BMI Kalkulator

Translate text

Kalkulator kalorija

Starost(god)
Visina(cm)
Težina(kg)
Pol
Aktivnost

Kalkulator trudnoce

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Da li se menstruacije mogu odložiti i da li to treba da se savetuje?
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Napisao Dr Anđela Petrović - Milinković   

Upravo ulazimo u period godine kada u ambulanti često čujem pitanje: kako da odložim menstruaciju i da li će mi to škoditi? Naravno, i tokom godine, brojnim povodima, reagujem u cilju rešavanja identičnog problema. U proteklim decenijama bilo je gotovo prirodno da ženama propadne letovanje i boravak na moru zbog regularnog menstrualnog krvarenja.

Sećam se svoje prijateljice, veoma mlade, na dan svog venčanja sa prvim danom ciklusa- gotovo uništeno zadovoljstvo. Tada je retko postojala mogućnost da se većina od nas upozna sa sada već opšte prihvaćenim mogućnostima. Veliki procenat predrasuda vezanih za pilulu uopšte je premošten, pa i za ovu mogućnost odlaganja ciklusa kada za to postoji valjan razlog.
Obično se ovo pitanje postavlja pred odlazak na more. Neke devojke imaju iskustvo od prethodne godine, druge su krajnje bojažljive, negde su čule za postojanje ovih tableta koje nude novu mogućnost.
Moja dugogodišnja pacijentkinja bavi se aktivno atletikom. Kada ima važne pripreme i takmičenja obično se javlja sa ovim zahtevom jednom godišnje. Brojni su primeri devojaka koje imaju slične želje zbog letovanja, ekskurzije, boravka u prirodi, što zbog komfora to i zbog nemogućnosti održavanja adekvatne higijene. Sećam se pacijentkinje koja je iznenada dobila poziv da bude kuma prijateljici van zemlje i jedan od deprimirajućih momenata je bila činjenica da upravo u tom periodu očekuje menstrualno krvarenje. Gotovo sa nevericom je shvatila da će se rešiti opterećujućeg problema.
Kada se javi pacijentkinja sa ovim zahtevom obavim ginekološki pregled i ultrazvuk male karlice i dam preporuku da krene sa Primolut-Nor tabletama ( sintetski gestageni) 3 dana pre očekivane menstruacije, 2 puta na dan po jednu tabletu, najduže 14 dana, a očekivano krvarenje se uspostavlja 3 do 5 dana nakon poslednje tablete.

Šta su sintetski gestageni?

Da bi razumeli dejstvo gestagena osvrnućemo se na endometrijalni ciklus koji označava ciklične promene na funkcionalnom sloju endometrijuma pod uticajem hormona jajnika. On se deli na
▪ proliferativnu fazu ( ranu, srednju, kasnu)
▪ sekretornu fazu ( ranu, srednju, kasnu)
▪ menstruaciju
Prva faza počinje nakon menstruacije i traje do ovulacije. Estrogeni stvoreni u folikulu stimulišu endometrijum (sluzokoža materice) na proliferaciju i on zadebljava 1 mm na početku do 6-7 mm do kraja ove faze.
Druga faza, pod uticajem progesterona, dovodi do sekretornog preobražaja endometrijuma. Maksimalna transformacija se događa 22-23 dana ciklusa i koincidira sa maksimalnom koncentracijom progesterona.
I na kraju zbog pada koncentracije estrogena i progesterona i propadanja endometrijuma dolazi do odbacivanja funkcionalnog sloja i krvarenja. Gestageni sprečavaju dalju proliferaciju endometrijuma, i indukuju njegovu sekretornu transformaciju, a kada nakon upotrebe ovih preparata nastupi krvarenje, materica će odbaciti hiperplastični endometrijum skoro potpuno kao kod kiretaže.
Devojke koje su već na oralnoj kontracepciji jednostavnije rešavaju moguću poteškoću. Njima savetujem da u kontinuitetu, bez pauze od 7 dana, nastave sa novom kutijom kontraceptiva i tako odlažemo očekivano krvarenje.
Oralni kontraceptivi deluju kako na supresiju, tako i na promenu svojstava sluzi grlića materice, do stvaranja hipoplastičnog endometrijuma, a utiču i na kretanje u jajovodu. Najbitnije za nas u ovoj priči su promene na endometrijumu koje su reverzibilne i idu od hipoplazije do atrofije.
Jedno od izrazito dobrih rešenja je progesteronska spirala ( Mirena). Nakon postavljanja ove spirale pacijentkinja ima uredan hormonski status, ali je bez menstrualnog krvarenja. Idealno za komforan život žene.
Povremeno se doktori odlučuju na uključivanje hormonske terapije kako kod izrazitih anemija, tako i kod iregularnih krvarenja, kako bi se pacijentkinjama pomoglo u saniranju osnovnog oboljenja.
Kada imate ovakve probleme ili potrebe obavezno se javite ginekologu da vam pomogne u izboru najadekvatnijeg rešenja i prijatan odmor uz naš savet.

 

dr Nađa Ćurčić
specijalista ginekologije i akušerstva
www.21dan.com

 

Komentari   

 
# Brankica81 06-08-2013 12:46
Poštovana,

očekujem menstrualno krvarenje baš u toku davno isplaniranog letovanja. Imam 32 godine i patim od hipertenzije 5 godina i pijem Methyldopu.
Da li postoji neko sredstvo za odlaganje menstruacije koje ne utiče na krvni pritisak?

Hvala
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs