlice uvek završite stezanjem tako da se vratite u prvobitni položaj. Kvalitetno izvođenje vežbi bitnije je nego broj koliko puta ih ponovite. Učinite ih barem 50 dnevno posle porođaja.

 


 

Prim dr Ljubica Presetnik

Specijalista ginekologije i akušerstva, Bolnica Bel Medic, Beograd

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs